Sağlık Bakanlığından hekimlere 'MHRS dışı hastalara da bakılması' talimatı Sağlık Bakanlığı, COVID nedeniyle uygulanan 'MHRS dışı hasta bakılmaması' uygulamasının sonlandırıldığını belirterek hekimlerin artık randevulu/randevusuz tüm hastalara poliklinik muayene hizmeti vereceğini belirtildi.
2010 yılından bu yana yaklaşık 13 yıldır randevulu sistem ile hastanede muayene olunmaktadır. Dolayısıyla randevusuz hasta kabul edilmemektedir. Fakat Covid 19 salgını sebebiyle ülkemizde 2020'den bu yana randevusuz muayene olamama durumu kaldırılmıştır.
"Covid tedbirleri sebebiyle randevu ile yapılan hasta muayene işlemleri sağlık bakanlığının geçen ay yayımlanan yazısı ile randevulu/randevusuz olarak yeniden düzenlenmiştir. Artık randevu almakta zorlanan vatandaşlarımız randevusuz olarakta muayene olabileceklerdir."
Açıklamanın ardından hastanelerde yarından itibaren doktorlar randevusuz ayakta hasta bakmaya başlayacak. Pandemi nedeniyle Merkezi Hastane Randevu Sistemi'nde (MHRS) randevu almayan hastaların muayene edilmemesi kararı Sağlık Bakanlığı tarafından kaldırıldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından il valiliklerine gönderilen genelge ile koronavirüs sürecinde hayata geçirilen sadece randevulu hastalara bakılması uygulaması son buldu. Böylelikle artık hem randevulu hem de randevusuz hastalar devlet hastanelerinde muayene olabilecek.
İlgili 33 soru bulundu
Konrol muayeneleri için randevu alınması gerekli değildir.
Sağlık Bakanlığı nezdinde bu kuruma kayıtlı ve bağlı olması şartıyla ilgili hastanelerden saat sabah 07.00'ye kadar uygun şekilde randevular alınabilmektedir. Eğer bu saat o gün için 07.00'yi geçecek olursa o zaman en erken yalnızca 1 gün sonrasına randevu alınabilir.
Buna göre, sistem üzerinden aldıkları randevuya gitmeyen ve bunu iptal etmeyenler, 15 gün süreyle tekrar aynı branştan randevu alamayacak. Aldığı randevu zamanının dışında, daha erken aynı branşta muayene olan ve bu nedenle randevusu boş geçtiği saptanan kişiler için de aynı durum geçerli olacak.
Bunların hepsi zaman alan eylemlerdir. Bu nedenle, bir hekim bir poliklinikte günde 20 hastadan fazlasına bakmama hakkına sahiptir. Tababet Uzmanlık Yönetmeliği:10:…Her servisin normal polikliniğinde günde bir uzman 20 den fazla hastaya bakamaz.
Hastanın hekim seçme hakkına nazaran oldukça dar kapsamlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekil- me hakkının bulunduğu kabul edilmektedir. Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır.
En erken aynı gün 2 saat, en geç 15 gün sonrasına randevu verilen MHRS'de saat 16.00 olan yeni gün randevularının açılma saati 15 Ağustos tarihi itibarı ile 10.00 olacak şekilde güncellenmiştir. Tüm kanallardan saat 10.00'dan sonra yeni gün randevularını kontrol edebilirsiniz.
İsteyen vatandaşlar randevu almadan da Aile Hekimine müracaat edebilir. Yani muayene olabilmek için randevu almak zorunlu değil.
Aynı branşta aynı gün ya da birkaç gün içinde birden fazla hastanede muayene olanlar, kurumun faturalarını gereksiz yere şişiriyor. Ancak, Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında, 1 Nisan 2009'dan itibaren, 10 gün içinde aynı branşta birden fazla muayene olunamayacak.
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin acil bölümlerinin hafta sonları ve resmi tatil günlerinde paralı olacağını ve hastanelerin acil servislerinde kırmızı, sarı, yeşil alan uygulamasına göre hastalara tedavi yapılacağını duyurdu.
Bu süreçte acil servislerde muayene edilen hasta sayısı 2016'da 92,6 milyon kişi iken 2021 sonu itibariyle 129,5 milyona çıkmıştır. Aynı dönem içerisinde polikliniklerdeki muayene sayıları 199,5 milyondan 136,9 milyona düşmüştür.
Bulaşıcı hastalık şüphesi veya teşhisi olan hasta, yetkili doktoruna çıkmasında sakınca olmadığını belirtir, izni olmadıkça taburcu olmayı talep etmemelidir.
Ülkemizdeki dişhekimliği hizmetleri ağırlıklı olarak muayenehanelerde verilmektedir. AB ülkelerinde bir dişhekimi günde ortalama 15 - 20 hastaya bakarken ülkemizde bir dişhekimi günde 5-6 kişiye bakmakta, yani % 30-% 40 kapasite ile çalışmaktadır.
Hastanelerden randevu almak için Sağlık Bakanlığı'nın 182 numaralı hattını arayıp randevu alan vatandaşların gitmese bile muayeneye ücreti ödüyor.
UNUTULAN RANDEVULARA NASIL BİR İŞLEM UYGULANIR? Herhangi bir nedenle almış olduğunuz randevunuza gidememeniz durumunda muayene katkı payı ödemezsiniz.
Sağlık Bakanlığı, hastane randevularına gitmeyenler için harekete geçti. Artık randevusuna sadık kalmayanlara yaptırım uygulanacak. Randevuyu iptal etmeyenler 15 gün boyunca aynı branştan randevu alamayacak. Bu yaptırımla karşılaşmamak için hastalar randevu saatine kadar iptal işlemi yapabilecek.
Bir sağlık kurumunun belli bir polikliniğinden, bir gün içinde en fazla 1 randevu alabilirsiniz. Bir günde bir sağlık kurumundan farklı poliklinikten alınmak kaydıyla en fazla 2 randevu alabilirsiniz.
MHRS'den Aynı Güne En Fazla Kaç Randevu Alabilirim? Saat ve poliklinikler farklı olmak kaydıyla aynı güne kurum başına en fazla iki randevu alınabilmektedir.
Hastanelerden randevu almak için iki yöntem bulunuyor. '' Alo 182'' çağrı merkezini arayarak bağlanacağınız canlı operatöre TC kimlik numaranızı vererek randevunuzu oluşturabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise, www.mhrs.com.tr'den randevunuzu oluşturmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri