Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir.
- Firmaların hissedarları ya da e – sgk listesinde yer alan çalışanları yeşil pasaport hakkında yararlanabilir.
En genel tanımıyla belirttiğimiz gibi yeşil pasaportu devlet çalışanları ve çalışanların aileleri alabilmektedir. Peki daha detaylı şekilde yeşil pasaportu kimler alabilir sorusunu yanıtlayalım. - Halk Bankası ve Ziraat Bankası gibi önceden devlete bağlı olan kurumlar.
10-25 milyon dolar arasında olan firmalara 2, 25-50 milyon dolar arasında olan firmalara 3, 50-100 milyon dolar arasında olan firmalara 4, 100 milyon doların üstünde olan firmalara ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport veriliyor.
4/B'li personelin herhangi bir şekilde görevde yükselme hakkı bulunmuyor. Ancak, diplomasında bir değişiklik olması halinde kurumun takdirine göre yeni bir unvanda sözleşme yapılabiliyor. 7-YEŞİL PASAPORT ALABİLİR Mİ? Sözleşmeli personelin yeşil pasaport alma hakkı yoktur.
İlgili 30 soru bulundu
Memurla aynı düzey görevde bulunan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Bilgisayar İşletmeni, Zabıt Katibi, İnfaz ve Koruma Memuru gibi kadrolarda bulunanlar 3'üncü dereceye kadar yükselebilmektedir. Dolayısıyla bu kadrolarda bulunanlar yeşil pasaport alabilmektedirler.
Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
İstihdam Şurası'nın ödül töreninde konuşan Erdoğan şöyle dedi: “Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler.”
Çalışanlar: Yeşil pasaport talep formu ile başvurabilir. Bu formun, hak sahibi memurun çalıştığı kurumun imza sirküsüne sahip yetkili kişisi tarafından onaylanmış olması gerekir. Formda, hak sahibi ile pasaport alacak diğer aile fertlerinin kimlik bilgileri de bulunur.
Yeşil pasaport, yalnızca devlet memuru olarak çalışan kişilere ve Emekli Sandığı ile bağlantılı çalışan kişilere verilir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Türkiye İş Kurumundan, işçi olduğunuzu belgeleyen yazı, 4 fotoğraf, Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ile birlikte ikamet ettiğiniz İlçe Emniyet Müdürlüğüne müracaat ederek Pasaport alabilir veya süresini uzatabilirsiniz.
Yurt dışına seyahat edilmesi için 4 farklı pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bunlar Umuma Mahsus (bordo) pasaport, Hususi (yeşil) pasaport, Hizmet (gri) pasaportu, Diplomatik (siyah) pasaporttur. Bu pasaportlar mesleki durum veya statülere göre kullanılmaktadır.
Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen yerlere pasaportları ile direkt giriş yapabilirler. Bordo pasaport, 38 sayfadan oluşur ve verilen vizeler bu pasaport üzerine işlenir.
Gri Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir? (Hizmet Pasaportu) Gri renkli olan hizmet pasaportu, devleti temsil eden ve devlet işlerinde çalışan kişilerin yurt dışına gitmesi gerektiği zamanlarda verilen pasaport türüdür.
Yeşil (Hususi) Pasaport
Yeşil yani hususi pasaport sahibi olan bir kişinin ailesinin bazı üyeleri de yeşil pasaport sahibi olabilir. Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar emekli olduklarında da bu pasaportu koruyabilirler.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir.
"Mavi Pasaport" nedir? Almanya'da mülteci veya sığınmacı olarak kabul edildiğiniz takdirde, mülteciler için seyahat belgesi olarak bilinen belgeyi alırsınız. Seyahat belgesi, ülkenizden veya kaçıp geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer.
MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır. MADDE 2- Yürürlülük maddesidir. MADDE 3- Yürütme maddesidir.
Gri pasaport olarak da bilinen hizmet pasaportu, yurt dışına çıkma amacı devlet görevi olan, resmî kurumlarca görevlendirilmiş kişilere ve ailelerine verilen pasaport türüdür.
– Bunun için kısa yol https://randevu.nvi.gov.tr/application/index linkine tıklamak olabilir. – Linke tıkladıktan sonra sizden sorgulamaları yapabilmeniz için istenen bilgiler kimlik no, adınız, soyad, doğum tarihinizdir. – Eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra dilediğiniz sorgulamayı görebilirsiniz.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Yeşil pasaportun sağladığı en büyük avantaj, tam tamına 160 ülkeye vize almadan giriş yapabilmeniz. Vize işlemleriyle uğraşmanızı önleyen bu pasaport aynı zamanda bazı ülkeler için kapıda ya da online şekilde vize almanızı da sağlıyor. Yeşil pasaport diğer pasaportlara oranla çok daha fazla ülkenin kapılarını açıyor.
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri