Özbekistan vatandaşının Türkiye'de sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine sayılır. Türkiye'de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak Özbekistan vatandaşlarının oturum izni almaları zorunludur.
Özbekistan vatandaşlarına Türkiye'de ikamet izni Türkiye'de yaşama hakkı tanıyan bir izin belgesidir. Başvuru sahiplerinin kalış amaçlarına ve durumlarına en uygun şekilde başvuru yapmaları gerekmektedir.
Özbekistan vatandaşı, Türkiye'de ikamet izni almak için ilgili yerel makamlara başvuruda bulunmalıdır. Başvuru sırasında Özbekistan vatandaşının pasaport fotokopisi, vize fotokopisi, Türkiye'de ikamet ettiği yerin kira kontratı, tapu fotokopisi ve dask,yabancı sağlık sigortası gibi belgeler istenebilir.
Özbekistan vatandaşları 30 gün vizesiz olarak Türkiye'de kalabilmektedir.
Artı olarak E-ikamet harç bedelleri ve kart ücretleri de mevcut. Harç bedelleri genellikle kalacağınız süreye ve ülkenize göre değişim göstermektedir. Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir.
İlgili 27 soru bulundu
Özbekistan Türkiyenin de aralarında bulunduğu 7 ülkenin vatandaşlarına 30 günlük vize muafiyeti tanıdığını açıkladı. Bu sayede Türk vatandaşları vize almadan 30 gün boyunca Özbekistana seyahat edebilecekler. 10 Şubat tarihinden başlamak üzere Türk vatandaşlarına 30 günlük süreye vize uygulanmayacağı belirtildi.
Özbekistan uyruklu yabancının Türkiye'den çalışma izni başvurusunda bulunabilmesi için şahsın en az 6 ay süreli oturma izni ile Türkiye'de ikamet etmesi gerekmektedir. Yabancının Türkiye'de ikamet izninin bulunmadığı durumlarda, çalışma izin başvurusu Özbekistan'daki Türkiye Büyükelçiliği aracılığı ile yapılmaktadır.
İkamet izni Türkiye'de kalmak isteyen yabancılara verilen izin belgesidir. Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur.
Kısa dönem ikamet izni ilk başvuruda sabıka kağıdı gerekli değildir, uzatma başvurularında sabıka kağıdı zorunludur. Bazı durumlarda GÖÇ idaresi hayatınızı devam ettirecek paranızın olup olmadığını anlamak için minimum 6000 dolar bulunan bir Türk banka hesabı isteyebilir.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Türk vatandaşları ile resmi evlilik işlemleri sırasında sorun yaşayan, Türkiye'de vize ihlali olan,ikamet izni olmayan Özbekistan'dan apostilli doğum,bekarlık belgesi getiremeyen veya yasa dışı yollar ile Türkiye'ye giriş yapmış Özbekistan vatandaşlarının Türkiye'de resmi evlilik yapmaları mümkün olabilir.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Özbekistan yasalarına göre çifte vatandaşlık söz konusu değildir, eski vatandaşlık zorunlu olarak reddedilmelidir. En az 5 yıl süre Özbekistan'da konaklama zorunluluğu vardır. Öncelikle çalışma izni üzerinden oturum izni alınması gerekmektedir.
Ülkemize yabancılara verilen ikamet izinleri 5682 sayılı Kanun ve 5683 sayılı Kanun çerçevesinde ülkemize geliş ve ülkemizde kalış amaçlarına göre düzenlenmektedir.
Oturma izni harç ücreti: 1040 TL. Oturma izni kart ücreti: 160 TL. Oturma iznini almak için başvuruda bulunan yabancı kişinin yaşına göre farklılık gösterebilmekle birlikte sağlık sigortası ücreti 500 -1750 TL arasındadır. 65 yaş altı kişiler için sağlık sigortası ücreti ödenmesi zorunludur.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi üzerinden www.goc.gov.tr adresinden e-ikamet sistemi üzerinden ikamet izni başvurusu yapabilirsiniz.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Özbekistan Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 7 ülkenin vatandaşlarına 30 günlük vize muafiyeti tanıdığını açıkladı. Bu sayede Türk vatandaşları vize almadan 30 gün boyunca Özbekistan'a seyahat edebilecekler.
Özbekistan oturum izni çalışma izni ile doğrudan bağlantılıdır. Çalışma izni olmadan ülkede oturum izni başvurusu yapılamamaktadır. Özbekistan'da ofis açmak, şirket kurmak için gelenlerin mutlak süratte ticari vize ile ülkeye giriş yapmaları gerekmektedir.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport Hamilleri vizeden muaftır. Vatandaşlarımızın Özbekistan'a geldiklerinde 3 gün içinde otelde veya yabancılar polisine başvurarak geçici ikamet kayıtlarını yaptırmaları önem arz etmektedir.
İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri