Özgül Öğrenme Güçlüğü / Bozukluğu farklı birkaç bozukluktan oluşmaktadır. Bunlar okuma güçlüğü (disleksi), yazma güçlüğü (disgrafi) ve matematik güçlüğüdür (diskalkuli).
Öğrenme güçlüğü normal veya normal üstü zeka düzeyine sahip çocukların farklı öğrenme alanlarında sorun yaşamasıdır. Sorun yaşanılan öğrenme alanına göre öğrenme güçlüğünün üç türü vardır. Bunlar; disleksi, diskalkuli ve disgrafidir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü; okuma bozukluğu ile giden (disleksi), matematik bozukluğu ile giden (diskalkuli) ve yazılı anlatım bozukluğu ile giden (disgrafi) olarak üç alt tipe ayrılır.
Okuma bozukluğu, yazma bozukluğu ve sayısal (matematik) alanda olmak üzere farklı tipleri vardır ve genel olarak Özgül Öğrenme Bozukluğu (ÖÖB) genel olarak disleksi olarak adlandırılsa da disleksi spesifik olarak okuma bozukluğu alt tipinin diğer adıdır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir? En sık görülen özgül öğrenme güçlüğü tipi olan disleksi, yani okuma bozukluğu, çocuğun okuma becerisini düşüren, harf-ses uyumu, harflerin şekilleriyle seslerini eşleştirememe, hecelemekte zorlanma gibi durumlarla kendisini gösterir.
İlgili 24 soru bulundu
Öncelikle Özgül Öğrenme Güçlüğü normal ve normalden zeki çocukların yaşadığı, tedavisi mümkün bir durumdur.
Tanı için öncelikle zeka testi uygulanır. Bu test ile çocuğun normal zihinsel gelişime sahip olup olmadığı, güçlü ve zayıf yanları belirlenir. Daha sonra okuma, yazma ve aritmetik becerilerini değerlendirecek olan testler yapılır. Ayrıca özel öğrenme güçlüğü belirtilerinin araştırıldığı bir grup test daha yapılır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) nörolojik temelli olup hayat boyu devam eden gelişimsel bir bozukluktur. Bu kişiler anlama, dinleme, düşünme, kendini ifade etme, okuma-yazma ve matematik becerilerinde yeteri kadar başarı gösteremeyebilir.
Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir). Belirgin düzeyde özel gereksinim var (BÖGV): %80-89 (Ağır engelli olduğu kabul edilir). Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV): %90-99 (Ağır engelli olduğu kabul edilir).
Özgül Öğrenme Bozukluğu esasen yapısal bir sorundur ve merkezi sinir sisteminin işleyiş bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Zihinsel yetersizlik ile çok karıştırılır. Aslında zihinsel yetersizlik de bir tür öğrenme bozukluğu olarak kabul edilebilir.
Literatürde öğrenme güçlüğü, özel öğrenme güçlüğü, özgül öğrenme güçlüğü, öğrenme bozukluğu, öğrenme yetersizliği disleksi gibi farklı tanımlar aynı belirtiler için kullanılabilmektedir.
4 sene önce paylaşıldı. Disleksi, otizmin bir türü değildir. Fakat otizm de disleksi de beynin bilgiyi işleme yoluyla ilişkilidir. Bu sebeple otizm spektrumunda olan birisine aynı zamanda disleksi teşhisi konulması alışılmadık değildir.
Özgül öğrenme bozukluğu kendini okuma bozukluğu (disleksi), yazılı anlatım bozukluğu, matematik bozukluğu şeklinde gösterebilir. Özgül öğrenme bozukluğu birçok ülke ve disiplinde farklı terimlerle ifade edilmektedir. Bunlar arasında en sık kullanılanı “okuma güçlüğü” anlamına gelen “disleksi”dir.
Disleksi tanısı genellikle okula başlayan çocuklarda koyulur. Çocuklarda okul öncesi dönemde de öğrenme güçlüğünü düşündürecek belirtiler olmasına karşın dikkat çekmeyebilir. Öğretmenin; öğrencisinin öğrenmede, yazmada, okumada sorun yaşadığını görmesiyle durumun farkına varılarak doktora başvurulur.
Çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü doğumla başlayan, beynin bazı fonksiyonlarındaki gelişimsel bir sorundur. Öğrenme ve algılamayla ilgili bu sorun hayat boyu devam eder.
Özel Öğrenme bozukluğunun genetik belirleyicileri olarak 6; 15; 18 kromozomlarının bulunması birçok bağımsız çalışmada tekrar belirtilmiştir. Çocuklar, bazı gelişimsel alanlarda diğer çocuklara oranla daha yavaş olgunlaşır. Gelişmedeki bu sapma ve boşlukların da öğrenme bozukluğuna neden olabildiği düşünülmektedir.
Ram raporu bireyin yaşamının ilerleyen dönemlerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açamayacaktır.
Ancak disleksi tanısını yapabilecek tek yetkin kişi kamu hastanelerinde çalışmakta olan çocuk psikiyatrlarıdır. Çocuğunuzda bir davranış problemi veya duygusal bir sorun gördüğünüzle gitmeniz gereken yer doktordur, Çocuk Psikiyatristidir.
DİKKAT: Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların en sık güçlük yaşadıkları akademik alan okuma alanıdır. Matematik özel öğrenme güçlüğü olan çocukların problem yaşadıkları bir diğer akademik alandır. Bu çocuklar matematiksel hesaplamaların yanı sıra matematiksel mantıkla ilgili güçlükler de yaşamaktadır.
Kişiye adeta yeniden okumayı, yazmayı öğreten bu programların yanı sıra eşlik eden sorun varsa onun da tedavisi doktor tarafından yapılmalıdır. Özel öğrenme güçlüğü çocuğun kendini beceriksiz, yeteneksiz ve başarısız hissetmesine neden olur. Bu nedenle fark edilip tedavi edilmezse kendine güven kaybı olur.
Öğrenme güçlüğü bir zeka geriliği ya da zihinsel bir engel değildir. Öğrenme güçlüğü olan bireylerin yaşadıkları öğrenme sorunları zeka düzeyindeki gerilik ile ya da engel ile ilişkili değildir. Çocuğa öğrenme güçlüğü tanısı konulabilmesi için zeka düzeyinin normal ya da normal üzeri olması şartı aranmaktadır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü bu üç alandan birinde yaşanabileceği gibi bu alanlardaki bozulmalar bir arada da görülebilmektedir. ÖÖG kesinlikle zeka geriliği değildir, ÖÖG tanısının konulabilmesi için çocuğun zeka düzeyinin normal sınırda ya da üzerinde olması gerekmektedir.
Öğrenme güçlüğünün en yaygın türleri; okuma, yazma, matematik, mantık, dinleme ve konuşmadır. Okuma güçlüğü: Harf ve kelimeleri tanımada, kelimeleri ve fikirleri tanımada, okuma hızı ve akıcılığında, genel kelime becerilerinde sorunlar görülebilir.
Çocuklar başarılı oldukları faaliyetlerle ilgilendiğinden, bu durum güdüleyici olacaktır. - Çocukların öz güvenin artırıcı ifadeler kullanılarak öğrenme için cesaret verilmeli. - Çocuklara arkadaşları önünde müdahale etmekten kaçınılmalı. Çocukların uyumsuz davranışlarını sınıf huzurunda tartışmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri