Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir.
Evlilik İzni 5 Gün Oldu Mu? Hayır, 2022 yılı güncel mevzuata göre evlilik izni üç gündür.
Evlilik izni ya da halk arasında bilinen adıyla düğün izni, işçiler ve memurlar için düzenlenmiş önemli haklardan biridir. Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak evlilik zamanı çalışanların izin yapmaları gerekmektedir.
İşçinin Evlilik İzni Kaç Gündür? Evlilik izni süresi 3 gündür. Yasal düzenleme izin süresini gün olarak belirmiştir. 3 günlük süre “iş günü” olarak belirtilmediğinden izin günlerinin hafta sonuna veya resmi tatil gününe denk gelmesi halinde bu günler de izin günlerinden sayılacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır.
Evlilik İzni Ne Zaman Kullanılır? Evlilik izni, nikâh ile birlikte başlamaktadır. Nikâh için gün alınmasından önce evlililk izni kullanılması mümkün değildir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabileceği gibi evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
İşçi veya memur; işveren ya da kurum amirine dilekçe vererek evlilik iznini talep edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus dilekçede nikah tarihinin belirtilmiş olmasıdır.
Evlilik izni hafta sonuna denk gelirse ne olur? İlgili kanunda evlilik izni için belirlenen gün sayısı "iş günü" olarak değil, sadece "gün" şeklinde geçiyor. Bu nedenle evlilik tarihinin hafta sonu veya resmi tatile denk gelmesi durumunda işverenin ek izin verme zorunluluğu yok.
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur. Dolayısıyla vali- liğin izin verip vermeme gibi bir yetkisi olamaz.
Ev taşıma izni süresi, çalışanın talebi ve işverenin kararına göre 1 ya da 2 gündür. Bu noktada İş Kanunu'nun “İşverenin Haklı Nedenlerle Derhal Fesih Hakkı” adlı bölümüne değinmek gerekir.
İlk olarak evlilik halinde çalışanlara tanınan bir haktır. Yani kimlere mazeret izni verilir sorusuna yanıt olarak, resmi belgelerin işverene takdim edilmesinin ardından 3-10 gün arasında değişebilen bir izin türüdür. Bu izin gayri resmi olan kına, söz veya nişan gibi etkinliklerde verilmemektedir.
Çalışan bağlılığını artırmak isteyen şirketler, bunun için yan haklardan yararlanır. Doğum, bayram, yılbaşı ve hizmet senesi kutlaması kapsamında çalışanlara bazı hediyeler verir. Şirketlerde evlilik yardımı da bu kapsamda sunulan yan haklardan biridir.
Evlilik tazminatı kadının evlendiği tarihten itibaren işini bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi halidir.
Yazımızda evlilik izni ile ilgili merak edilen tüm önemli ayrıntıları hukuki zeminde cevaplandıracağız. Yalnızca evlilik izni kaç gündür sorusunun cevabı merak ediliyorsa evlilik izni burada memurlar için 7 gün, özel sektör çalışanları için 3 gündür.
Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz ine çıkarabilmektedir. Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir. Ancak bu durumun belli başlı şartları olabilmektedir.
Özel sektörde çalışan işçilerin de eşlerinin doğum yapması halinde ücretli olarak babalık izni kullanabileceği 4857 Sayılı Kanunun mazeret izni Ek madde 2 de düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre özel sektörde çalışanlar için babalık izni 5 gün olarak belirtilmiştir.
Yabancı uyruklu kişilerin evlenebilmesi için gerekli evraklar, her ülke için farklılık gösterebildiğinden, Evlendirme Şefliğimizden detaylı bilgiler alınmalıdır. Müracaat Ve Nikah Akdinin Gerçekleşeceği Sürede Vizesi Veya Oturma İzni Olmayan Yabancı ülke vatandaşlarının Müracaatları Kabul Edilmez.
İzin Tipi satırında, “Yıllık İzin”, “Evlenme İzni”, “Ölüm İzni”, “Yeni İş Arama İzni”, kayıtlarında Eksik gün uygulansın kutucuğunu işaretlemiyoruz. Belirtilen bu izin tiplerindeki kayıtlar, Puantaj ekranında Ücretli izin satırında görülecektir.
Ocak ayında yapılan düzenlemede bu izni okullarda, okul müdürünün verilmesi öngörülmüştü. Ancak 5 Nisan'da yapılan değişiklikle, bu izni okul müdürünün değil taşrada vali ve kaymakamların vermesi öngörülmüştür.
…/…/….. tarihinde evlenecek olmam (çocuğumun evlenecek olması) nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7 (yedi) gün (daha kısa süre de olabilir) izin kullanmak istiyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim.
Evlenme izin belgesi, çiftlerin ikamet ettiği il veya ilçe belediyelerinin evlendirme dairesinden alınabiliyor. Evlenme izin belgesi, Evlenme Beyannamesi'nin bir parçası veya bir bölümü olarak yer alıyor. Evlenmek için izin belgesi alması gerekmeyen çiftler için Evlenme Beyannamesi tek nüsha olarak düzenleniyor.
İşçi ve işverenin inisiyatifi ve ortak kararı doğrultusunda bu izin hakkının kullanılması söz konusu olur. Bu evlenme izni sadece kişinin kendisinin evlenmesi durumunda söz konusu olabilir. Buna göre kişi bu izni kardeşi, çocuğu, annesi, babası vb. yakınlarının evlenmesi halinde talep edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri