Hiç olmayacak anlarda ters tepkiler veren kişilere huysuz denir. Bunun dışında, halk arasında, asabi, çabuk sinirlenen ve karşısındaki insanın kalbini kırmaktan çekinmeyen kişiler de huysuz olarak nitelendirilir.
Huysuz bir mizaca sahip olan ve konuşurken insanları tersleyen kişiler şirret olarak nitelendirilir. Asabi, dengesiz ve kaba olmak, bu kişilerin ortak özellikleri arasında yer alır.
Yani acımasız ve merhametsiz olan kişiye gaddar denir.
Karaktersiz günlük yaşamda karşılaşılan bir kelimedir. Karaktersiz sözcüğü karakteri bozuk olan ve güven vermeyen kişiler için kullanılmamaktadır. Ayrıca huyu kötü olan verdiği sözden cayan kişiler için de kullanılmaktadır.
Türk Dil kurumuna göre dürüst kelimesi yalandan uzak ve doğru bildiğini ifade eden ve doğruluktan kaçınmayan kişi olarak kabul edilmektedir. Dürüst Kime Denir? Dürüst bir konuda doğru olanı hata dahi olsa yalansız şekilde ifade eden kişi demektir. Dürüst kişi doğruluktan uzaklaşmayan anlamına gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Doğru sözlüdürler: Dürüst insanlar, sözlerinde doğru olduğundan emin oldukları şeyleri söylerler ve yalan söylemekten kaçınırlar. Güvenilirdirler: İnsanların dürüstlüğüne güvenmek için, güvenilir olmaları gerekir. Dürüst insanlar, yaptıkları sözleri tutarlar ve söz verdikleri şeyleri yaparlar.
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne göre Figüran; “Genellikle tiyatro ve sinemada, konuşması olmayan veya konuşması çok az olan rollere çıkan kimse” olarak tanımlanıyor.
KARAKTERSİZ KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Hâlbuki oğlu hodkâm, müsrif, tembel, karaktersiz bir serseriydi.
Acıma duygusu olmayan, merhametsiz, katı yürekli, zâlim.
Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.
Hayal kırıklığı, öfke, kafa karışıklığı, korku, üzüntü ve kayıp duyguları krizlere neden olabilir. Huysuzluk krizleri çocuk kendi başınayken yaşanmaz, birinin varlığında olur. Genellikle tanıdık ve güvenilen birinin varlığında görülür. Bu nedenle sadece tepkisel değil, ilişkiseldir.
sinirlenip huysuzluk eden, cazgır da deniliyor. birinin sesinin tınısı hakkında da; tiz, öfkeli. aksi, alıngan, didişken, dik kafalı ve geçimsiz. bir nevi huysuz.
ÖZ GÜVEN NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “öz güven mi, özgüven mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı öz güven şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
FARK ETMEZ NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu''nda yer alan çevrimiçi sözlükte ''''farketmez'''' sorgulaması yapıldığında bunun bitişik değil ayrı olarak yazıldığını görebiliriz. Fark etmez sözcüğü; etkisi ya da önemi olmayan bir şeyi ifade eder. Bu sözcüğün doğru kullanımı fark etmez şeklindedir.
Misiniz Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
İki düşünceyi de incelemek gerekirse, bireyin bulunduğu ortam, vakit geçirdiği kişilerin alışkanlıkları, arkadaşlarının davranışları vb. etkenler kişinin karakterinde, davranışlarında, ve düşüncelerinde bireyin ailesinden aldığı genlerine nazaran daha büyük bir etkiye sahiptir.
Kapalı karakterler; özellikleri yüzeysel olarak tanıtılan, okurun iyi tanımadığı karakterlerdir. Kapalı karakterlerin, çocuklara insan doğasını kavratma, yaşam gerçekliğini anlatmada çok az katkıları vardır. Devingen karakterler, öykünün başlangıcıyla sonucu arasındaki kesitte değişim gösteren karakterlerdir.
Kişiliği oturmuş demek yani karakteristik özellikleri belli olan/olgun, gayet tutarlı hareketlerde ve davranışlarda bulunan insanlar için denebilir.
Duygusal Dürüstlük: Açık , samimi ve doğru olmak, Sözel dürüstlük:Doğruyu söylemeyi başarmak, Davranışsal dürüstlük: Başkalarını aldatmamak.
Çünkü doğru ve dürüst bir insan olmak, toplumiçinde saygınlık ve güven kazanmaktır. Bu bağlamda doğru insanlar ve sözünün eri dürüst dostlar çokkıymetlidir. Zaman zaman dostluğu ve dürüstlüğü anlatan paylaşımlarda bulunmak, insanların ilgisiniçekecektir. İnsanlar var olduğundan beri hep bir koşuşturma içindedirler.
Dürüstlük, insan psikolojisi ile yakından ilişkili olan bir durumdur. Dürüst olan, hayatını bu etik prensibe dayalı olan planlayan ve yalandan uzak duran insan, psikoloji açısından sağlıklı olan insandır. Dolayısıyla dürüst olan insanların davranışları da daha sağlıklı gelişmektedir.
Eğer dürüstlük olmazsa, verilen sözler tutulmaz, istenilen vergiler toplanamaz, devlet yönetimlerinde yolsuzluk olağan sayılır. Örneğin, ÇAÇ Modeli “Çalıyor Ama Çalışıyor Modeli” iktidarları övme vesilesi olur. Dürüst olmamanın toplumlara yüksek maliyeti vardır. Dürüstlük, sonradan kazanılan bir özellik değildir.
Birisi bize bir hata yaptığımızda kimin yaptığını sorduğunda bizim yaptığımızı söylemek ve hatamızı kabullenmek,yani doğruyu söylemek. Sonunda her ne olursa olsun doğruyu söylemek ve bir daha yapmamak,yani hatadan ders çıkarmak.
Doğruluk, her yerde ve her durumda doğru olma hali, doğru olana yakışır şekilde davranmaktır. Düşüncenin gerçekle uyuşması, yargı ve önermelerin gerçeğe uygun olmasıdır. İçinde bulunulan durum için en iyi ve geçerli olabilecek kararı alabilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri