Öz saygı eksikliği olan kişiler, negatif bir bakış açısına sahip olur ve özgüven eksikliği de bulunur. İhtiyaçlarını dile getirmekten çekinir, genellikle kendi zayıf yönleri üzerine odaklanır ve utanç, depresyon ya da kaygı hissi ile yaşamını sürdürür.
Kendi insiyatifinde aldığı bir karardır. Bizim yaptığımız işten tamamen bağımsız olabilir. İşte bu yüzden özsaygı eksikliği kişinin kendine olan takdir duygusunun da başkalarına endeksli olmasına yol açar.
Özsaygı önce kendini daha sonra ise sahip olunan sınırları tanımaktır. Bir başka deyişle gerçeklerle yüzleşerek bunları kabullenmektir. Kişinin başarabilecekleri, başaramayacakları ya da yeterli ve yetersiz olduğu durumları üçüncü kişilerin ifade etmesine gerek olmaksızın farkında olmasıdır.
Öz saygıyı önemli kılan sebep hayattaki motivasyon ve başarı gibi hallerde güçlü bir etkiye sahip olmasıdır. Kişideki öz saygının düşük olması sosyal ortamlarda (okul, iş vs…) başarılı olmasına engel teşkil edebilir. Çünkü bu şekilde hisseden bir kişi herhangi bir işi başarabileceğine inanmayabilir.
Özsaygı nedir? Özsaygı, bir kişinin kendi değeri hakkındaki genel duygusunu ifade eder. Bir kişinin, kendisine ne kadar değer verdiğini ve kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiğini, ödüllendirdiğini veya sevdiğini ölçen, bir tür ölçüt olarak düşünülebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Saygının olmadığı yerde sevgi de kaybolmaya başlar. n. Kendi kendine yalan söyleyip yalanını ciddiye alan insan sonunda ne kendinde, ne de çevresinde gerçeği seçemez olur, böylece hem kendisine, hem de başkalarına saygısızlık eder. Saygının olmadığı yerde sevgi de kaybolmaya başlar.
Kendine saygısı olmayan kişi, bütün hayatı boyunca büyük sorunlar ile karşı karşıya kalır. Öz saygı nedir sorusuna verilebilecek en basit cevap, kişinin kendine duyduğu saygının adı olarak verilmektedir. Özüne saygı duymayan kişi, başka herhangi bir şeye de kolay kolay saygı duymayı başaramaz.
saygı göstermek insanı yüceltir, toplumsal barışı sağlar. İnsanlar kendilerine göre doğru olduklarına inandıkları davranışlarda bulunurlar. Milletlerin milli kıyafetleri kendilerine göre en önemli kıyafetleridir.
Önerilen pratikler arasında; farklı kaynaklarda buna ilişkin hedefler belirlemek, kendi kişiliğini tanımaya çalışmak, bedene ilişkin çalışmaları günlük yaşam planına dahil etmek, doğayla bağlantıyı güçlü tutmak, meditasyon yapmak ve iç sesi duymayı ve dinlemeyi öğrenmek sayılabilir.
Diğer bir deyişle özgüven, kişinin belli bir alan ya da alanlarda akranlarına kıyasla kendini nasıl gördüğü, değerlendirdiği ile ilgili algısıdır. Temelde başarı düşüncesi hakimdir. Özsaygı ise; kişinin kendisine yönelik ayrıntılı değerlendirmelerini nasıl tanımladığı ile ilgilidir.
Öz motivasyon başkalarının bizi motive edemediği durumlarda iç kaynaklarımızı harekete geçirerek istekli hale gelmemizdir. Tüm güçlü yanlarımız ve değerlerimiz sayesinde kurulur.
Özsaygı, en kısa anlamı ile bireyin kendisine karşı olan tutum ve davranışlarıdır. Yani bireyin kendisine olan nesnel düşünceleri ve inanışlarıdır. Her birey kendisini değişik sıfat ve düşüncelerde tanımlar. Bu tanımlamalar ne kadar doğru ve olumlu ise bireyin kendine duyduğu saygı ve öz değeri o kadar yüksektir.
İnsanın kendine duyduğu saygı, onur, haysiyet, izzetinefis anlamına gelir. Bu kelime genellikle özsaygı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz saygı şeklinde olmalıdır.
Kendine saygının üç unsuru vardır; kendine güven, kendini görme biçimi, kendini sevme. Uyumlu bir öz saygı durumunu oluşturmak için, bu üç unsurun her birinin dozajının iyi ayarlanması gerekir.
Saygı, değeri, üstünlüğü, yaşlılığı dolayısıyla bir kimseye veya bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya neden olan bazen sevgiden, bazen kişilikten kaynaklanan davranışlardır. Saygı, karşındaki insanın varlığını olduğu gibi kabullenmek ve onun düşüncelerini, dinlenmeye değer olduğunu ona hissettirmektir…
İnsanların birbirlerine olan saygısı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir toplumun temel taşlarından biridir. Saygı, insanlar arasındaki ilişkilerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar ve birlikte yaşama kültürünün gelişmesine katkıda bulunur. "Saygı, insanlar arasındaki en değerli bağlardan biridir.
Birbirinize saygı duyuyorsanız, bir çift olarak karşılaşacağınız engellerin üstesinden gelmek çok daha kolay olacaktır. Ancak saygı hiç var olmamış ya da tükenmişse, ilişkiniz başarısız olmaya mahkumdur. Saygının olmadığı bir ilişki, sevgiye de dayanmaz.
Saygının olmadıgı yerde sevgi, sevginin olmadıgı yerde güven olamaz. Diger bir deyişle, güvenin olmadıgı yerde saygı, saygının olmadıgı yerde sevgi düşünülemez.
Özdeğerlilik duygusu eksik olduğunda insan kendini diğer insanlardan daha düşük, güvensiz, çekinik davranma, hayattan istediğini alamama gibi durumlarla karşılaşmaktadır. Kendimizle ilgili iyi ya da kötü, memnun ya da memnun hissetmemizle ilgili duygu durumudur.
Değersizlik duygusu, kişinin kendisini önemsiz, değersiz, işe yaramayan ve varlığının bir değeri yokmuş gibi kendini değerli hissedememe durumudur. Amerikalı Psikolog Nathaniel Branden, öz değer kavramını iki boyut olarak açıklamıştır.
Özdeğer kısaca kişinin kendine verdiği değerdir. Başka bir söylemle Özdeğer kişinin kendiyle ilgili ne hissettiğidir. “Özdeğer, kişinin kendi değerini bilmesi, kendine saygıyla sevgiyle ve dürüst bir şekilde davranabilme yeteneğidir”*.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri