Özel güvenlik görevlileri, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde görev yapan polis başmüfettişlerince hem denetleniyor hem de verilen eğitimlerle yetki ve sorumlulukları hatırlatılarak denetleniyor.
Kamu güvenliğinin sağlanması yönünden 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile vali ve kaymakamlara verilen yetkiler saklıdır. Bu yetkilerin kullanılması durumunda özel güvenlik birimi ve özel güvenlik personeli mülkî idare amirinin ve genel kolluk amirinin emirlerini yerine getirmek zorundadır.
Madde 22 – İçişleri Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik hizmetleri kapsamında, özel güvenlik birimlerini, özel güvenlik şirketlerini ve özel güvenlik eğitimi veren kurumları denetlemeye yetkilidir. Denetimin mahiyeti, kapsamı, usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Sosyal Güvenlik KurumuÇalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi "ALO 170" Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir.
Örneğin biraz önce özel güvenlik görevlilerinin yetki alanlarından bahsettik. Bu yetki alanlarını belirleyen kurum İçişleri Bakanlığı'dır. Güvenlik görevlileri, diğer adıyla kolluk kuvvetleri ile ilgili kanunlar ve yönetmelikler bulunmaktadır. Bu yönetmeliklerin her biri İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Özel Güvenlik Şirketini Kim Denetler
Özel güvenlik şirketleri İçişleri Bakanlığına tabî bir sektördür ve İçişleri Bakanlığınca denetlenmektedir. İçişleri Bakanlığı bu denetimleri polis ve jandarma eliyle yapmaktadırlar.
GÖREV VE SORUMLULUK ALANI: Özel güvenliğin görev alanı, esasen genel kolluğun sorumluluğunda bulunan ve komisyon tarafından sınırları belirlenmiş alandır.
5188 sayılı Kanunun “Ceza uygulaması” başlıklı 23. maddesine göre; “Özel güvenlik görevlileri, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılır. Özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler kamu görevlisine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılır”.
Ankara. EGM'nin yazılı açıklamasında, bazı basın yayın organlarında "Yargıtaydan emsal karar: Özel güvenlik görevlileri üst araması yapamayacak" başlığı ile yer alan haberlerin, "özel güvenlik görevlilerinin önleyici arama yapamayacağı" şeklinde anlaşıldığı kaydedildi.
Arşiv araştırması 30 iş günü güvenlik soruşturması ise 60 iş günü içinde tamamlanır hükmü ilgili yasada mevcuttur. Ancak uygulamada talep edilen bilgi ve belgeler ile ilgili dosyaların gelmesi ve gerekli değerlendirilmelerin yapılması işlemi 6 ayı bulabilmekte hatta geçebilmektedir.
Güvenlik görevlisi, ilk karşılaşma anından olayın yatışmasına kadar karşı tarafla arasında emniyetli bir mesafe bırakmalıdır. Bu mesafe, silahsız tartışmalarda asgari 3 metre, bıçak ve kesici aletler kullanılan durumlarda asgari 5 metre olmalıdır.
Güvenlik açığı denetimleri, bir organizasyonun BT sistemlerindeki güvenlik açıklarını tespit etmek üzere tasarlanan otomatik bir denetimdir. Güvenlik açığı denetimleri, endüstri standardı tarama araçlarımız ve sistemlerimizle yapılır.
Böylece özel güvenlik görevlileri her 10 yılda 600 gün yıpranma hakkı elde edecekler, bu sürenin yarısı kadar erken emekli olabilecekler. PARA MÜKÂFATI: Özel güvenlik görevlileri başta havaalanları olmak üzere, görev yaptıkları birçok noktada uyuşturucu madde yakalanmasını sağlıyorlar.
“Koruma ve güvenlik müdürü”, “koruma güvenlik amiri” ile “koruma ve güvenlik şefi” kurum yetkilisinin belirleyeceği departmana bağlanır.”
Güvenlik vardiya amiri, vardiya saatleri içinde sorumlu olduğu kuruluşun denetim ve güvenlik faaliyetlerinden sorumlu olan kişidir. Çalıştığı kuruluşun ya da birimin güvenliğinin sağlanması amacıyla güvenlik ekibinin çalışma saatlerini düzenlemekle yükümlüdür.
İhtar sonucunda kişi uyarıları dikkate almıyor ve eylemine devam ediyor ise kademeli ve ölçülü olarak zor kullanabilirler. Özel güvenlik görevlisi, sadece kişinin uyguladığı direnci kırmak için cop, kelepçe, biber gazı v.b kullanabilir.
Özel güvenlik çalışanları özel kolluk birimi içerisinde yer almakta olup amacı genel kolluk görevlisi olan polis ve jandarmaya yardım etmek ve kamu güvenliğini tamamlayıcı bir görev üstlenmektir. Özel güvenlik görevlisinin polisin yetkisine benzer şekilde “durdurma ve kimlik sorma” yetkisi bulunmamaktadır.
Önleme araması, Polis Vaziyet ve Salahiyet Kanunu (PVSK) ile düzenlenmiştir. Temel olarak polis ve jandarmanın yetkili olduğu önleme araması kapsamında makul sebebin varlığı halinde kişinin üstü, arabası özel kağıtları ve eşyaları aranabilmektedir.
Özel güvenlik görevlileri dedektörle veya x ray cihazıyla arama yapabilirler ancak özel güvenlik görevlileri rızanız dışında elle arama yapamaz, çantanızı açtırabilir ancak içini karıştıramaz, sizin açmanızı isteyebilir.
Yargıtay, özel güvenlik görevlisince yapılan aramanın hukuka aykırı olduğuna, bu arama işleminden elde edilen maddi delillerin hükme esas alınamayacağına hükmetti. Yargıtay 10. Ceza Dairesi, adli arama yapma görev ve yetkisi bulunmayan özel güvenlik görevlisince yapılan aramanın hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
Özel güvenlik görevlileri, önleyici arama yapabilir. EGM'nin yazılı açıklamasında, bazı basın yayın organlarında "Yargıtaydan emsal karar: Özel güvenlik görevlileri üst araması yapamayacak" başlığı ile yer alan haberlerin, "özel güvenlik görevlilerinin önleyici arama yapamayacağı" şeklinde anlaşıldığı kaydedildi.
f) Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran, üniforma giydirmeyen veya izin verilen dışında teçhizat giydirerek çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her tespit için üçbin Türk Lirası idari para cezası verilir.
Ceza hukuku açısından kamu görevlisi gibi kabul edilmelerine rağmen özel güvenlik personelinin yaygın hukuki statüsü özel hukuk hükümlerine göre hizmet sözleşmesi ile çalışan işçi olarak belirlenmiştir.
Özel güvenlik kapsamında korunan ve güvenliği sağlanan yerlerde can ve mal güvenliğinin ciddi şekilde tehlikeye düştüğü veya düşeceği anlaşıldığında, mülki idare amirleri genel kolluğu görevlendirir. Bu takdirde özel güvenlik görevlileri mülki idare amiri ve genel kolluk amirinin emrine girer”.
Özel Güvenlik Ağır İş Kolu Mu? 19. işkolu kapsamında değerlendirilen özel güvenlik hizmetleri, faaliyet gösterilen alanın risk durumuna göre hafif iş kolu, orta iş kolu ve ağır iş kolu olarak nitelendirilir ve bu doğrultuda Nace Kodu belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri