Sanığın kanıtlanan ve mahkemece suç olarak benimsenen eylemi şudur: "Kavga sırasında plastik oyuncak tabanca çekmek", Yerel mahkeme, yerleşik yargısal görüşlere göre bu eylemi TCY.nın 466. maddesine sokmuş, karar çoğunlukça onanmıştır. T.C. Yasasının 466. maddesindeki suç, bir tehlike suçudur.
Airsoft silahlar ülkemizde tamamen yasal olarak satışı gerçekleştirilen ürünlerdir. Dolayısıyla airsoft silah taşımak suç değildir.
1. Silah yasasının güncel metninde belirtilen anlamdaki silahların okula, okul arazisine veya okul etkinliklerine getirilmesi veya kişinin üzerinde bulundurması yasaktır.
Özgür Gel, "Çok masum gözükse de oyuncak silahlar aslında çocuğu şiddete itiyor. Çocuklarda soyut düşünme kavramının 8-10 yaşından sonra gelişir. Bu nedenle çocukların oyuncak silahla oynamasını tavsiye etmiyoruz.
5237 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile kavgada silah çekmek fiili suç olmaktan çıkmamıştır. Ancak fiil, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 106/1(2.cümle) ve mezkur maddenin 2/(a). maddesinde tanzim edilen silahlı sair tehdit suçunu oluşturur.
İlgili 20 soru bulundu
Silahla, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle, birden fazla kişi tarafından birlikte, var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde fail iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
“Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Fakat bilinmesi gerekiyor ki Türkiye ' de oyuncak tabanca dahi olsa belinizde taşımak yasaktır.
Buna göre evde veya işyerinde ruhsatsız silah bulunduran kimse hakkında bir yıldan iki yıla kadar hapis ve yirmi beş günden yüz güne kadar adli para cezasına hükmolunacaktır.
Sağlık Bakanlığı Uzmanı Sevgi Erdoğan, piyasadaki oyuncak tabanca ve tüfeklerin yüzde 80'inden fazlasının çocuklara zararlı olabilecek şekilde kinetik enerjisinin çok yüksek olduğunun tespit edildiğini belirterek, ''Bununla ilgili ülke olarak yasaklama kararı almak istiyoruz'' dedi. Oyuncaklara sıkı denetim!
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler.
Silah ruhsatı almak isteyen, 21 yaşını doldurmuş bireyler, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan 91/1779 Sayılı Yönetmelikte düzenlenen sıkı önlemler dahilinde belirli süreçler ve gerekli belgeler altında silah sahibi olabilmektedir.
Madde 4 – (Değişik: 2/12/1999 - 99/13749 K.) (Değişik fıkra: 17/7/2017 - 2017/10643 K.) Silah ruhsatı alınmasına engel hali bulunmayan, yirmibir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir.
Havalı tabanca ve havalı tüfekler, sıkıştırılmış hava yardımıyla saçma atabilen silah çeşididir. Bunlar, hava pistonlu (kurmalı) ya da karbondioksit tüplerle çalışabilir. Kanunda ve yönetmelikte havalı tüfek ve tabancalar için ruhsat gerektiği konusunda bir hüküm bulunmamaktadır.
Kurusıkı tabanca almak için ilk olarak emniyete gidip satın alma belgesi almanız gerekiyor. Satın alma belgesi başvurusunda bulunan kişilerin adli sicil kaydı gibi birtakım bilgileri inceleniyor. Ardından kurusıkı tabanca almaya engel hiçbir durum söz konusu değilse emniyet satın alma belgesini veriyor.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
Ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma Türk ceza hukukukuna göre suç teşkil eden bir eylemdir. 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu uyarınca ruhsatsız silah taşıma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Türkiye'de susturucu kullanımı kesinlikle yasaktır ve birçok paintball silahı susturucusu ateşli silahlar için de kullanılabildiğinden bunlar da yasa dışıdır.
Buna göre; ''Avda ve sporda kullanılan tüfekler, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı, alımı, satımı ve bulundurmasına dair kanun'' kapsamında kullanımına izin verilmektedir. Kanun kapsamında havalı tüfek ve silahlar için ruhsat almak gerekmez.
Silah modellerinden tabancaları belde taşımak yasaktır. Oyuncak olarak sınıflandırabileceğimiz tabancalar, belde taşındığında bir tür tehdit unsuru olarak görülebilir. Bu nedenle Airsoft tabanca modellerini belde taşımak yasaktır.
Silah satışı konusunda 18 yaş sınırı söz konusu olurken airsoft tabanca yasak mı ile alakalı da soru işaretleri gündeme gelir. Bu çerçevede airsoft tabancalar yasak değil ama 18 yaşından küçüklere satılması yasaktır. 18 yaşından küçük bireyler tarafından airsoft tabanca ile oynanması sakıncalıdır.
Silah faturasıyla beraber ruhsata gerek kalmadan meskûn mahal (yerleşim yeri) dışında kullanılabilir. Türkiye'deki ilgili kanunlara göre toplantı alanları, okullar, yurtlar, meclis vb. yerlerde ve avda kullanılamazlar. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 6/2.maddesi gereği havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz.
Anılan Kanun'un 265'inci maddesinin 1'inci fıkrası gereği kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
Yargıtay, kavgada bıçak çeken kişinin 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.
Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri