* Sadece bir porsiyon çilek, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 150'sini karşılıyor. Bu, vücudun soğuk algınlığı ve grip, enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olmak için esastır. C vitamini ayrıca, sağlıklı DNA'ya zarar veren serbest radikalleri nötralize eden bir antioksidan görevi görür.
Çilek, içerisinde bulundurduğu A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini sayesinde çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bunun yanında kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini içeren çilek sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Çilek, sıcağı seven bir bitki olduğu için en çok Akdeniz ikliminde yetiştirilmektedir. Çilek, 20-25 dereceli sıcaklıklarda verimli bir şekilde yetişir. Geceleri sıcaklıkların 5-7 derece daha düşük olması, gelişimi açısından önemlidir.
Kendisine gastrit ya da ülser teşhisi konmuş kişilerin çilek yerken dikkatli olması gerekiyor. Fazla çilek tüketmek hem mide yanmasına hem de şişkinliğe neden olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
C Vitamini Zengini
Farklı vitamin ve mineralleri içeren çilek, C vitamini, manganez, folat (B9 vitamini) ve potasyum açısından zengindir. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur.
Evet, Çilek bir meyvedir. Üzerinde yer alan çekirdeklerden dolayı çileği meyve olarak nitelendirmek mümkündür. Yeşil yapraklara ait olsa ya da çekirdeksiz bir besin olsa bu ürünü sebze olarak nitelendirmek mümkün olurdu.
Çileğin aslında gerçek bir meyve olmamasının ve “yalancı meyve” olarak adlandırılmasının nedenlerinden biri, diğer meyvelerde olduğu gibi çekirdeklerini içinde bulundurmamasıdır. Bu özelliği bakımından birçok bitkiden de ayrılan çilek, çekirdekleri dışında bulunan tek bitkidir.
Çilek yetiştirmek için kullanacağınız toprağın torf, yani organik malzemeler bakımından zengin bir toprak türü olması gerekiyor. Fideleriniz büyüyüp meyve vermeye başladığında toprağı gübrelerle daha da zenginleştirmeniz daha verimli çilek yetiştirmenize olanak sağlıyor.
Çilek (Fragaria), gülgiller (Rosaceae) familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır.
Çilek çok yıllık otsu bir bitkidir. Saçak köklü bir bitki olup kökler 25 cm toprak derinliğine kadar inebilir. Yaprakları parçalı, çiçekleri beş taç yapraktan meydana gelmiştir. Çilek meyvesi çiçek tablasının etlenmesiyle meydana gelen yalancı bir meyvedir.
Aşkın meyvesi denmesinin bir nedeni de zaten bu nam-ı diğer kokusundan kaynaklanır. Güzel kokar ve güzel görünür çilek. Tüm dokusuyla aşkı çağrıştırır.
Çilek genel olarak derin, verimli, iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en iyi toprak kumlu-killi milli ve süzek topraklardır. Allüviyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir. Kireçli toprakları sevmez, asit toprak ister. pH 6.5 dan az olmalıdır.
Kirazlar güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar bileşik kaynağıdır. Bu hücresel vücut koruyucuları yaşlanmayı yavaşlatır ve kalp hastalıkları, kanser, Alzheimer, diyabet ve obezite dahil olmak üzere kronik hastalıkları önler.
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır. Üretim alanı olarak ise Mersin ve Konya ile beraber Bursa da ilk sıralarda yer alır.
İşte çilekleri kırmızı görüyorsunuz, çünkü gri bir pikselden, maviye yönelik beklentiyi çıkardığınızda renk skalasında kırmızıya ulaşırsınız. Okurlarımızdan fotoğrafçı Cüneyt Özdaş ise şöyle izah ediyor: Bu algı, beyin ortamı aydınlatan ışığın rengini tahmin edip ona göre beyaz ayarı yaptığı için oluyor.
"ÇİLEKTE HORMON KULLANILMAZ"
Gece-gündüz sıcaklık farklarından dolayı çilekte şekil bozukluğu yaşanabiliyor. Diğer nedenleri de bitki besleme eksikliği, tozlanma ve döllenmedeki eksiklikler olabilir. Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
İnce parmaklı rakun iyi bir yüzücüdür. Yüzerken balık, kerevit, kurbağa, semender ve midye gibi avları yakalar. Fakat bu hayvan, yumurta, kuş, böcek, sıçan ve sürünen herhangi bir yaratıkla da aynı iştahla karnını doyurur. Mevsiminde cevize, meyvelere, özellikle çilek ve böğürtlene bayılır.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
"Dünya genelinde yetişen ve hızlı büyüyen birçok ağaç vardır. Çilek ağacı da hem ülkemizde hem de Dünya'nın birçok ülkesinde yetişen bir futbolcudur. Çilek ağacı çilek meyvesini veren ağaçtır. Ülkemizde de çilek üretimi oldukça yaygındır.
1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır.
- Lif kaynağı olarak kilo vermeye yardımcı olur. - Kolesterol düşürücü etkisi vardır. - Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Görüldüğü üzere çileğin çok önemli faydaları vardır ve günlük öğünler için tüketimi oldukça uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri