Kürtaj e-devlette çıkar mı? Kürtaj operasyonu yapılan tüm özel hastanelerde ve muayenehanelerde kürtaj operasyonu geçirdiğinizin bilgisi başka hiçbir kurumla paylaşılmaz. Aileye, sağlık ocağına veya herhangi bir kişiye bilgi verilmez.
Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz. Çünkü rahim içi kendini sürekli yenileyen bir dokudur. Kürtaj rahimde herhangi bir iz bırakmaz.
Devlet Kürtajı Karşılar mı? Ülkemizde kürtaj operasyonu büyük çoğunlukla özel muayenehane, klinik ve hastanelerde yapılmaktadır. Özel kliniklerde yapılan operasyon ücreti devlet tarafından karşılanmaz. Devlet hastanelerinde sadece tıbbi zorunluluk gerektiren vakalara kürtaj uygulanmaktadır.
Kürtaj işlemi, 10 haftadan küçük gebeliği olan 18 yaşından büyük kadınlarda isteğe bağlı olarak yapılabilir. On haftayı geçmiş gebeliklerde ancak heyet raporu ile kürtaj yapılır. On sekiz yaşından küçük reşit olmamış kişilerde kürtaj için anne, baba veya vasi onayı gereklidir.
Kürtaj işleminin büyük çoğunluğunda hastaneye yatmak söz konusu olmaz. Hangi yöntemle olursa olsun, kürtajların çoğu ayakta tedavi kliniklerinde veya özel sağlık merkezlerinde güvenli bir şekilde yapılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Betül kendisine kürtaj olduğunun sağlık kayıtlarında çıkmayacağı söylense de kişinin tıbbi özgeçmişinin görüntülendiği e-Nabız sisteminde kürtaj olduğunun yazdığını anlatıyor: “2010 yılındaki değil ama 2017 yılındaki kürtaj işlemim e-nabız kayıtlarında çıkıyor.
Düşük çeşitleri nelerdir? Düşük, oluş şekli, nedeni, isteğe bağlı olup olmaması gibi çok farklı gruplara ayrılabilir. Öncelikle isteğe bağlı düşüklerden bahsedecek olursak; 10 hafta altı gebelik sonlandırılması: Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10 haftadır.
Vakumla kürtaj, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Eğer gebelik 10 haftayı geçmişse hiçbir yöntemle kürtaj yapılamaz. Bu nedenle yasal sınırı aşmak istemeyen hem de çocuk sahibi olmaya kendini hazır hissetmeyen kişilerin zamanında gebelik testi yapması önemlidir.
Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Kürtaj yani gebelik sonlandırma işlemi özel hastanelerde olduğu gibi devlet hastanelerinde de yapılır ancak devlet hastanelerinde kendi isteğinize bağlı olarak kürtaj yaptıramazsınız. Bebeğinizde ya da sizde ciddi sağlık sorunları tespit edildiği durumlarda devlet hastanesinde kürtaj yaptırılır.
Kürtajın yasal kısıtlamaları arasında evli/bekâr ayrımı konusu sadece baba onay için vardır. Evlilik dışı kürtajın yasal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
Kürtaj Yaptırdığınız Anlaşılırmaz!
Kürtaj herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için bu işlem sonradan anlaşılmaz. Kürtajdan sonra 40 gün içinde kanda gebelik hormonu hala kaldığı için yalancı pozitiflik olabilir. Yeni bir adet görme ile o da tamamen negatif olacaktır.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
Ülkemizde yasal olarak 10 hafta ile sınırlanan kürtaj daha sonrası için yalnızca kadın sağlığı ile ilgili durumlar (Düşük gibi) ortaya çıkarsa yapılabilmektedir. Dolayısıyla gebeliği sonlandırmak isteyen kişi bunu mutlaka yasal süre içerisinde yaptırmalıdır.
Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır. Birçok kadın, gebeliği öğrendiği ilk ânı gebeliğin ilk haftası kabul eder.
Kürtaj işleminde herhangi bir kesi ya da dikiş kullanılmadığı için, içerden ya da dışarıdan bakıldığında, ultrason ile görüntülemelerde veya jinekolojik muayene esnasında kişinin kürtaj yaptırıp yaptırmadığını anlamak mümkün değildir.
Özel hastanelerde yapılan testler e-nabıza ne zaman düşer sorusu yapılan testlerin kontrolleri bitip doktorun hasta sistemine düşmesiyle alakalıdır. O zaman özel hastane sonuçları e-nabız ile nasıl öğrenilir? E-nabız sistemine girerek özel hastane sonuçlarını görebilirsiniz.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir.
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Kürtaj işlemi sırasında hem lokal hemde sedasyon anestezi kullanılabilir. Önerdiğimiz işlemin ağrısız bir şekilde ve steril şartlarda yapılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri