Kastaki toplam kreatin 70 kg ağırlığındaki bir birey için 120 mmol/kg'dır ve bu kreatinin yaklaşık %1-2'si günlük olarak idrarla atılır. Normal koşullarda kreatin depolarının korunması için 1-3 g/gün kreatinin diyetle alınması ve vücutta üretilmesi gerekmektedir. Egzersiz sırasında ise bu ihtiyaç artmaktadır.
Bir araştırmaya göre, kreatin kullandıktan 1 hafta sonra vücutta yer almaktadır ama kullanmayı bıraktıktan haftalar sonra bile etkisi sürmektedir. Bu yüzden kreatini sizin için ne zaman uygunsa o zaman alabilirsiniz.
Kreatin kullanıp bırakmanın bir zararı olmaz, tabi kreatin ile daha hızlı gelişip bırakınca daha yavaş gelişince moral bozman dışında. Saç dökme olayı zırva. Eğer yemek konusunda sorun varsa ne kullanırsan kullan istediğin gelişim çok zor olur.
Kreatin depolanır ve ihtiyacı olunduğunda kullanılır. Günde 5 gram kullanırsanız ortalama 2-3 haftada depolar dolar ve etkisini hissetmeye başlarsınız. 1-2 hafta üzeri ara verirseniz depolar boşalmaya ve etkiler kaybolmaya başlar. Zaten yeni başladığı için kas kreatin doygunluğu yoktur.
İlgili 43 soru bulundu
Dozajınızı ayarlayın. Formu ne olursa olsun, 5 gramlık kreatin dozları en doğrusudur. Ama eğer tasarruf etmek istiyorsanız, doz başına 3 gr gibi düşük bir miktarda kreatin monohidrat ve kreatin AKG alabilirsiniz. Kreatin etil esteri ise doz başına 2 gram'a kadar inebilirsiniz.
Kullanım Bilgisi. 1 porsiyon (1 ölçek, 5g), bir bardak (200ml) su ile karıştırarak antrenman öncesi alınız.
Dolayısıyla evet, kreatini aralıklarla kullanmanızı tavsiye ediyoruz ama ancak gelişiminiz tavana vurduktan sonra. Araştırma, kreatini kas kaybetmeden üç ay bırakabileceğinizi gösterse de size bu aralığı dört hafta ile sınırlandırmanızı öneriyoruz.
Düşük dozlarda (3 ile 7 gram) güvenli ve etkili olabileceği gösterilmiştir. Kreatin takviyesi vücutta su tutulumunu arttıracağı için gün içerisinde 6-8 su bardağı kadar su tüketimi önerilmektedir. İdrar yoluyla sporcuların kolay ve güvenilir bir şekilde idrarda kreatin miktarına bakılabilmektedir.
Kreatinin nispeten yaygın olabilen yan etkileri arasında dehidrasyon, mide problemleri, hazımsızlık ve kas krampları, çekilmeleri bulunur. İshal, baş dönmesi, kan basıncında yükselme, düzenli olmayan kalp atışları, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve böbrek hasarı kreatinin zararları arasında yer alabilir.
Araştırmalar, kreatin takviyelerinin vücut ağırlığında hızlı bir artışa neden olduğunu belgelemiştir. 1 hafta boyunca yüksek dozda kreatin (20 gram/gün) yüklendikten sonra, kaslardaki su miktarının artmasına bağlı olarak ağırlık 1-3 kg artar (2).
Normal bir diyette günde 1 ila 2 gram kreatin tüketilir. Ancak et veya et ürünleri tüketmeyen vejetaryenler vücut için gerekli kreatin miktarını besin yoluyla karşılayamadıklarından kreatin takviyeleri almaları gerekebilir.
Günlük kreatin atım miktarı yaklaşık 1-2 gr/gün kadardır. Sporcular ise günde(saat fark etmez) 3-5-8 gr arası kreatin alarak performanslarını arttırabilirler.
Böbreklerin en küçük fonksiyonel bölümü olan ve her bir böbrekte yaklaşık olarak 1 milyon 250 bin kadar olan nefron tarafından kan sürekli olarak süzülür. Kanda bulunan kreatinin gibi pek çok organik atık kandan ayrıştırılır ve mümkün olan en az miktarda su ile birlikte idrar olarak vücut dışına atılır.
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Özellikle başta vücut geliştirme ile ilgilenenler olmak üzere farklı spor dallarına gerçekleştiren kişiler için de önemlidir. Ancak yüksek oranda kreatin yüklemesi böbreklerde istenmeyen sağlık sorunları yaratabilmektedir.
Kreatin ozmotik olarak aktif bir maddedir. Bu nedenle, vücudun kreatin içeriğindeki bir artış teorik olarak artan su tutumu ile sonuçlanabilir.
Tatlı kaşığı fazla olur. Ölçeğim yokken çay kaşığı ile alıyordum. Yaklaşık olarak 3-5 Gr arasına tekabül etmesi gerekiyor.
Özellikle kırmızı et, kreatin bakımından oldukça zengindir. 1 kilogram kırmızı ette yaklaşık olarak 2 gram bulunmaktadır. 2 gram kreatin alımı için 1 kg kırmızı et tüketmek ekonomik olmayacağından ihtiyaç duyulması durumunda besin takviyesi olarak alınabilir.
Kas kreatin düzeyini en hızlı şekilde arttırmanın yolu; 4 gün boyunca kilo başına 0.3 gram kreatin monohidrat kullanmak ve devam eden günlerde ise 3-5 gr kullanılarak yükselen kas kreatin düzeyini korumaktır.
Bilimsel araştırmalar, kreatin takviyelerinin normal dozlarda kullanıldığında karaciğer sağlığını olumsuz etkilemediğini göstermektedir.
Kreatin Big Joy 1 ölçek (7 gr) 28 kaloridir. 100 gram Kreatin Big Joy 400 kaloridir. 1 ölçeğinde (7 gram) 7 gram protein bulunur.
Kafein ile kreatin kullanımının aynı anda olması sporculara önerilmemektedir.
Kreatinin kullanılması için en ideal zaman kişilerin kendi vücutlarına göre planlanır. Bu besin kullanılır iken genel olarak antrenman sonrası tercih edilir. Kullanımı sırasında karbonhidrat içeren öğün ile alınması daha iyi sonuçlar verir. Kreatin gün içerisinde tek seferde 3 gr alınır ise yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri