Tamamlayıcı sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortasını, kişiler eşleri veya çocukları için aile özel sağlık sigortası şeklinde yaptırabilir. Burada da ödenen primlerin %15'ine kadar olan kısım gelir vergisi indirimine tabi tutulabilir.
Vergi indiriminden faydalanılabilmesi için ise kişilerin sigorta faturası veya kart ekstresi ile birlikte çalıştıkları şirketin muhasebesine başvurmaları gerekmektedir. Brüt maaş içerisinde bulunan gelir vergisi kaleminden, ödenen primin %15'i düşürülmektedir. Böylelikle alınan net maaş daha çok olabilmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ödenen sağlık sigortası poliçe tutarı gelir vergisinde bir indirime tabi değildir.
Daha ekonomik bir hayat yaşamak için sigorta primlerinin vergiden düşürülmesini sağlama şansınız vardır. Vergiden düşen sigortalar denildiği zaman akla gelen başlıca sigorta paketleri hayat sigortası, ferdi kaza sigortası ve bireysel emeklilik sigortası olarak karşınıza çıkmaktadır.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; çalışanlarınız adına ödenen özel sağlık poliçesi primlerinin, çalışanlarınıza sağlanan net menfaat (ücret) olarak değerlendirilmesi ve brütleştirilerek aylık ücret bordrolarına dahil edilmesi gerekmektedir.” Hükmüyle işveren tarafından çalışanlar için yapılan şahıs sigortası ...
İlgili 22 soru bulundu
3.500 TL maaş ile çalışan birinin aylık ödemesi gereken vergi miktarı 446 TL'dir. Bu kişi X sigorta şirketinden kendisi için ayda 200 TL, toplam 8 taksit ile 1.600 TL tutarında tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmış olsun. 1.600 * %15 = 240 TL toplamda vergi indirimi alacaktır.
Soru1: KURUMUN ÇALIŞANLARI ADINA VEYA YAKINLARINA ÖDEMİŞ OLDUĞU “ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI” KURUM TARAFINDAN GİDER OLARAK DİKKATE ALINABİLİR Mİ? Cevap: Bahsi geçen giderler aile yakınlarına ilişkin ise gider yazılması hukuken mümkün değildir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 89/2 maddesine göre; gelir vergisi beyannamesi verenler, beyan ettikleri gelirin %10'unu aşmamak şartıyla, Türkiye'de yaptıkları ve tevsik ettikleri, kendilerine, eşlerine ve küçük çocuklarına ait eğitim ve sağlık giderlerini, beyan ettikleri gelirlerinden indirme hakkına sahiptirler.
İşverence karşılanan özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payı dışındaki diğer şahıs sigortası (hayat, kaza, vs.) primlerinin ise tamamının sigorta primine kesintisine tabi tutulması gerekmektedir.
Ödenen hayat sigortası primlerinin; Ücretli çalışan isen ödeme yaptığın ayda elde ettiğin ücretin % 15'i, Yıllık beyana tabi vergi mükellefi isen beyan edilen yıllık gelirin % 15'i oranında, asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmamak kaydıyla gelir vergisi matrahından indirilir.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; çalışanlar adına ödenen özel sağlık poliçesi primlerinin, çalışanlara sağlanan net menfaat (ücret) olarak değerlendirilmesi ve brütleştirilerek aylık ücret bordrolarına dahil edilmesi gerekir.
Özel sağlık sigortası sağlık sorunları yaşandığında en iyi hastanelerde tedavi olma imkânı tanır. Genel özellikleriyle poliçe kapsamında bulunan muayene, tahlil, ameliyat, ayakta ya da yatarak tedavi, check-up gibi hizmetlere anlaşma karşılığı olarak daha uygun masraflarla ulaşılabilir.
Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) aradığın güvence olabilir. Çünkü ÖSS, meydana gelen sağlık sorunlarınızın masraflarını, ücretsiz ya da minimum ücret ödeyerek poliçede belirlenen teminatlar kapsamında güvence altına alan bir sigorta türüdür.
Her şekilde, şirket ortağı adına ödenen hastalık ve kaza sigortası primleri ile ortakların yasal olarak ödemek zorunda oldukları sigorta primlerinin (5510 sayılı Kanun 4/b primleri) şirket tarafından karşılanması halinde, bu sigorta primleri doğrudan gider kaydedilemez.
2021-02-06 Aralık, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun ''Diğer indirimler'' başlıklı 89. Maddesinde eğitim ve sağlık harcamalarının gelir vergisi matrahı tespitinde indirim konusu yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Söz konusu düzenlemeler doğrultusunda, işverenler tarafından çalışanları adına ödenen özel sağlık sigorta primleri ücret bordrolarına dahil edilerek Gelir Vergisi Kanununun 40/1 maddesi uyarınca herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate ...
Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
Anlaşmasız hastaneler kapsam dışıdır.
Acil durumlarda dahil olmak üzere anlaşmalı kurumlar dışında yapılacak tedavilere ilişkin sağlık giderleri poliçe teminat kapsamı dışındadır. Ayrıca anlaşmalı kurumlar dışında yapılan muayene ve sonrası oluşabilecek tetkik/tedaviler teminat kapsamı dışındadır.
Kira gelirlerinin beyanında, kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri hasılattan indirilebilir. Bu giderlerin kiralayan tarafından karşılanması durumunda, kiraya veren bunları gider olarak dikkate alamaz.
Brüt maaş üzerinden işsizlik, sigorta ve sağlık sigortası primi çıkarıldıktan sonra kalan maaş gelir vergisi matrahına eşittir. Her ay bir sonraki aya aktarılan kesintili kalan maaşın toplamına Kümülatif gelir vergisi matrahı denir.
Özel sağlık sigortası; anlaşma dahilinde faydalanabileceğiniz sağlık hizmetlerini garanti altına alan, beklenmedik bir hastalık ya da kaza sonucu ortaya çıkabilecek sorunlar için tanı ve tedavi gerektiren sağlık hizmetinin giderlerini karşılayan bir sigorta türüdür.
Özel sağlık sigortasında muafiyet kavramı, kısaca hasarın belli bir bölümünün sigortalı tarafından ödenmesi anlamına gelir. Yani muafiyetli poliçe düzenlenmesindeki ana amaç; küçük hasarların tazminatlarını sigortalının üstlenmesidir.
Özel Sağlık sigortası, sigortalıların sigorta dönemi içinde karşılaşabileceği bir kaza ve hastalık durumunda acil yardım, doktor, ilaç, tetkik, hastane tedavi ve cerrahi operasyon giderlerini karşılayan bir güvencedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri