Katı+sıvı heterojen karışımdır. Çünkü mayonez limon sirke ve yumurtadan oluşur limon ve sirke sıvı olduğu için sıvı katı heterojendir.
Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
Mayonez, emülsiyon türündeki bir karışımdır.
Yağ, su, yumurta, sirke gibi maddeler bir araya gelerek mayonezi oluşturur. Fakat bu fazlar birbirleri içerisinde homojen anlamda dağılmaz. Farklı konsantrasyonlarda birleşir ve bunun sonucunda emülsiyon şeklindeki karışımlar oluşur.
☞ Mayonez yumurta, yağ gibi birçok madde yardımıyla oluştuğundan dolayı karışım; gözle görülmeyecek kadar eşit dağıldığından dolayı da kolloit karışım, yani heterojen karışımdır.
Katı+sıvı heterojen karışımdır. Çünkü mayonez limon sirke ve yumurtadan oluşur limon ve sirke sıvı olduğu için sıvı katı heterojendir.
İlgili 15 soru bulundu
Mayonez bir KOLLOIDAL EMÜLSİYON dur, dedi.
Hem mayonez, hem de Holandez sos, yumurta sarısı (lesitin) aracılığıyla stabilize olmuş, su içinde yağ tipi emülsiyonlardır.
Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir.
Şekerli su, deniz suyu, sirke, maden suyu, gazoz ve kolonya gibi karışımlarda hem homojen karışımlara hem de çözeltiye örnek olarak verilmektedir.
Mayoneziniz koyu bir kıvam alacak, rengini ve kıvamını açmak için yüksek devirde çırparken içine 6-7 tatlı kaşığı kadar su ilave edin. Tadı ve rengi istediğiniz kıvama gelince çırpmayı bırakıp kullanacağınız kaba alın.
Geleneksel mayonez, %65-80 bitkisel yağ, %5-8 yumurta sarısı ve baharatlı su içeren bir su içi yağ emülsiyonudur. Baharatlı su genelde sirke, hardal, tuz ve şeker içerir.
Yeni tanıma göre bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda dağılması ile oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Kolloid karışımlara örnek olarak altın suyu, çırpılmış yumurta, krem şanti, ketçap, mayonez, bira köpüğü verilebilir.
Soda olarak da bilinen karbonatlı su veya sodalı su, içme suyuna karbondioksit gazı katılmasıyla elde edilen sıvı karışımına verdiğimiz isimdir (öte yandan maden suyu, derin yer katmanlarından çıkan, jeokimyasal olarak minerallerle zengin suya verilen isimdir - sodada ise mineral bulunmayabilir).
Maden suyu, sıvı bir maddedir.
Asidik özelliği olan mineral, su içerisinde çözünmüştür. Bir maddenin sıvı olduğunu anlamamız için; ilk baktığımız şey akışkanlığı olur.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Bazı karışımlar var ki onları meydana getiren bileşenleri ayırt edemeyiz ve hepsini tek bir madde gibi görürüz. Bir araya geldiklerinde birbiri içinde çözünebilen karışımlara homojen karışım veya çözelti diyoruz. Tuzlu su, kolonya, tüm metal-metal karışımları, şekerli su homojen karışımlara örnek verilebilir.
Kolonya homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Kolonyanın içerisindeki tüm maddeler aynı özellikleri gösterdiğinden homojen olarak kabul edilir.
Bu nedenle homojenin diğer adı çözeltidir. Heterojen karışımlarda ise karışımı oluşturan maddeler her tarafa eşit olarak dağılmamaktadır. Bunlardan birisi de ayrandır. Ayran heterojen bir karışımdır.
Emülsiyon iki sıvının birbiriyle oluşturduğu heterojen karışımdır. Süspansiyon ise sıvıda bir katı cismin heterojen olarak karışmasıdır. Kolloid bir sıvının içinde kalan asılı maddelerin oluşturduğu heterojen karışımdır. Aerosol katı ve sıvının gaz içine dağılmasıyla oluşan heterojen karışımdır.
Kan heterojen karışımların içinde süspansiyon sınıfına girmektedir.
Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur. Yine, süt, kan serumu ve zamkın sudaki çözeltileri ve çeşitli polimer maddelerin kendilerine uygun çözücülerdeki çözeltileri kolloidal çözeltilerdir.
Kısacası gerçek çözelti ile heterojen karışımlar arasında yer almış olan ara karışımlar kolloid olarak ifade edilir. Özellikle birtakım farklı malzemelerin parşömen zardan geçirilmesi ile bazı maddelerin daha hızlı ve kolay geçtiği ilk keşif dönemlerinde fark edilmiştir.
Yumurta ve yağın yanına limon suyu, sirke ya da su gibi bir sıvı da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Bu yumurta sarısı ve yağın daha iyi emülsifiye olmasını sağlayacak ve daha kıvamlı bir mayonez elde etmenize yardımcı olacak.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır.
Maden Suyu Nedir, Nasıl Oluşur? Maden suyu muhtevasındaki mineraller belirli bir tat verecek kadar çözünmüş ve gaz içeren sıvı madde olarak tanımlanabilir. Maden sularının, yer altında bir oluşum hâlini alması uzun yıllar almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri