Oyun ve fiziki etkinlikler öğrencinin bütüncül eğitiminde önemli bir potansiyele sahiptir. Öğrenciler oyun ve fiziki etkinliklere katılırken fiziksel, duygusal, sosyal, zihinsel vb. özelliklerini geliştirme ve bunlara bağlı sağlığını iyileştirme fırsatlarını elde etmektedir.
7. Oyun ve fiziki etkinliklerde kendini tanıma, bireysel sorumluluk, kendine güven ve zaman yönetimi becerilerini geliştirir. 8. Oyun ve fiziki etkinliklerde iletişim becerileri, iş birliği, adil oyun, sosyal sorumluluk, liderlik, doğaya duyarlılık ve farklılıklara saygı özelliklerini geliştirir.
İlkokullardaki "Oyun ve fiziki etkinlikler" dersi, sınıf öğretmenleri tarafından veriliyor. Bu dersin oyun ve spor yoluyla öğrenme temelli olması ve ortaokullarda uygulanan dersle hem içerik hem de alanda oluşturduğu algı bakımından bütünlük göstermesi dolayısıyla adı "Beden Eğitimi ve Oyun" olarak değiştirildi.
En basit tanımı ile enerjiyi harcamak için vücudun hareket etmesidir. Fiziksel aktivite günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir.
Çocukların futbol, basketbol, hentbol ve voleybol gibi spor dallarındaki becerileri kazanması için tasarlanmıştır. FEK kartları sarı ve mor gruplardan oluşan fiziksel etkinlik kartlarına verilen isimdir.
İlgili 25 soru bulundu
Beden eğitimi fiziksel uygunluk, sağlık ve korunma alışkanlıklarının gelişimini sağlar. Beceri gelişimi ve zihinsel gelişim için olanaklar sağlar, demokratik süreçlere katkıda bulunur.
Beden eğitimi, eğitimin, insanın beden sağlığını ve becerilerini geliştirmeye yönelik dalına denir. Beden eğitimi, insanın zihinsel eğitim kadar bedensel eğitime gereksinmesi olduğu düşüncesine dayanır.
Dersin amacı, öğrencilerin oyun ve fiziki etkinlikler yolu ile yaşamları boyunca kullanacakları temel hareketler, aktif ve sağlıklı yaşam becerileri, kavramları ve stratejileri ile birlikte bunlarla ilişkili yaşam becerilerini geliştirerek bir sonraki eğitim düzeyine hazırlanmalarıdır.
Spor ve Fiziki Etkinlikler Dersi Öğretim Programı'nın amacı öğrencileri günlük yaşam aktiviteleri sırasın- da kullanacakları hareket yetkinliği, aktif ve sağlıklı hayat becerileri ile birlikte bireysel ve sosyal becerilerini de geliştirerek yetişkinlik dönemi yaşama hazırlanmalarını sağlamaktır.
Vücut hareketi ile kas, eklem ve iskelet sistemini güçlendirmek ve yormak için yapılan aktiviteler düzenli şekilde yapıldığında spor; düzensiz olarak yapıldığında ise fiziksel aktivite olarak tanımlanır.
Beden Eğitiminin ve Spor Dersinin Yararları
1)Bütün organ ve sistemlerini seviyesine uygun olarak güçlendirebilme ve geliştirebilme. 2)Sinir, kas ve eklem koordinasyonunu geliştirebilme. İyi duruş alışkanlığı edinebilme. 3)Beden eğitimi ve spor ile ilgili temel bilgi , beceri, tavır ve alışkanlıklar edinme.
Çocukların fiziksel gelişimde top oynama, zıplama, sıçrama, bisiklete binme, kayma, sallanma, itme-çekme gibi oyun etkinlikleri önemli bir yer tutmaktadır.
Zihinsel gelişiminde oyunun etkisi: Oyun, çocuğa çevresini araştırma, objeleri tanıma ve problem çözme imkânı sağlamaktadır. Büyüklük, şekil, renk, boyut, ağırlık, sayma, zaman, mekân gibi pek çok kavramı eşleştirme, sınıflandırma, sıralama ve problem çözme gibi birçok zihinsel işlemleri öğrenmesini de sağlamaktadır.
Yapılan araştırmalar, fiziksel aktivite ile sporun çocukların özgüven kazanmalarına, bedenlerini tanımalarına, sosyalleşmelerine, dünyayı keşfetmelerine, sağlıklı büyümelerine ve gelişmelerine değerli katkılar sunduğunu ortaya çıkarmıştır.
Empati becerisini pekiştirir. Farklı bakış açılarını keşfetmesine fırsat tanır. Yeni bilişsel yeteneklerini geliştirmesine ve üzerinde çalışmasına olanak sağlar. Gerçek hayattaki bir çok farklı sosyal rolü deneyimleyebilir. • -mış oyunlarında hayatı kontrol edilebilir olduğunu hisseder, rahatlar.
Öğrencinin okulda veya okul dışında, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yaptığı, fiziksel ve zihinsel etkinlikler ile spor yarışmaları ve sportif eğitim çalışmalarını kapsar.
Etkinlik kavramı; spor ve birçok konu ile ilgili “özel bir durumu kutlamak ve çeşitli sosyal kültürel ekonomik amaçlara ulaşmak için planlanmış, spesifik ritüeller, gösteriler ve kutlamaları” ifade etmektedir.
Kısacası beden eğitimi bireyin beden sağlığını, beden becerilerini geliştirmeye yönelik, gerektiğinde çevresel koşullara ve katılımcıların özelliklerine göre değiştirilebilen esnek kurallara dayalı oyuna, cimnastiğe, spora dönük alıştırma ve çalışmaların tümünü kapsayan geniş tabanlı bir etkinliktir.”
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
Farklı alanlarda gerçekleştirilen proje hazırlama, yarışmalar, yayın, tören, tanıtım günleri, müzik, tiyatro, şiir dinletisi, konferans, gezi, turnuva, kampanya, ziyaret, sportif etkinlikler, öğrenci kulüpleri gibi sosyal etkinlikler okulumuzda yürütülen ders dışı etkinliklerin kapsamı içindedir.
Okul içi etkinlikler, öğrencilerin ilgi ve gereksinimlerine yönelik, onların kişiliklerini geliştirmek için, okul yönetiminin bilgisi ve rehberliği altında yapılan planlı, programlı ve düzenli çalışmalardır.
Beden eğitimi ve sporun sağladığı esas fayda, insanların beden ve ruh sağlığını geliştirebilmelerine yardım etmek ve insanların iradelerini kuvvetli kılmaktır. Beden eğitimi ve spor faaliyetleri iradeyi kuvvetlendirerek, insanın özgüveninin gelişmesine ve kişiliğinin olgunlaşmasına katkıda bulunur.
Temel amacı insanın bedenen, ruhen ve sosyal yönden gelişmesine katkı sağlamak olan spor, modern toplum yaratmada çok etkin bir sosyal olgudur. Sporun, kişisel fayda ve görevleri yanında, sosyal yön den de çok önemli görevleri vardır.
OKULLARDA BEDEN EĞİTİMİ VE SPORUN TEMEL AMACI NEDİR ? Öğrencilerin fiziksel etkinlikler, yani hareketler yolu ile gelişim ve eğilimlerini sağlayarak her öğrencinin hareket kapasitesinin en üst düzeye ulaşmasına yardımcı olmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri