Akit serbestisi, esas itibariyle hastaneye kabul sözleşmesi bakımından da etkilidir. Dolayısıyla, hasta yatırılmak istediği hastaneyi serbestçe seçebileceği gibi, hastane de hastayı kabul edip etmemek, yani onunla bir hastaneye kabul sözleşmesi yapıp yapmamakla serbesttir.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
Özel hastane kadroları, Bakanlıkça belirlenen sağlık hizmet bölgelendirmesine göre planlanan hekim sayısı ve hizmet ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir ve yatırım listesinde ilan edilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dahilinde sağlık güvenceleri olan kişiler devlet hastanelerinde olduğu gibi anlaşmalı özel hastanelerde de SGK'nın sunduğu imkanlardan yararlanabilirler.
Verilen hizmetin daha özenli ve özel olmasından dolayı, devlet hastanelerine göre daha farklıdır ve bunun için burada tedavi olmak isteyen hastaların fazladan bir ücret ödemesi gerekmektedir. Tabi ki devlet hastanelerinde de aynı özen gösterilmektedir. Fakat özel hastanelerde gösterilen ilgi ve alaka daha fazladır.
İlgili 23 soru bulundu
Özel hastanelerde ücret alınmayan durumlar da bulunmaktadır. Özellikle acil sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavisi (Radyoterapi, kemoterapi, Radyo izotop tedavileri gibi), yeni doğan sağlık hizmetleri ve doku, organ ve kök hücre nakilleri gibi tedavilerde ücret alınmamaktadır.
Bütün üniversite ve devlet hastanelerinde, aile hekimliklerinde, özel hastanelerde hastalara uygulanan bütün tahlil ve tetkikler e-nabız sistemi üzerinden görünebilir.
Özel hastanelerde ücret alınmayan durumlar da bulunmaktadır. Özellikle acil sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavisi (Radyoterapi, kemoterapi, Radyo izotop tedavileri gibi), yeni doğan sağlık hizmetleri ve doku, organ ve kök hücre nakilleri gibi tedavilerde ücret alınmamaktadır.
Özel hastaneler muayene tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre belirler. Bu tebliğe göre özel hastaneler en fazla yüzde 200 oranında ücret talep edebilir.
Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı 2023 yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir. Yani sigorta anlaşmalı özel hastanelerde muayene ya da tedavi olmadan önce 15 TL katılım payı ödemen gerekir.
Yukarıda da belirtildiği üzere özel hastanelere belirli dönemlerde kadro dağılımı yapılmaktadır. Son değişen yönetmelik hükümleri çerçevesinde tüm Özel Hastanelerin Geçici Kadrolu Hekim Çalıştırılmasının önü kısmen kesilmiştir. Hastanenin boş kadrosu yoksa o bölümde geçici kadrolu hekim çalıştırılamaz denmiştir.
Kanunen yıllık fazla mesai süresi 270 saati aşamaz..
Sağlık Uygulama Tebliği, günlük her bir hastaya 6 dk ayırmak şartı ile günlük 60 hasta muayene edilmesine izin veriliyor. Bu da günlük 10 saat çalışma süresi eder ki buna güne her gün 2 saat fazla mesai yapılması gerekiyor.
Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, özel dal hastaneleri, SSK hastaneleri, özel hastaneler yönetmeliği'ne göre ruhsat almış özel hastaneler, özel tıp merkezleri ve özel dal merkezleri ikinci basamak sağlık kurumudur.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Özel Hastanelerde 10 gün içinde yapılan hiç bir muayene için ücret ödenmez.
SGK tarafından belirlenen taban tutar özel hastanelerde sgk muayene ücreti 15 TL'dir. Özel hastaneler minumum 15 TL muayene ücreti almakla beraber muayene birimi, doktor, branş gibi durumlara göre ücretler farklılık gösterebilir.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
"Covid tedbirleri sebebiyle randevu ile yapılan hasta muayene işlemleri sağlık bakanlığının geçen ay yayımlanan yazısı ile randevulu/randevusuz olarak yeniden düzenlenmiştir. Artık randevu almakta zorlanan vatandaşlarımız randevusuz olarakta muayene olabileceklerdir."
Acil servislerde tedavilerin ücretleri talep edilemez. Bu karar sağlık yönetmeliğince verilmiştir ve bu nedenden dolayı da acillerde görülen hiçbir tedavi için vatandaşların ücret ödemek gibi yükümlülükleri mevcut değildir.
“Özel hastanelerde muayene ücreti kaç gün geçerlidir?” diye merak eden kişiler için bu soruyu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Özel hastanede kontrol süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Yani 10 gün içinde aynı branş ve uzmana ikinci kez muayene olduğun takdirde bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsin.
Resmi Gazetede yayımlanan 30338 numaralı karara göre özel hastanelere acilden giriş yapan kişilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Fakat acil servise giriş yapan hastanın, yapılan muayene sonucunda acil durumda olması gerekmektedir.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, 10 yıl sonra silinebilir.
Kişisel sağlık sistemi e-Nabız'dan artık radyolojik görüntü ve raporlara da erişim sağlanabilecek.
Devlet hastanesinde yapılan tahliller kayıt altına alınır ve ileride birgün sistemde görülür. Özel hastanelerdekilerde hastanenin kendi bünyesinde kaydedilir ve hastaya özeldir, başka kimse bilemez ve göremez. Rica ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri