çocuğun belli bir dönemde olayları yalnızca geçirdiği yaşantılara bağlı olarak tek yönlü düşünmesi.
Genel verilerden yola çıkmak suretiyle özel bir sonuç bulmak tümdengelim olarak ifade edilir. Yani genelden özele geçecek bir çıkarım yaratmak anlamı taşır. Aynı zamanda dedüksiyon olarak da ifade edilen tümdengelim, felsefe ve mantık açısından temel konular içerisinde yer alır.
Tümdengelim akıl yürütmelerde genel ilkelerden hareket ederek olaylar hakkında tek tek yargıya ulaşmaya çalışırız. Bu akıl yürütme biçiminde genelden özele gideriz. Sonucun doğru olması için öncüllerin doğru olması gerekir ancak çıkan sonuç yine de doğru olmayabilir.
'Animizm', doğadaki cansız nesnelere canlıymış gibi davranmak olarak tanımlanabilir. Bu dönemde çocuk bebeğiyle konuşur ve onun da konuştuklarını anladığını düşünür.
Bilişsel perspektif-alma (diğer kişinin ne düşündüğünü fark etme), Duygusal perspektif-alma (diğer kişinin yaşamakta olduğu duyguların neler olduğunu fark etme).
İlgili 17 soru bulundu
15)Dolaylı gerçeği kavrayamama: İşlem öncesi dönemde çocuklar sadece görünenle yetinir, bunun ötesine ulaşamaz. 16)Dönüşümsel düşünememe: Bu dönemde çocuklar geçmiş, bugün ve gelecek arasında bağlantı kuramaz.
Tersine Çevirememe: Piaget Kuramı 'nda Bir işlemi ya da sıralamayı tersten yapamama. Ör:Konya-Rize-Ankara'yı sıralarken tersten sıralama yapamamak. Ör:4*2=8 iken 8/4 bilememek. Ör:Bebeğinin karnının acıktığını düşünmek.
Animizm ya da Canlandırmacılık (Latince: Anima, ruh, hayvan hayatının ilkesinden, Fransızca: Animisme), 1. Doğanın bir bütün olarak ve her varlığın teker teker maddi varlığının ötesinde bir de ruha sahip olduğunu kabul eden görüş.
Ertelenmiş taklit, bir kişinin davranışını taklit etmek ile sınırlı iken 6 hafta kadar erken bir dönemde başlayabilmektedir. Nesnelerle yapılan hareketleri taklit ise 6-9 aylık bebeklerin gelişen motor kapasiteleri ile ortaya çıkmaktadır. 12-18 aylık bebekler ise ertelenmiş taklidi daha yetkin bir şekilde kullanır.
Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir.
Tümdengelim, tümel öncüllerden zorunlu olarak tümel veya tikel sonuç çıkarma işlemidir. Tümdengelimsel akıl yürütme genelden genele ya da genelden özele doğru giden bir düşünce biçimidir. Bu tip akıl yürütmeler zorunlu olarak geçerli çıkarımlardır. Mantıktaki tüm geçerli çıkarımlar tümdengelim akıl yürütmeleridir.
Akıl yürütmek deyiminin anlamı tahmin etmek, tahmin yürütmek ya da bir konu hakkında çok yönlü düşünmek anlamındadır. Bir durum ya da konu ile ilgili akıl yürütüyorsanız onu konu hakkında yorum yapıyor ya da düşünüyorsunuz demektir. Sorunlarını nasıl çözeceğin hakkında biraz akıl yürütmen lazım.
Tümevarımsal akıl yürütme, öncüllerin sonucun doğruluğuna dair tam bir güvence değil, bazı kanıtlar sağladığının görüldüğü bir akıl yürütme yöntemidir.
çocuğun belli bir dönemde olayları yalnızca geçirdiği yaşantılara bağlı olarak tek yönlü düşünmesi.
Mantıkta ve felsefede üç çeşit akıl yürütme yöntemi kullanılmaktadır. Bunlar sırasıyla, tümdengelim, tümevarım ve analojidir.
Hipotetik Dedüksiyon: Tümdengelim ve tümevarım yöntemlerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan bir yöntemdir. Yöntemde tümevarım yoluyla hipotezler meydana getirilir sonra tümden gelim yöntemiyle ve hipotezin doğru olması durumunda hangi durumun gerçek olduğu saptanır.
İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır. Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
MODEL ALMA VE TAKLİT BECERİSİ BİR YAŞINDA GELİŞİR
Çocuklarda model alma ve taklit etme becerisi 1 yaş civarında gelişir. 1 yaş çocuk için aynı zamanda yürüme ve konuşma gibi önemli birçok becerinin de gelişmeye başladığı dönemdir. 3-11 yaş arasında ise çevreden aldıkları kaynak ile kimlikleri şekillenir.
Korunum, bir nesnenin görünümü değişse de sayı miktar, ağırlık, hacim gibi belli özelliklerinin değişmemesidir. Örneğin; sıvıların korunumu, sıvının içine konulduğu kap değişse bile, eğer her hangi bir ekleme ve çıkarma yapılmamışsa, sıvının miktarının aynı kalacağını ifade eder.
Diğer bir deyişle; çocuğun karşılaştığı yeni bir olayı, fikri, objeyi, kendisinde daha önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir. Çevresine,kendisinde varolan bilişsel yapılarla tepkide bulunmasıdır. Örnek olarak çocuğun koyunları köpek şeması içine yerleştirmesi bir özümleme örneğidir.
Özümseme/Özümleme(Asimilasyon)
Bireyin karşılaştığı yeni bir olayı, nesneyi veya durumu daha önceden geliştirmiş olduğu şemalarla açıklaması özümlemedir.
Majik düşünce: Sadistik-anal döneme ait bir düşünme biçimidir. Kişi herhangi bir şeyin yalnızca düşünerek gerçekleşebileceğini sanır. Bu nedenle hastalar agresif düşüncelerinden çok korkarlar. Süperegoda değişiklikler: OKB'lilerde tabu sayılan düşünce ve davranışlar çok fazladır.
İşaretsel İşlev (Semiyotik): Çocuğun şu anda var olmayan ya da görmediği nesneleri kavramları kullanabilmesidir. Korunum: Bir şeyin hacim ve biçimsel olarak değişse de bazı niteliklerinin aynı kaldığını kavrayabilmektedir.
Çıkarsanmış Gerçeklik: Piagete göre somut işlemler döneminden itibaren çocuklar var olan bir durumun nasıl gerçekleştiğine tanık olmasalar bile bir olayın nasıl gerçekleştiğini kestirebilirler.Yani daha önceki olayları göz önüne alarak gerçekliği açıklayabilirler ve bu beceri çıkarsanmış gerçeklik ile ifade edilir.
Göreceli düşünme (kişiye, zamana, yere göre düşünme)Annesine göre babasına göre arkadaşına göre düşünme onları anlama.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri