Özel Arşivler: Özel arşiv terimi, arşiv belgesi muhtevasında olup da, kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan gerçek kişiler ile tüzel kişiler elinde bulunan benzeri belgelerden meydana gelen arşivdir.
ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
Arşiv ya da belgelik, bütün dünyada kurumların gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucunda meydana gelen, idari, hukuksal, tanıklık, kurumsal değeri olan ya da tekrar kullanılmak üzere üretilen her türlü görsel, yazılı ve data bilgilerinin tutulduğu ve saklandığı yerdir.
Kurumsal arşiv, kurumda üretilen bilgiyi sayısal (dijital) ortamda derleyen, saklayan, koruyan, diğer kurumların ve kişilerin serbestçe erişimini sağlayan bir hizmetler bütünüdür.
Arşiv Belgesi (Archive Records): İdari ve/veya entelektüel kullanımı için saklanıp düzenlenen arşivsel değere sahip belge. Arşiv Fonu (Archive Group): Arşivlerin düzenlenmesinde kaynaklık eden birim veya kuruluşu esas alan temel bölüm.
İlgili 20 soru bulundu
Kişisel Arşiv fonksiyonu kullanıcıya özgü bir listedir. Kullanıcının oluşturmuş olduğu kişisel arşiv klasörü ve içerisindeki evraklar başka bir kullanıcı tarafından görüntülenemeyecektir. Kullanıcı, sol menüde yer alan evrak listelerinin içerisindeki evrakların bir kopyasını kendi kişisel arşivinde saklayabilmektedir.
Arşivlerde Kimler Araştırma Yapabilir? Cumhuriyet ve Osmanlı arşivleri 18 yaşını doldurmuş bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır. Fakat Genelkurmay, Dışişleri, Milli Savunma Bakanlığı gibi arşivler, sadece konunun uzmanlarına özel izinle açılan arşivlerdir. Adı geçen uzmanlar da çoğunlukla tarihçilerdir.
Arşivde: Dosyanın incelenmek üzere tetkik hâkimine gönderilmeyi beklediği aşamayı göstermektedir.
Kurumsal arşivler, bilimsel bilginin daha hızlı ve daha çok kişiye ulaştırılmasını, yeni bilimsel buluşlarda ayrıcalığının kanıtlanmasını, yayınlara daha çok atıf yapılmasını ve son olarak, araştırmacıların ve kurumlarının saygınlıklarının artmasını sağlamaktadır.
Arşiv Memuru, arşiv belgelerinin tespit edilmesi, arşiv niteliği taşıyan ya da gelecekte arşiv vasfını kazanacak belgelerin korunması ve kayıt altına alınmasından sorumlu kamu memurudur.
Banka hesap özetleri, insan kaynakları dosyaları, işletme gelir vergisi beyannameleri, işletme defterleri, muhasebe kayıtları, iptal edilen çekler, kurum içi ve kurum dışı yazışmalar, faturalar v.b. ileride size fayda sağlayacak her türlü belge arşivlenebilir.
Arşiv Sorumlusu, kalıcı kayıtların ve tarihsel olarak değerli belgelerin kayıt altına alınması, korunması ve kullanımının sağlanmasından sorumludur.
Arşiv bir anlamda bilgi bankası demektir. Arşivler bulundukları ortama göre devlet arşivleri, belediye arşivleri, hastane arşivleri, mahkeme arşivleri, tapu arşivleri, noter arşivleri, cami arşivleri, aile arşivleri ve özel arşivler gibi isimler alır.
Bu işlem 13 üncü madde hükümlerine göre ayıklama ve imha komisyonunca yerine getirilir. MADDE 35 – (1) Ayıklama ve imha komisyonu, kurum arşiv sorumlusunun başkanlığında, kurum arşivinden iki görevli ile malzemeleri ayıklanacak ve imha edilecek birimin amiri tarafından görevlendirilecek deneyimli iki kişiden kurulur.
Ayrıca önemli arşiv evraklarının sağlıkli bir şekilde korunabilmesi için Arşiv alanlarının ideal oda sıcaklığı 12-18°C , nem oranı ise %50- 60 RH olmalıdır. ISI24 Sıcaklık ve Nem Takip Sistemi ile kritik durumlarda SMS,E-Mail ve IVR(Sesli Arama) ile uyarı alırsınız.Böylece aklınız server ve arşiv odalarınızda kalmaz.
Arşiv düzenleme, statik belgeleri güvenli bir fiziksel veya dijital alanda depolama uygulamasıdır ve herhangi belge yönetim sisteminin önemli bir uygulamasını ifade eder.
Arşivleme, kurum ve kuruluşların verimini yükseltir, zaman ve iş kaybını engeller. Arşivleme Olmaması Neleri Kaybettirir? Dijital arşivleme olmazsa ihtiyaç duyulan bilgi ve belgelere kolay erişim mümkün olmaz. Geriye dönük bilgi ve belge kayıpları zaman içerisinde artar.
Dijital arşiv, kurumların belge, doküman, kayıt ve verilerini elektronik ortamda saklamalarını ve yönetmelerini sağlayan bir sistemdir. Dijital arşivler, kağıt belgelerin fiziksel olarak saklanması gerektiği geleneksel arşivlere alternatif olarak geliştirilmiştir.
Dijital arşiv yönetimi, belgelerin dijital ortamda saklanmasıyla veri güvenliğini sağlar. Fiziksel belgelerin kaybolma, çalınma veya zarar görme riski yoktur. Dijital arşiv yönetim sistemleri, yetkilendirme ve şifreleme gibi güvenlik önlemleriyle verilerin güvenliğini sağlar.
Arşiv: Kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan iş ve işlemler, haberleşmeler ile gerçek veya tüzel kişilerin gördükleri hizmetler neticesinde oluşan belgelerin barındırıldığı yerdir. Dosyalama: Belgenin kaydedilmesi, işleme alınması ve gerektiğinde tekrar başvurulmak üzere belli bir düzen içinde saklanması işlemidir .
Birim ve Kurum Arşivleri
Kurum elinde bulunan arşivlik malzeme Birim Arşivlerinde 1-5 yıl süreyle, arşiv malzemesi ise Kurum Arşivinde 10-14 yıl süreyle saklanır.
DEVLET ARŞİVLERİ'NE NASIL GİRİLİR? Arşivlere, Devlet Arşivleri internet sitesi veya e-Devlet üzerinde erişim mümkün. Belge Tarama Sistemi BETSİS'e girmek için üye olmak yeterli. Üstelik araştırmacı olmak da gerekmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri