"Çocuk ve ergenlerin uygun olmayan oyunlarla oynaması, yaşına uygun olmayan görüntü ve bilgiler nedeniyle psikolojik travmaya, olumsuz kimlik gelişimine, kişilik bozukluklarına, yalnızlaşmaya, yabancılaşmaya, toplumsal olaylara karşı duyarsızlaşmaya, davranış bozukluklarına neden olabilmektedir.
Yapılan birçok araştırma ise , oyun bağımlılığının anksiyete, depresyon, obezite, uyku bozuklukları ve stresle de bağlantılı olabileceğini gösteriyor.
Fiziksel (göz problemleri, aşırı kilo alma ya da kilo verme, uyku problemleri gibi), psikolojik (stres, kaygı, öfke gibi) ve sosyal (aile ve arkadaşlar ile ilişkiler) sorunlar yaşama ve buna rağmen oyun oynamaya devam etme. Oyun nedeni ile iş, eğitim ve ilişkilere dair önemli bir fırsatı ya da fırsatları kaybetme.
Oyun bağımlılığı, çevrimiçi bilgisayar oyunları ve video oyunları oynamayla ilgili uygun olmayan davranışlarla karakterize olan bir teknoloji bağımlılığıdır. Aynı zamanda internet bağımlılığının alt kategorisi olarak da incelenmektedir.
Oyun oynamanın en önemli faydalarından biri de stres atmanıza yardımcı olması. Arada oyun oynamak, sizi stresten uzaklaştırabilir ve kafa dağıtmanıza yardımcı olabilir. Özellikle yoğun çalışma dönemlerinde arada oyun oynamak iyi gelebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Aşırı oyun oynamak obezite ile sonuçlanabilir.
Uzun süre hareketsiz kalan bir beden kilo almaya meyillidir. Oyun oynarken de bu durum geçerlidir. Uzun süre oturarak ya da yatarak oyun oynamak aşırı kilo alımına bunun sonucunda da obezite sorunu yaşamanıza sebep olabilir.
TELEVİZYON VE SOSYAL MEDYANIN ZEKÂYA OLUMLU HİÇBİR ETKİSİ YOK. Geleneksel görüşe göre; saatlerce oyun oynamak, çocuklara hiçbir fayda sağlamıyor, ancak yeni çalışma ortalamadan daha fazla video oyunlarına zaman harcayan çocukların, IQ'larının iki yıl içinde ortalamadan 2,5 puan daha fazla arttığını gördüler.
İSTANBUL, (DHA) - 'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panel öncesi çocuklar için oyunun önemine değinen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
İnsanlar, stresli ve yoğun iş hayatlarından uzaklaşmak ve rahatlamak için dijital oyunları tercih ederler. Aynı zamanda, dijital oyunlar bir sosyalleşme aracıdır ve birçok insan, arkadaşları ve aileleri ile birlikte oyun oynarlar. Birçok kişi için bir iş fırsatı da sunar.
Yapılan araştırmalarda, oyun oynamanın sinir hücrelerinin ve sinaps bağlantılarının gelişmesine katkıda bulunduğu görülmüştür. Ayni zamanda, oyun oynama deneyimi, beyindeki üzüntü, kaygı, öfke gibi olumsuz hisleri ortadan kaldırmaktadır.
Oyun nedir
Oyun çocuğun ilk dili ve aynı zamanda evrensel tek dilidir. Oyun, duyguları ifade etme, ilişkileri keşfetme ve kendini gerçekleştirme için bir araçtır. Ayrıca oyun çocuğun kendini hayata hazırlamasını sağlar.
Oyun kendimizi bulduğumuz, ruhumuzu beslediğimiz çok eğlenceli ve keyifli bir aktivitedir. Daha hızlı öğrenmeye, yaratıcılığın artmasına ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Oyun oynamak çocuğun zekasını, insanlarla iletişim kurma yeteneğini, hayal gücünü, kelime hazinesini, dikkat toplama – konsantre olma becerisini, yaşam enerjisini olumlu etkiler ve ayrıca enerjisini boşaltmasını sağlar.
Stres yüksek tansiyon, baş ağrıları, kas gerginliği, sindirim sorunları gibi fiziksel yakınmalara; ağlama krizleri, değersizlik duyguları, huzursuzluk ve endişe gibi ruhsal yakınmalara ve boşluk hissi, hayatın anlamını yitirmesi, aşırı kafa karışıklığı gibi manevi sorunlara neden olur.
Bir beceriyi yaşam içinde deneyerek öğrenmenin sonuçları ağır olabilir. Çocukken oynayarak öğrendiğimiz geliştirdiğimiz bu becerileri ergenlik sonrasında da riski yüksek olan yaşamdan alıp oyunlarla geliştirebiliriz. Bu sebeple de oyun yetişkin insan için bir ihtiyaçtır.
Oyun bağımlılığın tedavisinde doktorunuz ilaç ya da psikoterapi uygulayabilir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi internet/video oyunları ya da teknoloji bağımlılığında yaygın olarak kullanılır.
Oyun oynamanın pandemi döneminde artan stresle başa çıkmak için kullanılabildiğini ancak bu durumun bazı yatkın bireyler için riskler oluşturabileceğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Evren, oyun oynama bozukluğu ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Ayrıca, küçük yaştaki çocuk oyuncular arasında oldukça popüler bir oyun olan PUBG'nin yaş sınırının 17 olduğunu hatırlatalım. Belirli bir yaş sınırı olmasına rağmen, yaş sınırı altında kalan çocuklar oyuna rahatlıkla erişebiliyor. Çocuğunuzun yaşına uygun olmayan içeriklere maruz kalmamasına dikkat edin.
Okul dönemine giren 6-13 yaş aralığındaki çocuklar için 9 ila 11 saat arası uykuyu tavsiye ediliyor.
6 yaşından sonraki çocuklar için ise 45 dakika bilgisayar kullanımı öneriliyor ancak bu süre 1 saati geçmemeli. 10-13 yaş arası çocuklar için ise ideal bilgisayar kullanım süresi 2 saat olmalı. 14 yaş sonrası ise için ise zaman sınırı koymak oldukça zor.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
IQ'su 162 çıkan Britanyalı Müslüman genç, ünlü fizikçiler Albert Einstein ve Stephen Hawking gibi kişileri geçti. Einstein ve Hawking'in IQ'sunun 160 olduğu düşünülüyor.
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri