BLW beslenmesi de tıpkı klasik yöntem gibi bebek 6 aylık olduğunda başlanan bir yöntemdir. Yani bebeğiniz 6 aylık olduğunda el göz koordinasyonu geliştiğinde oral motor fonksiyonları hazır olduğunda ek gıdaları BLW yöntemi ile başlayabilirsiniz.
Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslemelisiniz. BLW ile bebeğiniz yetişkinlerle bir arada tadarak, test ederek ve kendi kendine yiyerek, püre değil gerçek yemeklerle beslenecektir. Bu beslenme şeklini bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra yapmaya başlayabilir.
“Baby-led weaning” olarak da bilinen BLW, bebeklerin ilk 6 aydan sonra yeni gıdalar ile tanışmaya başladığı dönemde öne çıkıyor. Türkçeye “bebek liderliğinde beslenme” olarak geçen BLW yöntemi, bebeklerin motor gelişimine katkı sağladığı için doğru uygulanması hâlinde oldukça faydalı kabul ediliyor.
BLW yöntemi ile bebeğiniz, yavaş yavaş ve istediği kadar beslenir. Kendi kendine beslenmeye başlayan bebeğinizin çiğneme beceresi, el-göz koordinasyon gelişimi ve yiyecekleri tanıma becerisi artar. BLW, bebeğinizin beslenme becerisinin yanında bedensel ve zihinsel gelişimine de katkı sağlayan bir yöntemdir.
Muz, tam bebeğinin ağzına göre, pişirip yumuşatmaya gerek duymayacağın, parmak şeklinde dilimleyebileceğin, lezzetli bir meyve. Bebeğinin dişleri henüz çıkmamış olsa bile, damağında bu meyveyi ezerek keyifle yiyebilir.
İlgili 43 soru bulundu
- Tercihen yemeklerle birlikte su yudumları verilebilir. - Yiyecekler yumuşak olmalıdır. Sert sebzeler daha yumuşak olması için buharda hafifçe pişirilerek verilebilir. - Bebeğin elle tutamayacağı yoğurt gibi yiyecekler ise bir kaşık ile birlikte verilebilir.
Muzu bebeğinize en erken 4. ayında verebilirsiniz. Ancak tavsiye edilen bebeğin 6'cı aya kadar anne sütü ile beslenmesidir. Uygun zaman muzun 6'cı aydan sonra bebeğe verilmesidir.
BLW yöntemi çok başarılı bir yöntem, temelinde çok güzel bir felsefe yatıyor ancak uzman ellerde yapılması gereken bir yöntemdir. Eğer anne korkuyorsa bu yöntemi kesinlikle önermiyoruz. Çünkü, bebeğin boğulma tehlikesini çok fazla artırıyor.
Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir. Zira bebeğin temel beslenmesi anne sütü olarak devam ettiği için aç kalma riski yoktur. 3 gün boyunca bu gıdadan azar azar devam edilir.
BLW′ye göre hangi ayda ne yenir? Ek gıdaya geçiş sürecindeki takvim aynen uygulanır. 6 aylık geçişte patates, balkabağı, yeşil kabak, havuç, tatlı patates gibi sebzeler ile muz, avokado, elma ve armut gibi meyveler ile başlanır.
Havuç, ayva gibi oldukça sert sebze/meyveler tüm öğütücü azı dişler çıktıktan sonra çiğ olarak verilebilir ki minimum 2 yaştır. Bebek destekli de olsa dik oturmalıdır. Bebeğin ağzı görülecek şekilde karşınızda olması gerekir.
Baby-led weaning veya BLW; bebeğin ailenin yetişkin fertleriyle birlikte, herhangi bir aracı olmaksızın, kendi elleriyle besinleri alması ve kendi çabasıyla beslenmesini ifade eden bir beslenme yöntemidir.
Püre ile beslenen bebek sayısının arttığını ve bu şekilde beslenen bebeklerin "blender bebekleri" olarak adlandırıldığını belirten İnal, bu tarz beslenen bebeklerin diş ve çene gelişimlerinde sorun yaşandığını, bu durumun yutma bozukluklarına sebep olduğunu anlattı.
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
BLW yöntemi nasıl uygulanır? BLW beslenmede her öğünde bebeğinle birlikte masaya oturmalı, gıdaları uygun şekilde bebeğinin önüne koymalı ve elleriyle kavrayıp ağzına götürmesini beklemelisin. Yiyecekleri yemese bile birlikte masaya oturmanız yemek yeme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur.
Bir yaşından sonra bebeğinizi uyumadan önce ya da gece uyanıyorsa anne sütü ya da çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz.
1 yaşında bebeğiniz artık hemen hemen her besini tüketebilir. Artık ev yemeklerine ve sofra alışkanlıklarına alışmış olur.
1 Yaş Çocuk Gelişimi
Kız çocukları ortalama 9,5 kg, erkek çocukları ise 10 kg olur. Bebeğinizin doğum kilosu ilk yılın sonunda neredeyse 3'e katlanabilir. Unutulmamalıdır ki, her bebek farklı bir gelişim gösterir ve kg farklı olabilir. Bebeğinizin boyu bu dönemde 71 cm ile 81 cm arasında değişiklik gösterecektir.
BLW eski bir sağlık görevlisi ve ebe olan Gill Rapley tarafından bulunmuş ve tüm literatüre yayılmıştır.
Bebekler ne zaman katı gıdayla beslenir? Anne sütünüzü, 1 yaşına kadar ana öğün olarak bebeğinize vermenizin yanı sıra altıncı aydan sonra katı gıdaya geçiş yapabilirsiniz. 6-12 ayı bebek beslenmesinde, katı gıda ile tanışıldığı ve katı gıdaların ara öğün olarak beslenmede yer aldığı bir dönem olarak düşünebilirsiniz.
En son öneriler, bebeğiniz yaklaşık olarak 4-6 aylık olduğunda katı besinlere başlaması yönündedir. Anne sütü daha uzun süre bebeğinizin başlıca besini olmaya devam etmelidir.
Değerli anneler ve babalar Eti Cicibebe bisküvisi 6. aydan sonra bebekler için geliştirilmiş uygun bir ek gıdadır.
1 yaşından sonra bebeğinizin beslenmesinde ek gıda miktarı %60, süt miktarı ise %40 oranında olmalıdır. Peki 1 yaşından sonra devam sütü ne kadar verilmelidir? Yukarıdaki tabloya göre bebeğinizin içebileceği çocuk devam sütü miktarını şöyle açıklayabiliriz; Bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir.
6-8 aylık bebekler için yarım muz yeterli olacağı gibi, daha büyük bebekler için 1 muz verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri