Kürtaj e-devlette çıkar mı? Kürtaj operasyonu yapılan tüm özel hastanelerde ve muayenehanelerde kürtaj operasyonu geçirdiğinizin bilgisi başka hiçbir kurumla paylaşılmaz.
Kürtaj da cerrahi bir müdahale olduğundan özel hastanelerde ya da devlet hastanesinde yapılması durumunda yasal sağlık sistemine işlenecektir. Hastaneler kendi sağlık sistemlerine ve e nabız sistemine bu bilgileri aktarmak zorundadır.
Gizlilik unsurlarından dolayı e-devlet veya e-nabız gibi kanallarda bu uygulamanın geçmesine izin vermiyoruz. Kürtaj yaptırmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer husus e-devlet kayıtları oluyor. Bunun üzerine: Gizli kürtaj hizmetimizden faydalanmanız esas alırız.
Bu bilgi kirliliğine maruz kalan kişiler kürtaj yasal mı, kürtaj yasak mı soruları ile sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Türkiye'de kürtaj tamamen yasaldır ve hastaneler tarafından başarıyla uygulanmaktadır.
Kürtaj işlemi, hasta hakları yönetmeliğince gizliliği esastır. Bildirimi gizli bir işlem olup, hasta mahremiyeti esastır. Hasta bilgileri başka bir kişi, kişiler veya kurumlara paylaşılamaz.
İlgili 19 soru bulundu
Bu kayıtlar devlet hastanelerinin kayıtlarında bulunur. Özel hastanede veya muayenehanelerde ise yapılan kürtaj operasyonu geçiren hastanın her işlemi dışarıdan herhangi bir kişiyle paylaşılmayacak şekilde gizli bir ortamda saklı tutulur. Fakat bu durum sadece doktor ve hasta arasında bilinir.
Kürtaj kayıtsız yapılır mı? Ankara kayıtsız kürtaj konusunda çok fazla soru alıyoruz. 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj, yasal bir işlemdir. Özel kliniklerde hasta bilgileri klinik bünyesinde kayıt altına alınır, ancak üçüncü şahıslarla, merkezi bir sistemle ya da e-nabız gibi platformlarla paylaşılmaz.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj işlemi aslında cerrahi bir operasyondan ziyade cerrahi bir müdahaledir. Yani kürtaj yapılan kadında herhangi bir kesi, kesi izi, dikiş, pansuman gerektiren bir bölge, dışarıdan veya içeriden bakıldığında, muayene edilip ultrason yapıldığında, kürtaj olduğunu anlayabileceğimiz bir belirteç yoktur.
Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir. Dini açıdan insan sağlığını koruma ve kurtarmak için yapılan müdahaleler de caiz olarak bildirilmektedir. Ülkemizde yasal sınır 10 haftadır. 10 hafta üstü kürtaj zorunlu sağlık sorunları dışında yapılamaz.
Devlet hastanesinde yapılan tahliller kayıt altına alınır ve ileride birgün sistemde görülür. Özel hastanelerdekilerde hastanenin kendi bünyesinde kaydedilir ve hastaya özeldir, başka kimse bilemez ve göremez. Rica ederim.
Hastaya uygulanan muayeneler, teşhisler, tıbbi görüntülemeler, tahliller ve testlerin hepsinin kaydedildiği elektronik kayıt sistemi e-nabızdır. Tüm tahlil sonuçları özel veya devlet hastanesi fark etmeksizin e-nabız sistemine kaydedilir.
Muayenehane ortamında yaptıracağınız kürtaj işleminin resmi kayıtlara girmesi söz konusu değildir. Bu işlemi devlet hastanesi, üniversite hastanesi veya SGK anlaşmalı bir sağlık kuruluşunda yaptırdığınız takdirde adınız resmi kayıtlara geçecektir.
Yasal olarak 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj işlemi yapılır. Anestezi altında ağrısız vakum yöntemi ile yapılan kürtaj en az yan etkisi olan yöntemdir. Ben genellikle Medihaus Cerrahi Tıp Merkezi , Medicana , hastanelerini ve bu hastanelerin sahip olduğu modern vakum yöntemlerini tercih etmekteyim.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur.
18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez.
Plastik kanüller ile rahim içi doku negatif basınç ile çekilerek boşaltılır. Kürtaj sonrasında gebelik dokusu enjektöre pıhtılı, kıvamlı bir sıvı halinde gelir. Kürtaj sırasında gebelik dokusu bir bütün olarak enjektöre gelmez. Kürtaj sonrası alınan bu pıhtılı doku parçaları özel torbalarda tıbbi atık birimine verilir.
Öncelikle kürtaj yaptırmak isteyen kişinin gebelik süreci 10 haftayı yani 2,5 ayı geçmiş ise ve herhangi bir sağlık sorunu yok ise yasal olarak kürtaj yaptırmasına izin verilmemektedir. Bu durum dışında 18 yaşından küçük olan kişilerin kürtaj isteği kendisine bırakılmadan ailelerinin onayı alınarak yapılmaktadır.
Doktorlara kürtaj yapmama hakkı tanınacağına dair haberleri değerlendiren tıp etiği uzmanı Dr. Muhtar Çokar, "Bu ancak kadının başka bir kuruma yönlendirilmesi koşuluyla mümkündür.
Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işlemi sonrası kişi genelde 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir.
Çocuk Aldırma Kaç Aya Kadar Yapılabilir? Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir.
Devlet hastanelerinde böyle bir şey yoktur. SGK kürtajınızın bir kısmını karşılamaktadır, aynı zamanda hastanenin acil kısmından giriş yaparak kürtaj olunmuş ise herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hayır. Sağlık Ocaklarında istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması hizmeti sunulmamaktadır. Öte yandan, kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir.
Merdiven Altı Kürtaj Fiyatları
Merdiven altı doktoru ile bir anlaşma yapılarak fiyat belirlenir. Bu doktor, hamile kadına bir fiyat verir ve kadınla anlaşmaları durumunda hijyen açısından kötü olan yerlerde kürtaj işlemi gerçekleştirilir. Merdiven altı kürtajda enfeksiyon kapma riskiniz çok fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri