Standart dil, ölçünlü dil olarak da tanımlanan resmi dildir. Resmi yazışmalar, basın-yayın, eğitim, hukuk alanlarında kullanılmaktadır. Sosyal sınıf dilinden ve yerel ağızlardan izler taşımama ölçütü bulunmaktadır. İstanbul Türkçesi olarak bilinen öz Türkçe konuşma şekline standart dil denmektedir.
Lehçe ya da diyalekt, bir dilin belli bir coğrafî bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. Lehçe sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Lehçe anlamında bazı sözlüklerde diyelek ve ağgan sözcükleri de bulunmaktadır.
Yapı Bakımından Dil Aileleri'nde yeryüzündeki dillerin morfolojik tasnifini ilk kez Alman dilbilimci August Schleicher'in yaptığı ve üçe ayırdığı bilgisi verilir. Bunlar Tek Heceli Diller, Eklemeli Diller ve Bükümlü Diller'dir.
İlgili 30 soru bulundu
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır. Ural - Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sağlam bir aile oluşturmazlar.
Dünyada kaç dil konuşuluyor? Dünya üzerinde konuşulduğu bilinen ortalama 7.000 dil vardır. Bunlardan bazıları daha küçük coğrafyalarda hatta bazen sadece küçük bir topluluk tarafından konuşulurken bazıları enginleri aşmış ve milyonlarca insanın iletişim kurabilmesine yardımcı olmuştur.
Yapı bakımından dünya dilleri yalınlayan diller (Çince, Vietnam dili vb.), bağlantılı ve kaynaştıran diller (bağlantılı diller: Türk dili ve köken bakımından içinde yer aldığı Ural-Altay dilleri ile bazı Asya ve Afrika dilleri; kaynaştıran diller: Eskimo, Gürcü dilleri vb.)
Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir. Ağız, bir dilin bir bölge halkına veya bir etnik gruba özgü kullanım biçimidir. Örnek olarak; Türkçeyi Karadeniz ağzı, Rumeli ağzı, Konya ağzıyla konuşmak verilebilir.
Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir. Türkiye Bugünkü standart Türkçenin temelini oluşturan İstanbul Türkçesi ile İstanbul ağzı arasında bazı farklılıklar vardır.
Genel olarak bu terim belli bir yaş grubu, meslek, hobi veya ilgi alanı ya da amacı paylaşarak bir araya gelmiş kişilerin kullandığı dile karşılık gelir. Gençlik dili, hekimlerin mesleki konuşmaları veya Vikipedi yazarlarının yazışmaları birer jargon örneği olarak gösterilebilir.
İzole dil (yalıtık dil), başka hiçbir dil ile akrabalığı olmayan doğal dillere denir. Sümerce, Baskça ve Elamca sıkça zikredilen izole diller olsa da, her birinin diğer dillerle bağlantısı olduğunu iddia eden dil bilimciler olmuştur.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Kürtçe, genellikle Hin-Avrupa dil ailesinden bir dil olarak değerlendirilir. Ancak Kürtlerin dil değiştirdikleri ve ilk dillerinin başka olduğu birçok araştırmacı tarafından dile getirilmektedir. Kürtçenin karma bir dil olduğu söz varlığında ve gramer yapısında kendini göstermektedir.
Aslında yapılan araştırmalar sonucunda dünya üzerinde konuşulan dil sayısı için 7 binden fazla olduğu söyleniyor. Farklı bölgelerde farklı yerleşim alanlarında sayısız dil konuşuluyordu.
Dil, üç ayrı bileşenden meydana gelmektedir. Bunlar; biçim, içerik ve kullanımdır (Bloom ve Lahey, 1978).
Arapça Sâmî diller ailesindendir. Bu dil ailesinin de eski Mısır dilini de içine alan bir Hâmî- Sâmî köke bağlı olduğu düşünülmektedir. Arap dili, Sami dil ailesinin batı kolu güney bölümünün kuzey grubuna mensup olup doğu koluna mensup diğer Sami dillerinden (Akadca- Asur - Babil) ayrıldığı bazı özellikleri vardır.
Bunlara kelime dil bilgisi, cümle dil bilgisi, metin dil bilgisi, şiir dil bilgisi ve sözlü dil bilgisi de eklenmiştir.
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Kasım 2018'de son kez yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında İngilizce'nin Avrupa'da önemini yitirmeye başladığını öne sürmüştü. Ancak Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum) yayınladığı araştırmaya göre "dünyanın en güçlü dili" İngilizce.
7. Bengalce
Bangladeş ve Hindistan'ın resmi dillerinden olan Bengalce, dünyada en çok konuşulan dillerden 7.si olarak biliniyor. 272.7 milyon insanın konuştuğu Bengalce dili Hint – Avrupa dil ailesine ait bir dil.
Dünyada öğrenilmesi en kolay olarak görülen dil İspanyolcadır. Aynı zamanda en çok konuşulan dilde İspanyolcadır. 5 sesli harf (a, e, i, o, u) ve üç tane iki harften oluşan (ch, ll, rr) sesleri vardır. Ayrıca İspanyolca, uluslararası verilen iş ilanlarının %37'lik kısmında “bilinmesi gereken dil” olarak gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri