Özel tembihi yoksa yere düşenlerini yemenizde sakınca yoktur. Dalından toplamak için ise ondan genel bir izin almanız yeterlidir.
Yol kenarındaki ağaçların meyvelerini yemek caiz mi? Değerli kardeşimiz, Başkalarına ait olan ağaçların meyvelerini onlardan izinsiz yemek caiz olmaz. Ancak sahibi olmayan veya başkası tarafından insanların faydasına sunulmuş ağaçların meyvesini yemenin bir mahzuru yoktur.
Bu satıştan elde edilen paranın kamu yararına kullanılması gerekir. Ayrıca mezarlıkta bulunan ağaçların meyveleri de yenilebilir (el-Fetâva'l-Hindiyye 1/166-167; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/245).
Ağaçtan herkesin geçtiği sokağa düşmüş ise, ceviz gibi çürümeyenleri, sahibinin izin verdiği biliniyorsa, yemek caiz olur. Kiraz gibi çürüyecek meyve ise, sahibinin yasak ettiği bilinmedikçe alıp yenilebilir. Alıp, evine götürmek caiz değildir.
Dolayısıyla mezarın üzerine veya mezarın hemen bitişiğinde ise yenmemelidir. Ağaç mezarlığın etrafındadır belediyenin bir hizmeti olarak anlaşılıyordur. Veya vakfın kurumun, derneğin bu şekilde olursa meyvenin yenmesinde bir mahzur yoktur.
İlgili 15 soru bulundu
Zaruret yoksa, etrafı çevrili ise asla yiyemez. Çevrili değilse, İmam Ahmed'e göre yiyebilir; yanında götüremez. Sahibi bilinen ağacın meyvesi dibine dökülmüş olsa bile yenmez. Eğer dibine dökülen meyve, hemen bozulacak ise ve sahibinin men ettiği bilinmiyorsa, yenebilir.
Başkalarına ait olan ağaçların meyvelerini onlardan izinsiz yemek caiz değildir. Fakat sahibi olmayan veya başkası tarafından insanların faydasına sunulmuş ağaçların meyvesini yemenin bir mahsuru yoktur. Sadece zor durumda olanın borçlanmak kaydıyla sahibinin gıyabında malından alınabilir.
Dağda yetişen meyveleri, otları ve hayvanların yenmesini yasaklamak dinimize aykırıdır. Bu bakımdan nakli esas almayan, kafadan yazılan kitaplar okumak uygun değildir.
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Kaju diğer çerezler gibi helaldir, haram olmasını gerektirecek herhangi bir sebep yoktur, haram olduğunu iddia edenler varsa onlardan bunun delilini talep etmeniz uygun olur.
''Yabani meyveler'' ismiyle de bilinen orman meyveleri kalsiyum, magnezyum ve protein açısından zengindir. En fazla tüketilen orman meyvelerinin başında çilek, ahududu ve böğürtlen geliyor. Kompostosu ve reçeli de yapılan bu meyveler katkısız ve organik oldukları için de sıklıkla tercih ediliyor.
Rüyasında başkasının bahçesinden meyve toplamak, rüya sahibinin hayaline kavuşacağına delalet eder. Kişinin şanslı birisi olduğuna da işarettir.
Ceza Hukuku Açısından Göz Hakkı
Meyvenin alınmasındaki rıza açıkca verilmiş olabileceği gibi örtülü de olabilir. Çocukların meyve bahçesine girip meyve almasında zilyet olan bahçe sahibi bu duruma bir ses çıkarmaz, itiraz etmez ise bu durumda örtülü bir rızanın kabulü gerekir.
Değerli kardeşimiz, Dinimizde, insanların kul haklarına saygılı olması emredilmektedir. Bu nedenle insanların bahçelerinde yetişen meyvelerden, çiçeklerden, otlardan bahçe sahiplerinden izin alınmadıkça yenilmesi, alınıp satılması caiz olmaz.
Kamuya ait yerlerden toprak almak yasak değilse ve umumi izin varsa caizdir.
Olgunlaşmadan dalındayken armut, şeftali, elma gibi meyveleri satmak helal midir? Değerli kardeşimiz, Koyunun yününü üzerindeyken, olmamış meyveyi dalındayken satmak, memedeki sütü satmak gibi değerlendirilmiş ve yasak sayılmıştır. Bu nedenle tarım ürünlerinin olgunlaşmadan satılması hadis-i şerifle yasaklamıştır.
Kişinin kazancının haram olup olmadığı kesin bilinmiyorsa veya kazancının içinde helal olan kısım varsa, böyle kişilerin ikramını yemek caizdir. Ayrıca babanın haram kazancı çocuğa helal olacağından, bu maldan harcaması da caizdir.
Sual: Samimi bir arkadaşın malını ondan habersiz kullanmak veya yemek caiz olur mu? Başkalarının malını izinsiz kullanmak haramdır.
incelenebilirler. elma, armut gibi meyve türlerinin meyve gözleri karışık göz yapısındadır. Saf meyve gözleri sürdüğü zaman yalnız çiçekler, karışık meyve gözleri sürdüğünde ise yaprak ve çiçekler birlikte oluşur. Trabzon hurması, ayva, incir vb. meyve türlerinin gözleri de karışıktır.
Halk arasında göz hakkı olarak bilinen bahçelerden meyve sebze koparmanın hırsızlık suçunu teşkil ettiği Yargıtay kararı ile kesinlik kazandı.
Rüyada ağaçtan meyve koparıp yemek hayırlı bir rüya olarak nitelendirilir. Kişinin muradına ermesine ve karşısına çıkacak fırsatlara delâlet eder. Rahat bir hayata, para kazanmaya ya da mal elde etmeye işaret eder.
Rüyada ağaçtan meyve toplamak hayırlı bir anlama işaret etmektedir. Kişinin muradına ermesine, karşısına çıkacak güzel fırsatlara, rahat bir hayata ve para kazanmasına ya da mal elde etmesine işarettir. Meyve genellikle dünyalıktır ve onu toplamak da kişinin pek çok mal elde etmesine işaret etmektedir.
Rüyada dalından meyve yediğini görmek; kişinin yakın bir zaman içerisinde nikah şahitliği yapacağına, eline bazı önemli fırsatların geçeceğine ve kişinin bunları son derece iyi bir şekilde değerlendirerek özlemini hissettiği sonunda huzura bulacağına tekabül eder.
Ülkemizde bazı yörelerde doğal olarak yetişen ÇAKAL ERİĞİ (Prunus spinosa) , güvem bir tür eriktir. İçi tek çekirdekli ve genelde siyah renkli meyvesi bulunmaktadır. Latince adı Prunus spinosa olan güvem , yaban mersini (blueberry) meyvesi ile bir akrabalığı yoktur.
Yemiş kelimesinin asıl anlamı incirdir. İncir yani yemiş, ana vatanı Doğu Akdeniz olan ve ağaçta yetişen bir meyve türüdür. Besin değeri oldukça yüksektir ve insanlar tarafından sevilen bir meyve türüdür. Oldukça lezzetli ve tatlı olan yemiş birçok şekilde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri