Yapmazsa işçi iş sözleşmesini haklı nedenle fesh edebilir ve işverenden kıdem tazminatını talep edebilir. Eğer işçi ve işveren arasında yapılan sözleşmede zam yapılacağına dair bir madde yoksa işçi iş sözleşmesini zam yapılmadığı için haklı nedenle fesh edemez. Yargıtay kararları da bu doğrultuda.
Çalışanların ücretlerine zam uygulamasının nasıl yapılacağı da, eşit davranma yükümlülüğüne uymak koşuluyla, işverenin yönetim hakkı kapsamındadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus; işveren tarafından bir çalışana zam yapılmaması sebebinin 5. maddede yer alan sebeplerden birinden kaynaklanmaması gerektiğidir.
yapılmaması durumunda işçi, iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir. Konuya ilişkin düzenlemede; “İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, ” işçi, iş akdini haklı sebeple ve derhal feshedebilir5.
Bu soruya malesef Yargıtay tarafından olumsuz cevap verilmektedir. Yargıtay 9.Hukuk Dairesi ve diğer iş hukuku daireleri kararlarında taraflar arasında sözleşme veya toplu sözleşmede bu konuda artış hükmü bulunmadığı taktirde işverenin işçiye zam yapma zorunluluğu bulunmadığı konusunda kararlar vermektedir.
İşverenler ve çalışanlar arasında düzenlenen bireysel iş sözleşmelerinde ya da toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunan iş yerlerinde söz konusu sözleşmede herhangi bir zam oranı ya da maktu bir tutar belirlenmemiş ise, işverenin çalışanlarına zam yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Maaş zammı emeklilere ve memurlara senede bir kez uygulanır. Özel sektörde ise durum değişebilir. Örneğin işveren ile yapılan görüşme neticesinde, yöneticinin inisiyatifine bağlı olarak performans iyiyse 6 ayda bir de zam yapılabilir.
Emekliye de yüzde 25'lik zam yapıldı bu unutulmamalı ancak yüzde 34'lük asgari ücret artışı özel sektör için bir done. Burada yüzde 30'lar düzeyinde bir zam yapılabilir.
Yani kendisine vaat edilen zam yapılmadığında işçi, işverenden bu zammı talep edecek, işveren tarafından yine de zam yapılmaması halinde ise bu defa iş sözleşmesini haklı nedenler ile feshedebilecek ve işverenden kıdem tazminatını isteyebilecektir.
İşçi işverenden zam talep edebilir. Ama işverenin bu talebi karşılama zorunluluğu yoktur.
İşçilerin en çok sorduğu sorulardan biri de maaş zammı alamama ya da düşük zamla karşılaşma durumda istifa ederlerse kıdem tazminatı alıp alamayacağıdır. İşçi ücretlerin hangi dönemlerde ve hangi oranlarda artırılacağına ilişkin olarak İş Hukukunda herhangi bir kural belirlenmiş değildir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin ücretine zam yapılmamış olması ya da mailine cevap verilmemesi gibi sebeplerin ayrımcılık yasağının ihlali olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte zam talebi geri çevrilen işçiler, tazminat talebinde bulunamayacak.
Dolayısı ile işveren 1 sene dolmadan zam olayı yok dediyse o doğrudur. Bordrolu çalışan olduğun sürece zam oran ve tarihlerini hatta çalışma gün ve saatlerini gerek fiili gerek yasal olarak işveren ve genel siyasi-ekonomik şartlar belirler. Dolayısı ile işveren 1 sene dolmadan zam olayı yok dediyse o doğrudur.
Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.
Şirkete kattığınız değer, kazandırdığınız para, müşteri memnuniyeti, geliştirdiğiniz ürün veya hizmetler, geliştirdiğiniz çözüm önerileri, gönüllü olarak çalıştığınız ekstra saatleri belirterek, zam istediğinizi gerekçelendirebilirsiniz. Başarılarınızdan bahsederken kısa ve öz olun, patronunuzu sıkmamaya gayret edin.
Asgari ücrette yılda iki kez yapılan zamların, yeni yıldan itibaren yılda bir kez belirleneceği belirtiliyor. Ekonomik krizle birlikte başlayan asgari ücrete yılda iki kez zam uygulamasının, 2024'ten itibaren teke düşürüleceği belirtiliyor.
İşverenler, senenin belirli dönemlerinde çalışanların alım güçlerini dengeleyebilmek için maaş zammı yaparlar. Zam oranı ise birçok farklı kritere göre değerlendirilir. TÜFE, TEFE, enflasyon veya asgari ücret zam oranı gibi değişken ya da sabit oranlarla yıllık maaş zammı yapılabilir.
Çünkü İş Kanunu m.102/a uyarınca komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen işveren hakkında işçi başına her ay için 956 TL idari para cezası kesilir.
İşverenin zam yapma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak devlet tarafından belirlenmiş olan asgari ücret sınırının altında maaşla işçi çalıştırmak yasalara aykırı.
TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyonuyla birlikte, kira artışlarını da etkileyen TÜFE rakamları da netleşti. Buna göre, iş yerlerine yapılacak kira artış oranı yüzde 63,72 oldu. Konutta ise yüzde 25 sınırlaması bulunuyor.
İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.
İşveren kısmi süreli çalışmayı kabul etmezse, işçi işyerine gittiği halde çalışmasına izin vermezse işçi açısından iş akdini derhal fesih hakkı ortaya çıkar. Derhal fesih hakkının, 6 iş gününde kullanılması gerekir.
İşçinin ayrımcılık tazminatını talep edebilmesi için ayrımcılık oluşturan bir işlem veya davranışa maruz kalması yeterlidir. Ayrıca, bir zararın ortaya çıkması gerekmez. İş Kanunu; uyarınca ayrımcılığa uğrayan işçinin tazminat olarak alabileceği en üst miktar 4 aylık ücretidir.
şubat, mayıs ve eylülle beraber çalışanlara 1 yıl içerisinde 3 zam yapmış olduk. %50 asgari ücret zammı bize %400 olarak yansıdı. ocak asgari ücret zammı ile bir zam daha mücbir olacak. edit: ocak 2023'te %40 oranında zam yapıldı. nisan 2023'te %10 oranında zam yapıldı.
2023 ARA ZAMLI ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN, HANGİ AY VERİLECEK? Asgari ücrete gelen zammın ardından milyonlarca vatandaş, zamlı maaşlarını ne zaman alacağını merak ediyor. 11 bin 402 TL'ye yükselen asgari ücret net maaşının bazı çalışanlara Ağustos ayında, bazılarına ise Temmuz ayından itibaren yatırılması bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri