Çeşitli ham maddelerden üretilen plastik; film, lastik, boru, kabuk, granül, plastik ambalaj, elektronik cihazlar, oyuncaklar, araçlar, mobilyalar gibi çok çeşitli formlarda bulunabilir. Plastik atıklar ise kullanılmış veya artık işlevini yerine getirmeyen plastik malzemelerin toplamıdır.
Plastiklerin geri dönüşümünde ilk ilişkilendirilen atık türleri genellikle; plastik su şişeleri, gıda kutuları, poşetler, kozmetik şişeleri ve benzerleri olacaktır. Bu ve benzeri ürünler geri dönüşüm tesislerinde tekrar tekrar geri dönüştürülerek, yeniden kullanıma kazandırılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Tehlikeli atıklar; bileşiminde insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olan ve zararlılık potansiyeli taşıyan maddeleri içeren, maden ve petrol üretiminden, tarımdan, endüstriden, evsel faaliyetlerden, arıtılmış veya arıtılmamış çamurlardan kaynaklanan atıklardır.
Plastikten elde edilen ve artık kullanılamayan her türlü plastik temelli öğe plastik atık olarak değerlendirilmektedir ve geri dönüştürülmesi mümkündür.
Katı Atık Türleri? Meyve kabukları, yiyecek artıkları organik evsel atıklardır. Şam- puan ambalajları, meyve suyu kutuları, plastik su ve meşrubat şişe- leri, balların veya reçellerin cam kavanozları, teneke ve metal kon- serve kutuları evlerimizden çıkan ambalaj atıklarına örnektir.
Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb. Evsel katı atıklar; cam, karton, ambalaj, metal vb. Evsel sıvı atıklar; şampuan, sıvı yağ, sıvı deterjanlar vb. Organik atıklar; keten, buğday samanı, kanatlı hayvanların gübreleri, mısır artıkları, arpa samanı vb.
Kâğıt-karton ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra kâğıt-karton atık olarak nitelendirilirler. Örneğin yazışma kâğıtları, karton koliler, kâğıt peçete ve havlular, defterler vb. kullanım ömrünü doldurduktan sonra kâğıt atık olarak değerlendirilirler.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Kağıt atıklar içinde, kağıt, karton, gazete, dergi, kutu, kullanılmış defter ve kitap gibi birçok ürün yer alırken plastik atıklar içindeyse şampuan kutuları, süt ayran kutuları, yoğurt kapları, naylon poşetler, plastik su şişeleri, ketçap mayonez kutuları ve plastik ev gereçleri yer almaktadır.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Cam, metal, plastik ve kâğıt/karton gibi değerlendirilebilir atıklar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilmektedir. Bu atıkların birtakım işlemlerden geçirildikten sonra ikinci bir hammadde olarak üretim sürecine sokulmasına ise geri dönüşüm denmektedir.
a) Sıvı Atıklar: Sıvı atıklar yapıları gereği akışkanlık özelliği gösteren, kendi içerisinde yine zararsız ve zararlı olarak çeşitleri bulunan, genellikle de sanayi işletmelerinin prosesleri sonucu ortaya çıkan atıklardır.
Evsel sıvı atıklara örnek verecek olursak; çamaşır suyu, sıvı yağlar, sıvı sabun, şampuan, kezzap, tuz ruhu, deterjan, şurup, turşu suları, çöp suları olarak sıralayabiliriz.
Bunlar: Organik evsel atıklar, meyve, sebze kabukları veya yiyecek atıklarıdır. Geri dönüşebilir evsel atıklar, kağıtlar, kartonlar, plastik şişelerden oluşan atıklardır. Tehlikeli evsel atıklar, İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklardır.
Tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven, üstübü gibi atıklar, Boya, vernik kalıntıları, o Organik solventler, Eski piller, aküler, Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan, yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar vb.)
Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
Tehlikesiz atıklar genellikle insan sağlığına ve çevreye herhangi bir zararı bulunmayan atıkları kapsar. Bunlar genellikle son kullanma tarihleri gelen, geçen atıklar, kullanma ömürlerini tamamlayan plastik kablo vb atıklardır.
Plastiklerin Sınıflandırılması
Farklı tür plastikler makineler aracılığıyla sınıflandırılır. Bu makineler plastikleri ayırmak ve tanımak amacıyla kullanılmaktadır. En çok geri dönüşüme giden plastikler PET (polietilen tereftalat), PP (polipropilen), HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) ve PVC (polivinil klorür)'dür.
Cam, metal, plastik ve kağıt/karton gibi değerlendirilebilir atıklar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler. Bu atıkların bir takım işlemlerden geçirildikten sonra ikinci bir hammadde olarak üretim sürecine sokulmasına Geri Dönüşüm denir.
Bir plastik poşet doğaya atıldıktan neredeyse 1000 yıl sonra tamamen yok oluyor. Aynı şekilde plastik tabakların doğada kaybolması 500 yıl, pet şişelerin ise 400 yıl sürüyor. Ayrıca doğadaki plastik atıklar, petrol kaynaklı oldukları için karbondioksit salınımını etkileyerek küresel ısınmayı da hızlandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri