Muayenehane sahibi hekimler, kendi illerinde ameliyat yapabileceği özel sağlık kuruluşu bulunmaması veya kontenjanlarının dolu olması durumunda, Sağlık Bakanlığının izniyle diğer illerdeki özel sağlık kuruluşlarında ameliyat yapabilecek.
6 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'de, Özel Hastaneler Yönetmeliği'nin Ek Madde 5 (ı) bendinde yapılan değişiklikle muayenehanesi olan hekimlerin sadece bir özel hastanede ameliyat yapmasına izin verildi.
Sağlık Bakanlığı'nın dün yayınladığı yönetmelikle muayenehanesi olan doktorların özel hastanelerdeki tedavi ve ameliyat uygulamalarına sınırlama getirildi. Özel hastaneler toplam kadrosunun ancak yüzde 15'i kadar doktorla sözleşme yapabilecek.
Uzman doktorun ameliyat yetkisi yoktur. Fakat operatör doktorun ameliyat yetkisi bulunur. Operatör doktor cerrahi bilimlerle, uzman doktor ise dahili bilimlerle ilgilenir.
Artık devlet özelden, özel de devlet doktorundan ameliyat hizmeti alabilecek. Ayrıca ihtiyaç halinde 'part time ameliyat'la hekim başka bir hastaneye çağrılabilecek. Böylelikle ne devlette ne de özelde 'hekim yokluğundan' yapılamayacak tedavi olmayacak. Bu model devlet ve özelde çalışan tüm hekimleri kapsayacak.
İlgili 44 soru bulundu
Muayenehane sahibi hekimler, kendi illerinde ameliyat yapabileceği özel sağlık kuruluşu bulunmaması veya kontenjanlarının dolu olması durumunda, Sağlık Bakanlığının izniyle diğer illerdeki özel sağlık kuruluşlarında ameliyat yapabilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dahilinde sağlık güvenceleri olan kişiler devlet hastanelerinde olduğu gibi anlaşmalı özel hastanelerde de SGK'nın sunduğu imkanlardan yararlanabilirler. Hastalar belirli fark ücretleri ödeyerek SGK anlaşmalı hastanelerde gerekli tedavileri görebilir.
Operatör cerrahi branş uzmanlarına ameliyat yapabilir anlamında kullanılır. Doçentlik ise uzmanlık üzerine eğitimle alınır.
Cerrahi uzmanlar girer. Klinikçiler girmiyor, sadece hasta bakıyor. Uzmanlığı olmayanlar yani pratisyenler de girmiyor.
Operatör doktor, hasta vücut fonksiyonunu, görünüşünü veya yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla ameliyat yapan tıp uzmanıdır.
Yeni mezun bir hekimseniz; fakülteden mezun olduktan sonra özel hastanelerde resmi olarak çalışamazsınız. Çünkü öncelikle DHY süresinizi tamamlamalısınız. Aradaki bekleyiş döneminde herhangi bir kurumda hekimlik icra edemezsiniz.
Özel hastanelerin uzman doktor maaşları özel hastanelerle sağlanan sözleşmeler göre değişiklik gösterir. Doktorun ihtisas alanı bundan önemli belirleyicidir. Buna göre akti konumda bir özel hastanede görev yapan uzman doktor, 50.000 TL ile 150.000 TL aralığında maaş alabilir.
Özel hastanede Kadrolu çalışan Genel Cerrahi uzmanıyım. Muayenehane açabilir miyim? 1219 sayılı Kanunun 12 nci Maddesinin 2.fıkrasının (c) bendi çerçevesinde, SGK anlaşmalı olmayan bir kurum/ kuruluşta çalışmanız kaydıyla muayenehane açabilirsiniz.
Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.
Ameliyathaneye sadece ameliyathanede çalışan personel girmelidir. Özel firma çalışanları, hastane dışından gelen hekimler, diğer hastane personelleri vb. ameliyathane giriş kurallarına uymak zorundadırlar.
Ameliyat kararını ilgili konuda uzman operatör hekim verir.
Türkiye'de cerrahların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 85.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, özellikle özel hastanelerde çalışan cerrahların maaşları daha yüksek olabilir. Ayrıca, cerrahların alanlarına göre maaşları da farklılık gösterir.
AMELİYATLAR DENGELENECEK
Geçen yıl İstanbul'da bakanlık hastanelerinde görev yapan bin 800 uzman cerrah günlük ortalama 1.4 ameliyat yaparken, özelde çalışan toplam 2 bin 700 cerrah bir günde ortalama 0.7 ameliyat yaptı.
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
Özel hastanede doktor olmak isteyen kişilerin özel hastanelerin belli aralıklarla yayınladığı doktor alımı ilanlarını takip etmeleri gerekir. Kişinin uzman olduğu alanda doktor ihtiyacı varsa başvuruda bulunabilir. Başvuru yapan doktor, hastane yönetiminin kriterlerine uygun görülürse çalışmaya hak kazanır.
Dermatoloji: Günümüzün belki de en rahat branşı. Bu rahatlığın nedenleri nöbet sayısının minimal, cerrahi girişimin yok ve para kazanma şansının da en üst düzeyde olması.
Özel hastane tarafından sizden tahsil edilen fazlaya ilişkin ücreti Tüketici Hakem Heyeti'ne internet ortamından başvuru yaparak geri alabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi adresine T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifrenizle giriş yaptıktan sonra Tüketici Başvuruları linkine tıklayın.
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri