Çocuklarımızın gelişim özelliklerine uygun olarak, kişisel bakımını üstlenebilmesi için gerekli olan becerilere özbakım becerileri denir. Tuvalet, yemek yeme ve giyinme becerileri en temel özbakım becerileridir.
Öz bakım, stresi azaltmak, sağlığımızı ve refahımızı korumak ve geliştirmek için düzenli olarak gerçekleştirebileceğimiz faaliyetler ve uygulamalar anlamına gelir.
Genellikle üç yaşından önce çocuklardan öz bakım becerilerini gerçekleştirmeleri beklenmez. Ancak üç yaş öncesinde de çocukların kendi ihtiyaçlarını fark etmeleri ve onlara yönelmeleri açısından önemli bir öğrenme süreci gerçekleşir.
Öz bakım kelimesi birçok kişinin bitişik yazdığı kelime olarak değerlendirilmektedir. Fakat dilimizde bu kelimelerin ayrı yazılması gerekmektedir. Bu nedenle kelimenin doğru yazılışı öz bakım şeklinde olmaktadır.
Bazı genel ve birçok kişi tarafından hayatına uyarlanabilecek öz bakım aktivitelerini ise şöyle örneklendirebilirim. Fiziksel öz bakım: Duş almak, cilt bakımı yapmak, saçlarına farklı bir şekil vermek, yürüyüşe çıkmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek, evcil bir hayvan ile vakit geçirmek.
İlgili 18 soru bulundu
Özbakım becerileri (tuvalet eğitimi, temizlik ve yeme alışkanlığı vb.) doğuştan getirilmeyen sonradan öğrenilerek kazanılan davranışlardır. Özbakım becerileri , zihin engelli çocukların toplum içinde bağımsız birey\kişilik kazanabilmeleri amacıyla kazandırılan becerilerdir.
Çocuklara temizlik alışkanlığı kazandırmak için; diş fırçalama, el – yüz yıkama, saç bakımı yapma, giysilere özen gösterme gibi konularda doğru bir şekilde örnek olmak gerekir. İnce kasları yeterince gelişmemiş olan çocuğunuza fazla detaylı kıyafetler giydirmemelisiniz ki kendi başına soyunmakta zorlanmasın.
Özbakım becerileri, çocuğun temel ihtiyaçlarını (yemek yeme, giyinme, kişisel bakım, tuvalet vb.) yetişkin desteği olmaksızın yapabilme becerisidir. Özbakım becerilerini kazanan çocuk bağımsızlığını kazanır. Dolayısıyla bu beceriler, çocuğun kendi başına karar vermesini kolaylaştırır.
Öz bakım hayatın farklı alanlarındaki yaşam standardımızı artırır. Bizler kendi öz bakımımızı yaparken kendi öz değerimizi de kabullenmiş oluruz. Kendi ihtiyaçlarımızı giderirken kendimize şunu söyleriz, ''Ben buna değerim''. Düzenli öz bakım rutinleri ile kendimizle ilgili farkındalığımız artar.
Öz bakım becerileri, çocuğun beslenme, giyinme, banyo yapma ve tuvalet kontrol alanlarında gereksinimlerini uygun şekilde karşılamasına yardımcı olacak beceriler içermektedir. Bu becerilerin tecrübe edilebilmesi için motor becerilerin uygun seviyede gelişmiş olması gerekmektedir.
Öz bakım kendi iyilik halimizi sürdürmek, kendimizi beslemek ve aslında desteklemek için yaptığımız eylemlerden oluşur. Kendinizin neye ihtiyacı var ise onu kendinize sunabilmektir.
Geliştiren Bakım (GB); Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF ve diğer paydaşlarca önerilen, ulusal ve küresel düzeyde ulaşılması hedeflenen, sağlık ve insani potansiyeli dönüştürmek için çocukların hayatta kalması ve gelişmesine destek olacak bir politika çerçevesidir.
Öz bakım eksikliği, beslenme, giyinme, banyo yapma, tuvalet gibi kendi başına günlük yaşam aktivitelerini yapma veya tamamlama becerisindeki yetersizliktir. Günlük yaşam aktiviteleri; beslenmek, banyo yapmak, giyinmek, bir iş üzerinde çalışmak vs. gibi düzenli olarak yapılan şeyler olarak tanımlanmaktadır.
Öz-bakım, bireylerin kendi sağlığına ve iyilik durumuna sürekli katılımı ve çabası olarak görülürken öz-bakım gücü bireyin yaşamı, sağlığı ve iyilik durumunu sürdürmek için sağlık etkinliklerini başlatma ya da uygulama yeteneğidir.
Öz bakım, kişilerin fizyolojik, psikolojik ve zihinsel olarak sağlıklarına dikkat etmek ve işlevselliği arttırmak amaçlı farkında olarak yaptıkları aktiviteler bütünü olarak tanımlanmaktadır (1).
Öz bakım becerileri eğitimi; çocuk gelişiminin beş gelişim alanı içerisinde yer almaktadır. Bu becerilerin çoğunu okul öncesi dönemde kazandırmak gerekmektedir. Küçük yaşlarda kazanılan öz bakım becerileri çocuğun bütün hayatını etkileme gücüne sahip olmaktadır.
Bireyle direkt temastan önce ve sonra, bireyin kontamine vücut bölgesinden temiz vücut bölgesine geçerken eller yıkanmalıdır. Bireyin vücut sıvılarıyla temas etme riskimiz olduğunda eldiven giyilmelidir. Hijyen uygulamalarıyla ilgili kültürel ve dinsel uygulamalara özen gösterilmelidir.
Öz bakım eksikliği “öz-bakım davranışları ile terapötik öz bakım gereksinimi arasındaki bir ilişkidir”. Gereksinim bireyin beceri ya da karşılama yeteneğini aşan bir düzeydeyse dengesizlik oluşur ve bu durumda öz bakım eksikliği ortaya çıkar (27).
Hoşgörülü olma, paylaşma, yardım isteyebilme, yardım etme, yönerge alabilme, yönergeleri uygulama, bekleme ve nezaket sözcükleri kullanabilme gibi ileri sosyal becerileri kapsamaktadır.
Günlük Yaşam Becerileri Nelerdir? Temel yaşam becerileri, kişisel bakım aktiviteleri, yemek pişirme, para yönetimi, alışveriş, oda organizasyonu ve ulaşımdır. Bu beceriler zamanla öğrenilir, evde çok genç yaşta başlar ve ergenlik ve yetişkinlik boyunca daha da gelişir.
Kişisel Temizlik Kuralları
En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir. Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır. Tuvaletten sonra eller bol su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Giyinme Becerilerinin Öğretimi
Bu becerilerin yanı sıra; düğme ilikleme ve çözme, çıt- çıt açma ve kapama, fermuar açma ve kapama, kemer takma, kaşkol bağlama, bağcık bağlama ve çözme, uygun giysi seçme, görünümü değerlendirme ve gerektiğinde düzeltme gibi ek becerileri de kapsayan becerilerdir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri