Özel yetenek testleri, bireylerin belli bir alandaki akademik, zihinsel veya fiziksel yeteneklerini tespit etmek için kullanılan testlerdir. Farklı Yetenek Testleri Dil yeteneği, soyut kavrama yeteneği, mekanik kavrama yeteneği gibi farklı zihin yeteneklerini ölçmek amacıyla hazırlanmıştır.
Yetenek testlerinde mantık yürütme, görsel algılama, problem çözme hızı, sözel mantık ve akıl yürütme, tablo/grafik okuma ve yorumlama gibi yetkinlikleri ölçen sorular sorulmaktadır.
Özel yetenek, genel olarak zekâ, yaratıcılık, müzik, sanat, matematik, sportif beceri gibi alanlarda görülebilir.Bu yeteneğin keşfedilmesi ve geliştirilmesi, kişinin kendini iyi ifade etmesine, farklı alanlarda başarılı olmasına ve hayatının farklı zamanlarında daha mutlu ve doyumlu hale gelmesine yardımcı olur.
Yetenek testleri genel olarak performans ölçen testler olarak bilinir. Bireyin belirli bir alandaki becerisini, yatkınlığını ve performans başarısını ölçer. Buna en iyi örnek mesleki testlerdir.
Testin Tanıtımı: Çocuğun yeteneklerini ölçmek eğitsel ve mesleki rehberlik yapmak amacıyla uygulanan yetenek testidir. Dil, şekil-uzay, akıl yürütme, ayırdetme ve hesap olmak üzere beş özel yetenek ile genel yeteneği ölçen yedi alt testten oluşan bir grup testidir.
İlgili 28 soru bulundu
Yetenek testleri, bireylerin zihinsel becerilerini değerlendirmek amacıyla kullanılan araçlardır. Testlerin içeriğinde doğru ya da yanlış yanıtları olan çeşitli sorular yer alır. Sorular belirli bir zihinsel beceriyi ölçmeye yönelik olabileceği gibi farklı zihinsel becerileri ölçen farklı tür sorulardan oluşabilir.
4 ile 85 yaş arasındaki bireylerin sözel ve sözel olmayan zihinsel yeteneklerini değerlendirmek için hazırlanmış ve bireysel olarak uygulanan bir zeka testidir.
Zeka testi çeşitleri nelerdir? Ülkemizde güvenirliliği ve geçerliliği olan en yaygın zeka testleri Stanford-Binet, Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği IV ve Leiter Uluslararası Performans Testidir. Çocuk ve ergenlerin ( 6-16 yaş) bilişsel yetenek ve becerilerini değerlendirmek için kullanılan testlerin en güncelidir.
Adayın karmaşık sorunları çözmek için sayısal bilgileri kullanabilme yeteneğini ölçer.
Hastanelerimizin çocuk psikiyatri ve psikoloji bölümlerinde uygulanan gelişimsel tarama testleri; Denver 2 gelişim testi, AGTE testi, Standford-Binet zeka testi, Metropolitan okul olgunluğu testi, WISC 4 zeka testi ve MOXO dikkat testidir.
Bu yıl 1 ve 2. sınıf öğrencilerine ASİS zeka testi uygulanırken, 3. sınıf öğrencilerine WNV zeka testi uygulanmıştır. IQ skoru 130 ve üzeri olan öğrenciler “Özel Yetenekli/Üstün Zekalı Birey” olarak tanılanmıştır.
Genel Akademik Yetenek; sözel yetenek, sayısal yetenek ve şekil-uzay ilişkileri yeteneği olmak üzere üç tür yeteneği içeren bir kavramdır.
Bu üç ana grup dışında çok küçük sayıda oldukça ağır ve güç öğrenen öğrenciler de vardır. Bunlara bilindiği gibi "geri zekalılar" denir. Bu küçük sayıya eşit bir grup çocuk da oldukça ileri öğrenme düzeyine ulaşmıştır ki bunlara da "üstün zekalı" ya da "üstün yetenekli" çocuklar denir.
Başarı testleri, çocukları değerlendirmede kullanılan ve çocukların ne bildiğini ve ne yapabildiğini ölçen testlerdir. Belli bir öğrenme sürecinin sonunda elde edilen bilgi, beceri ve anlayışı ölçen bu testler güçlü ve zayıf olunan alanları belirler ve başka yapılması gereken testleri önerir.
Genel Beceri Testi; 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin bilişsel işleyişini değerlendirmek ve bireysel öğrenme yöntemlerini belirlemek amacıyla bilimsel temellere dayanan, uluslararası standartlara göre dizayn edilmiş Nöropsikolojik Öğrenme Yaklaşımları temel alınarak tasarlanmış bir testtir.
Yetenek Sınavları genellikle 2 yada 3 aşamalı olur bunlar 1. aşama desen 2. aşama imgesel 3. aşama ise mülakat olabilir. Öğrencinin ölçme görme ve karayıp kağıda oranlı bir şekilde aktarmasının sınandığı bir sınavdır. Öğrenciye canlı model veya natürmord bu aşamada sorulur. Desen sınavı aynı zaman da eleme sınavıdır.
Genel Yetenek-Genel Kültür testinde adaylara çoktan seçmeli 120 soru için 130 dakika, Eğitim Bilimleri oturumunda 80 soru için 100 dakika cevaplama süresi verilecek.
Genel yetenek konuları ise Türkçe, Matematik ve Geometri derslerinin belirli konularını içerir. Genel yetenek konuları başlığı altında 60 soru çıkar. Bunların 30'u Türkçe konularından 27 tanesi matematik konularından ve 3 tanesi de geometri konularından çıkar.
Genel Yetenek Dersleri
KPSS GYGK'de 30'u Türkçe, 30'u Matematik, 27'si Tarih, 18'i Coğrafya, 9'u Vatandaşlık ve 6'sı Güncel Bilgiler konularından olmak üzere toplamda 120 soru sorulmakta.
WISC-R Zekâ testi ülkemizde uygulanan zekâ testleri arasında geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan testlerden biridir. Güvenirliliğinin yüksek olması ve çok tercih edilmesinin sebepleri değişik yetenekleri ölçebilir olmasından ve puanlama ve yorum esaslarının belirgin olmasından kaynaklanır.
Zekâ testleri, çocukta davranışsal veya bilişsel bir bozukluk şüphesi olduğunda, psikolog veya psikiyatrist tarafından önerilerek uygulanıyor. Zekâ testinden alınan bilgiler doğrultusunda çocuğun eğitim programının planlanması, tanı ve tedavi sürecinin en iyi şekilde desteklenmesi mümkün oluyor.
WİSC-R zeka testi Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Bilim ve Sanat Merkezlerinde ve bazı hastanelerde yapılmaktadır. Uzman olmayan hiçbir kişi ve kurum bu testi uygulayamaz. BİLSEM ZEKA uygulamasında zeka testlerine benzer içerikler bulunmaktadır.
CAS Testi 5-17 yaş grubu çocukları zihinsel açıdan değerlendiren bir zeka ve yetenek testidir.
Grup tarama sınavı sonuçlarına göre Türkiye genelinde Bakanlıkça her yıl her sınıf seviyesi için belirlenen baraj puanlarını geçen öğrenciler sertifikalı uzmanlar tarafından bireysel incelemeye alınır. Bireysel incelemede öğrencilere geçerli, güvenilir ve standart bir zeka testi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri