Tüm Devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen Vakıf yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt olma imkânı sunacaklardır. Elektronik kayıt ilk yerleştirme için yapılacaktır. Ek yerleştirme için de elektronik kayıt yapılabilecektir.
Üniversiteye kayıt olurken para verilir mi? Öğrencilerden, yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında katkı payı ve öğrenim ücreti dışında, açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti hariç, her ne ad altında olursa olsun ücret alınmayacak.
2014 yılından bu yana e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan e-kayıt hizmeti ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girerek bir yükseköğretim programına yerleşen öğrenci adayları üniversite kayıtlarını gerçekleştirebiliyor.
Tercih yapmadan vakifta bile okuyamazsin.
İyi bir üniversite hayaliyle sınava giren milyonlarca öğrenci, kayıt işlemlerini 22-26 Ağustos 2022 günleri arasında tamamlayacak. Elektronik üniversite kayıtları ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında alınacak.
İlgili 42 soru bulundu
Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracaktır. E-kayıt yaptıran öğrencinin üniversiteye giderek bizzat kayıt yaptırmasına ise gerek yoktur.
Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda geçen özel koşullar nedenleriyle aşağıda belirtilen programlara e-Kayıt işlemi yapamayan adaylar, kesin kayıt işlemleri için 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında Kesin Kayıt Kılavuzuna belirtilen kayıt bürolarına başvurabilirler.
Ülkemizde özel üniversite bölümlerine girebilmek için tıpkı devlet üniversitelerinde olduğu gibi, gerekli bir puan ve başarı sıralamasına sahip olmak gerekmektedir.
Herhangi bir lisans programını tercih edenler ve yerleştirilenler bölüme kayıt yaptırsalar da yaptırmasalar da bir sonraki yıl sınava girdikleri takdirde puan düşüşünden etkilenirler. Aynı kural ön lisans programlarına yerleştirilen ya da kayıt yaptırılan öğrenciler için de geçerlidir.
Vakıf üniversitelerine girebilmek için lise diplomasına ve YKS sınav puanının istenilen bölümün puanına yeterli gelmedi gerekmektedir. Burslu olarak eğitim görme imkanına olduğu vakıf üniversitelerinde tam, yüzde 75, 50 ve 25 burslu olarak okumak mümkündür.
Öğrenim ücreti ödenmediğinde yarıyıl kaydı yenilenmiyor.Üst üste 2 yarıyıl kaydını yenilemeyenin üniversiteyle ilişiği kesiliyor.
Kazanılan üniversiteden kayıt yapıldığı gibi üniversite kayıtları elektronik olarak da yapılabiliyor. Elektronik üniversite kayıtlarıe-Devlet üzerinden yapılıyor. e-Devlet'e giriş sağlandıktan sonra 'Üniversite e-Kayıt' sekmesi üzerinden üniversite kayıtları yapılıyor.
Devlet üniversitesinde herhangi bir ücret ödenmezken özel üniversitelere kayıt yaptıran adaylar bir eğitim yılında iki kez dönem ücreti alınıyor. Özel üniversitelere yerleşirken ise okulların taban puanları belirleyici oluyor.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR? Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabileceklerdir. Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır.
E-kayıt yaptıran öğrencinin üniversiteye giderek bizzat kayıt yaptırmasına ise gerek yoktur. Ancak adayların üniversiteleri tarafından duyurulan belgeleri ve tarihleri takip etmesi gerekiyor.
Özel üniversitelere girmek için öncelikle TYT sınavına girmeniz gerekli. TYT, Temel Yeterlilik sınavıdır. TTY sınavından 180 barajını geçemeyen öğrenciler AYT'ye (Alan Yeterlilik Sınavı) girme hakkı bulunmuyor. 180 puanı geçerlerse TYT puanı ile 2 yıllık veya 4 yıllık bölümleri tercih edebiliyorlar.
Özel üniversitelerde kontenjan ve taban ile tavan puan bulunmaktadır. Özel üniversitelerin taban ve tavan puanları her yıl değişiklik gösterebilir. Ancak eğer adaylar YKS sınavında barajı geçememiş ise üniversiteye giremez ve tercih yapamaz. özel üniversiteye gidilir mi diye merak edenler için cevap hayırdır.
Özel Üniversiteler ve Burs İmkanları
Üniversite bursu için devlete başvurarak KYK bursundan yararlanılabilir. Buna ek olarak öğrenci, kurum ve özel vakıfların sınavlarına girerek ya da gerekliliklerine göz atarak başvuru seçeneklerini genişletebilirler.
Özel üniversitelere girmek için öncelikle TYT sınavına girmeniz gerekli. TYT, Temel Yeterlilik sınavıdır. TTY sınavından 180 barajını geçemeyen öğrenciler AYT'ye (Alan Yeterlilik Sınavı) girme hakkı bulunmuyor. 180 puanı geçerlerse TYT puanı ile 2 yıllık veya 4 yıllık bölümleri tercih edebiliyorlar.
Bilindiği gibi üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler 2012'den beri harçlardan muaf tutulurken, ikinci öğretim ve uzaktan eğitim programlarında eğitim alan öğrenciler harç ödemeye devam ediyor.
Elektronik kayıt işlemi tamamlandıktan sonra kayıt olunan üniversitenin internet (web) sayfasındaki duyurular takip edilmelidir. Elektronik kayıt işlemini tamamlayan adayların ayrıca üniversitelerine giderek kayıt yaptırmalarına gerek yoktur.
2023-2024 DÖNEMİ ÜNİVERSİTE KAYIT TARİHLERİ
Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak.
Üniversite kayıt işlemleri 28 Ağustos'ta başladı. Süreç 1 Eylül 2023 tarihinde sona erecek. Elektronik ortamda gerçekleştirilen üniversite kayırları ise bugün sona erecek.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN? YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri