“Özel sigorta nedir?” sorusuna cevap olarak “Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel sağlık kurumlarında ve anlaşmalı doktorların muayenehanelerinde sağlığın için gerekli tanı ve tedavi işlemlerini bütçene en uygun şekilde almanı sağlayan sigorta çeşididir.” de diyebiliriz.
Beklenmedik bir kaza veya hastalık sonucu oluşacak sağlık giderlerinizin yanı sıra sağlığınız için ihtiyaç duyacağınız her türlü tanı ve tedavi işlemlerini, en seçkin sağlık kurumlarında en modern yöntemlerle ve mali kaygı duymadan karşılanması için hazırlanmış sigortalardır.
Özel sağlık sigortasını 18-65 yaş aralığındaki dileyen herkes yaptırabilir. Üst limit yaş ortalama olarak 65 baz alınsa da sigorta şirketine göre farklılık gösterebilir. 18 yaş altındaki çocuk ve gençler ise ebeveyn sigortasından yararlanabilir.
Özel sağlık sigortasından yararlanmak için SGK'lı olmanıza gerek yoktur. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ise geçerli ve devam eden bir SGK gerekir. Özel Sağlık Sigortasında seçeceğiniz teminatlara göre yurt dışında da sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı brüt asgari ücretin %3'ü tutarındadır. Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
İlgili 44 soru bulundu
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Özel sağlık sigortaları, genellikle isteğe bağlı gerçekleştirilen operasyonları ve bu operasyonlardan doğabilecek komplikasyonları karşılamıyor. Ek olarak poliçe tarihinden önceki durumlar ve anlaşmalı olmayan kurumlardan yaptırılan işlemler de yine kapsam dışı kalıyor.
Özel şartlar tarafların pazarlıkla oluşturdukları ve dolayısıyla tarafların gerçek iradelerini gösterip sözleşmeye yansıttıkları şartlardır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta genel şartlara aykırı olan bir özel şart sigorta sözleşmesine eklendiğinde geçersiz olacaktır.
Bu kategoride bulunan sigorta türleri başlıca; özel sağlık sigortası, grup hayat sigortası, ferdi kaza sigortası, ölüm hali sigortası, maluliyet sigortası ve özel durum sigortasıdır.
3 yıl süreyle Tamamlayıcı Sağlık Sigortanızı kesintisiz olarak devam ettirmeniz halinde, Ömür Boyu Yenileme Garantisi hakkına sahip olabilirsiniz. 3 yılın sonunda, sigortalı sağlık durumu esas alınarak değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonucuna göre koşullar uygunsa Ömür Boyu Yenileme Garantisi hakkı verilir.
Yani özel sağlık sigortası (ÖSS) ya da tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) yaptırdığında aile üyelerin de bu sigortalardan yararlanabilir.
Özel sağlık sigortası sağlık sorunları yaşandığında en iyi hastanelerde tedavi olma imkânı tanır. Genel özellikleriyle poliçe kapsamında bulunan muayene, tahlil, ameliyat, ayakta ya da yatarak tedavi, check-up gibi hizmetlere anlaşma karşılığı olarak daha uygun masraflarla ulaşılabilir.
Özel sağlık sigortalarında yalnızca katılım payı oranı bulunmaktadır yani sigortalı hastane ücretinin bir kısmını ödemektedir. Tamamlayıcı sağlık sigortasındaysa katılım payı bulunmamaktadır ve hastane masrafları SGK ve sigorta firması tarafından karşılanır.
Evet, sağlık sigortanıza doğum teminatı ekletmeniz durumunda doğum masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanır. Doğum teminatlı sağlık sigortası kapsamında; gebelik rutin kontrolleri, gebelik tahlil ve tetkikleri, gebelik komplikasyonları, normal doğum, sezaryen doğum ve oda masraflarınız teminat altındadır.
www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine giderek aracının plakasını yaz. Ardından “sorgula” butonuna tıkladığında aracınla ilgili poliçe detaylarını görebilir, sigortanın başlangıç-bitiş tarihlerini, sigorta yaptığın şirketi öğrenebilirsin.
Özel Sağlık Sigortası'nda ise 1 yıllık ayakta tedavileriniz için parasal bir limit belirlemeniz gerekiyor. Tabii bütçenize göre limitsiz bir Özel Sağlık Sigortası satın almayı da tercih edebilirsiniz.
Kaza nedenli hasarlarda dişlere yönelik tıbbi ve cerrahi işlemler, standart olarak özel sağlık sigortasının kapsamında yer alır. Ancak sıkça rastlanmasa bile bazı sigorta şirketleri bu gibi durumları da kapsam dışında tutabilir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası acil servislerde geçerlidir. TSS poliçenin kapsadığı teminat ve limitleri dahilinde acil servislerden de hizmet alabilirsin. Beklenmeyen bir hastalık ya da kaza durumunda anlaşmalı özel hastanelerin acillerinde poliçeni kullanarak tedavi görevilirsin.
Özel sağlık sigortasının devlet kurum ve kuruluşlarında geçerliliği yoktur. Özel sağlık sigortaları yalnızca poliçede belirtilen anlaşmalı sağlık kuruluşlarında ve yine anlaşmalı özel hastanelerde geçerlidir.
Özel sağlık sigortası yaptırmanın belki de en gözden kaçan katkısı, hastalık durumlarında yatırımlarınızı ve finansal hedeflerinizi korumasıdır. Özel sağlık sigortasının olmadığı durumda, yaşadığınız sağlık sorununun ciddiyetine göre birikimlerinizi eritebilir ve yatırımlarınızı bozmak durumunda kalabilirsiniz.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
15.000 TL brüt maaş alan bir çalışanın SGK primi işçi payı aylık 2.100 TL'dir. Ayrıca çalışandan işsizlik sigortası işçi payı da kesilir ve bu tutar aylık 150 TL'dir. 15.000 TL brüt maaş alan bir çalışan için işverenin ödeyeceği SGK primi işveren payı (% indirimli) ise 2.325 TL'dir.
Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri