Türkçe yazım kurallarına göre, birleşme sırasında bir veya iki kelimede de anlam kayması meydana geldiği zaman o kelimeler bitişik yazılmalıdır. Bu kural özgeçmiş kelimesi içinde geçerlidir, 'öz geçmiş' şeklinde yazımı yanlıştır, doğru yazılışı 'özgeçmiş' olarak geçerlidir.
TDK'ya Göre Özgeçmiş mi, Öz Geçmiş mi Olarak Yazılır? Türkçedeki kelimelerde sıklıkla hata yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''öz geçmiş'' şeklindedir. Eğer özgeçmiş şeklinde yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.
ÖZ GEÇMİŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle özgeçmiş şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz geçmiş şeklinde olmalıdır.
Öz geçmiş kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre "bir kimsenin doğumundan yaşadığı güne kadar geçirdiği belli başlı evreleri içeren yazı" anlamına gelmektedir. Birleşik bir kelime olan öz geçmiş yazımı en sık merak edilen konulardan biridir.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'de yapacağınız iş başvuruları için genel anlamda Cv formatında böyle bir ayrım bulunmamaktadır. CV ve öz geçmiş (resume) birbiri yerine kullanılır. Türkiye'de akademik bir iş başvurusu yapıyorsanız hazırlayacağınız detaylı doküman CV olacaktır ama bu yine öz geçmiş olarak anılacaktır.
Özgeçmiş, neyi ne kadar bildiğinizi, neler yapabileceğinizi ifade eden, potansiyelinizi yansıtabileceğiniz, pazarlayabileceğiniz bir sunumdur. Özgeçmişinizi hazırlarken sizi hiç tanımayan birine kendinizi betimlediğinizi düşünürseniz daha iyi odaklanabilirsiniz.
TDK'ye göre anlamı 'Özdeyiş' kelimesinin doğru yazılışı nedir? Kelimenin doğru yazılışı "özdeyiş" şeklindedir.
Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı. Sonrasında kişisel hobileriniz ve becerileriniz yazılmalı.
Öz geçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde ettiği becerilerin özetidir. CV Nedir? CV, Latince kökenli “Curriculum Vitae” kelime grubunun kısaltılmış halidir.
Fakat pek çok kişi bu kelimeyi yanlış yazmaktadır. Öz bakım kelimesi birçok kişinin bitişik yazdığı kelime olarak değerlendirilmektedir. Fakat dilimizde bu kelimelerin ayrı yazılması gerekmektedir. Bu nedenle kelimenin doğru yazılışı öz bakım şeklinde olmaktadır.
Klasik bir özgeçmiş, kişinin adı, doğum tarihi, mevcut adresi, telefon numarası, e-posta adresi, eğitim geçmişi ve iş deneyimlerinin ayrıntılı bir listesini içermelidir. İş aramaya başlamadan önce, kişinin özgeçmişi tüm bu bilgilerin dahil edilmesi ile güncel tutulmalıdır.
CV özetinizi elinizdeki anahtar kelimelerle yazın ve çıkardığınız kelimeleri kullanmaktan kaçının. Nasıl katkı sağlayabileceğinize odaklanın. Cv özetinizin başvuracağınız şirket için neler yapabileceğini anlattığından emin olun. Varsa kariyer hedefinizi de özete dahil edebilirsiniz.
Özgeçmiş (CV-Curriculum Vitae), genellikle iş başvurularında kullanılan, kişilerin kendi potansiyellerini işverenlere tanıtmak amacıyla hazırlanan içerisinde kişiye ait becerilerin, deneyimlerin, eğitim durumunun, iş tecrübesinin vb. bilgilerin yer aldığı yazılı bir belgedir.
Doğum tarihi CV'ye nasıl yazılır? Öz geçmişte Kişisel Bilgiler bölümü, adaylarla ilgili kişisel bilgiler içerir ve öz geçmişin en üst kısmında yer alır. Bu bölümde isim, adres, telefon ve e-posta gibi iletişim bilgilerinin yanı sıra doğum tarihi, doğum yeri ve medeni hal gibi bilgiler de yer alır.
Önyazının, kısa, net ve akıcı bir üslupla yazılması gerekiyor. Önyazınızdan iş ve pozisyona karşı ne kadar istekli olduğunuzun anlaşılması gerekiyor. Önyazının başvurulan işverene ve pozisyona özel hazırlanması, yazıda neden başvurulan pozisyonun tercih edildiği ve pozisyona uygunluğun kısaca anlatılması yeterli.
Çalışma geçmişini ve deneyimlerini listeleyen özgeçmişin aksine, becerilerin ve eğitiminin kısa bir özeti ile CV çok daha kapsamlı bir belgedir. Eğitim ve iş deneyiminden söz etmenin ötesine geçiyor; sık sık başarılar, ödüller, sertifikalar gibi maddeleri detaylı bir biçimde listeler.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
CV'nizi internet üzerinden gönderebileceğiniz iki format mevcuttur. Bunlardan biri Adobe dosya türü (.pdf), diğeri de Microsoft Word dosya (.doc) türüdür. CV'niz için hangi formatı seçmek en iyisidir? Bu duruma göre değişebilmektedir fakat genellikle PDF, CV'niz için en ideal formattır.
Öz geçmiş (Latince: curriculum vitæ (CV)) beceriler, deneyimler, eğitim durumu, iş tecrübesi vb. ile ilgili konularda hazırlanan kişiye ait özet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri