Aile yardımı evli ve devlet ya da işveren bünyesine çalışan işçilere verilen bir ödenektir. Memur maaşları ve özel sektör için asgari ücretin yıllık olarak artmasıyla beraber aile yardım rakamları da artar. Kamuda görevli bulunanların eş ve çocuk yardımı maaşın artışı ile orantılı olarak güncellenir.
Aile Yardımı İstisnası
Özel sektör çalışanlarında gelir vergisi yönünden herhangi bir istisna oranı bulunmamaktadır. 2023 yılında değişen asgari ücret tutarı ile aile yardımı ödemelerinde istisna tutarı 1.000,8 ₺ olarak uygulanacaktır.
Özel sektöre devredilmiş kamu iktisadi teşebbüsleri, toplu iş sözleşmeleri ve bunlar dışında normal iş sözleşmelerinde de aile ve çocuk yardımlarına yer verilebiliyor. İşverenler bu ödemeleri bordrolaştırırken SGK ve Vergi tarafından sağlanan avantajlardan faydalanıyor.
Aile yardımı, özel şirketlerin ve devlet kurumlarının eşi çalışan veya çalışmayan sigortalılara maaşa ek olarak ödediği bir tür paradır. Aile yardımı istisnası ise bu yardımı sağlayan işverenlerin maddi yükünü azaltmak amacıyla sağlanan bir destektir.
Görüldüğü üzere, 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesi uyarınca Devlet memuruna eşi için aile yardımı ödeneği verilebilmesi için, sigortalı olup olmadığına (veya sigortanın türüne) bakılmaksızın, eşinin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı herhangi bir işte çalışmaması koşulu aranmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Bilal Canbolat, sigortalı çalışıyor olmanın sosyal yardım almaya engel olmayacağını belirtti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Bilal Canbolat, SGK Başkanlığının Rehberlik ve Bilgilendirme faaliyetleri hakkında yazılı açıklamada bulundu.
Aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme: Madde 205 – Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder.
eee sigortalı ailenizden birinizin işe girmesi. eee aile destek paketini eee kesmez. lakin hane gelir kriterine. eee sigortalı girdiği işin maaşı dahil edilir. eğer eee bu maaş hane gelir kriterini geçerse kesilir. ama geçmezse.
Çocuk parası/çocuk zammı/çocuk yardımı formülü= Brüt Aylık Asgari Ücret X %2 X Çocuk Sayısı (İki Çocuğa Kadar) = İstisna Tutarı 10.008X %2 = 200,16 TL * 2 ÇOCUK (İstisna Tutarı) = 400,32 TL SGK primine dahil edilmeden ödenebilecektir.
altında olan haneler için aylık 950-TL ödenir. TL'den az olan haneler için aylık 850-TL ödenir.
Çocuk parası olarak da bilinen bu destek 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra dünyaya gelen kişilere verilmektedir. Ayrıca bu destekler çalışan veya çalışmayan bütün kadınlara ödenmektedir. Bu kapsamda ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü ve sonrasındaki çocuklar için 600 TL verilmektedir.
Aile Yardımı Ödeneğinin Ödeme Usulü: Madde 203
Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklariyle birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.07.2023 – 31.12.2023 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 254,90 TL. 6 yaş üzeri için 127,45 TL.
Asgari ücretli çalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Yıl sonuna kadar işverenlerin yemek bedelinden istisna edebileceği kazanç tutarı 105,75 TL olarak uygulanacak. Yemek bedeli asgari ücrete ilave olarak verilecek. SGK çocuk parası aylık 268,29 aile yardımı da 1 bin 341 liraya çıkacak.
3294 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler veya sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olan haneler faydalanabilmektedir.
Çocuk Yardımı, işverenin işçilerine kendi inisiyatifinde ödediği ya da iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesine dâhil olan hükümlerle ödemekten sorumlu olduğu yardımlardır.
Hanede bulunan çocuk sayısına göre hanelere aylık 350 TL ile 650 TL aralığında destek sağlanacak. Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Bakan Yanık, “Bu kapsamda 1-2 çocuklu hanelere 350 TL, 3 çocuklu hanelere 450 TL, 4 çocuklu hanelere 550 TL, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere 650 TL ilave destek sağlayacağız” dedi.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler hariç 25 yaşını dolduran çocuklar için aile yardımı ödenmemektedir.
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
Aile destek yardımı reddedildi feshedildi 2023 aile yardımı reddedildi feshedildi demek yaptığınız başvurunun onaylanmadığı anlamanı gelmektedir. Yanlış adres belgelerin eksik olması yada gelir durumunuzun değişmesi bu yardıma başvuruda bulunduğunuzda red edilmesine neden olur.
Aylık Destek Tutarı (TL)
Bunun yanında Aile Destek Programı başvurusu reddedilen kişilerin sosyoekonomik durumlarının değişmesi ihtimaline istinaden kişilere söz konusu destek programı kapsamında yeniden başvuru yapılması imkânı tanınmıştır.
Yaklaşık 1 Yıl Boyunca Aile Destek Ödemesi Aldım, bugün sistemde baktığım zaman destek ödemesinin kesildiğini gördüm. Sebebi ise GSS Tespitinin Güncel Olmamasıymış.
18 yaşından küçük olması, Hanesinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması, durumlarında başvurular kapsamda olmama gerekçesi ile ön elemede elenir.
Çocuk için aile yardımı ödenmesinde yaş sınırı
Buna göre; 1- Erkek çocuk için, *25 yaşını doldurmuş çocuk için aile yardımı ödenmez. 25 yaşını doldurmuş olmakla birlikte, çalışamayacak derecede malûl oldukları sağlık kurulu raporu ile belirlenen çocuklara aile yardımı ödenmesine devam olunur.
Buna göre, genel şartları taşımaları ve hanede kişi başı düşen gelirin net asgari ücret tutarının 3'te birinden az olması koşuluyla; özel sektör çalışanları esnaf, sanatkar ve diğer bağımsız çalışanlar programdan faydalanabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri