biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir.
Eğer cam şişe bulunmuyorsa pet şişelerdeki suyu, son kullanım tarihine dikkat ederek tüketmek uygun olur. Bence; hazır alınan, küçük miktardaki ve şişesinde az beklemiş suları çocuğa verirken kaynatmaya gerek yok.
Uygun su ya da mutlaka kaynatılmış su kullanın. Suyu bir kaba alın ve birkaç dakika iyice kaynatın. Daha sonra suyun ılınmasını bekleyin. Ne kadar su koyacağınızı öğrenmek için, yine kutunun üzerindeki talimatları uygulayın.
Bebek maması hazırlamak için kullanacağınız suyu 10 dakika kaynatıp, 40 derece seviyesine kadar soğumasını bekleyin. Kaynatılmış ılıtılmış suyun beslenme tablosunda belirtilen miktara uygun olarak biberona doldurun. Üzerine de beslenme tablosundaki su miktarına uygun miktardaki ölçek sayısına göre mamasını ekleyin.
İlgili 40 soru bulundu
biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir.
Bebeğe soğuk mama verilir mi? Bebeğinizin mamasını hazırlayıp biberona koyduğunuzda beslenme işlemi bittikten sonra mama kaldıysa ilk 1 saat içinde içirilebilir. 1 saat sonrası bakteri oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Ayrıca mamayı soğuk yemek bebeklerde gaz problemini tetikleyecektir.
Mama hazırlamak için su önceden kaynatılıp yaklaşık 50 dereceye kadar ılıtılmış olmalıdır. Hazırlanan mamayı bebek tamamen bitirmezse buzdolabında 1–2 saat bekletip sıcak suya biberonu oturtup ılıştırarak veya mikrodalga fırında ılıtılarak tekrar verebilirsiniz.
Mamayı bebeğinize vermeden hemen önce hazırlayın, bekletmeden verin. Mamanın tamamı bitmemiş ise kalan mamayı kullanmayın, dökün. Yenmemiş mama oda ısısında 1 saat beklediyse atılmalı yerine yenisi yapılmalıdır. Hazırlanmış ama bebeğe içirilmemiş formül mama buzdolabında 24 saat kadar saklanabilir.
Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır.
Bebeğinizin mamasını hazırlayıp biberona koyduğunuzda beslenme işlemi bittikten sonra mama kaldıysa ilk 1 saat içinde içirilebilir. 1 saat sonrası bakteri oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Ayrıca mamayı soğuk yemek bebeklerde gaz problemini tetikleyecektir.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Yenidoğan Bebek Su İhtiyacını Anne Sütünden Karşılıyor
Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Mamayı hazırlamak için ambalajdaki talimatlarını dikkatlice izleyin ve önerilen miktarda su kullanın. Bebeğinizin mamasına çok fazla su eklemek, sadece su zehirlenmesi riskini değil aynı zamanda bebeğinizin ihtiyacı olandan daha az besin aldığını gösterir.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
Buzdolabında 4 - 5 güne kadar; buzdolabı dışında ise 2. gün de saklanarak rahatlıkla bebeğe verilebilir. Taze meyvelerle yapılan mamalar da biberonda fazla bekletilmemelidirler. Mümkünse buzdolabında saklansa dahi her gün yenilenmelidir.
2 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 120 ml kadardır. Günde ortalama 6 kere beslenebilir. 3 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 150 ml kadardır. Günde ortalama 5 kere beslenebilir.
Ergün, mamalarla ilgili tek tehlikenin uygun koşullarda saklanma-malarından doğacak sorunlar olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Ergün, bozulmuş ya da bayatlamış mamaların bebeklerde yüksek ateş kusma ve ishalle ortaya çıkan ciddi zehirlen-melere yol açabileceğine dikkat çekti.
Genel olarak 30 cc suya 1 ölçek mama ekleniyor. Örneğin; yenidoğan bebekler için 60 cc suya 2 ölçek, 3 aylık bebekler için 120 cc suya 4 ölçek mama eklemek yeterli oluyor. Yine de mamayı hazırlarken, kutusunun üzerinde yazan ölçekleri baz almaya dikkat edin. Mamayı olması gerekenden sulu veya koyu hazırlamayın.
Mama mutlaka ılık olmalıdır, soğuk mama gaza sebep olabilir.
Eğer bebeğiniz sağlıklı görünüyor ve olması gereken kilodaysa bu iyi beslendiği anlamına gelir. Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Anne sütüne yakın içeriği ile bebeğin gelişimine katkı sağladığı bilinen bu mamayı kullanan anneler memnun kaldıklarını söylüyor. Bebeklerinin boy ve kilo gelişimlerinin iyi olduğunu ve hastalanmadıklarını söylüyorlar. Aynı zamanda tadı da anne sütüne yakın olduğundan bebekleri severek içtikleri için oldukça memnunlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri