CV İçin Etkili Bir Başlık Yazın Başlık kısmında adınız, soyadınız, meslek ünvanınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşadığınız şehir ve eğer kullanıyorsanız Linkedin profilinizin bağlantısından başka bir şey yer almamalıdır. Başlık kısmına yazılan gereksiz bilgiler ters etki uyandırabilir.
Özgeçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde ettiği becerilerin özetidir.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
CV - Latince kısaltma, Curriculum Vitae, Özgeçmiş.
Ön yazı adına, genel dil ilkeleri doğrultusunda, tanımadığınız ama sizin için önemli bir pozisyonda olan kişiye hitaben bir ifade kullanılmalıdır. Ama, kişinin/kişilerin pozisyonları bilinmediği için, dil bilgisi kuralları dahilinde, 'iyi günler dilenerek' bir başlık atılması en uygun olanıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Önyazı, iş başvurusunda işverene özgeçmiş ile birlikte sunulacak olan, hangi pozisyona başvurulduğunu ve adayın kendisi ile ilgili olarak kısa bir tanıtım bilgisini de içeren başvuru yazısıdır.
Önyazı mail yoluyla gönderilecekse maile hitap ederek başlamakta fayda var. Eğer iş arayan kişiler işe alım uzmanının adını biliyorsa, “Sayın” ile başlamalı ve kişinin adını yazmalı. Eğer kişinin ismi bilinmiyorsa “Sayın Yetkili” olarak hitap etmek ve yazıyı “Saygılarımla” diye bitirmek doğru olacaktır.
Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı. Sonrasında kişisel hobileriniz ve becerileriniz yazılmalı.
Öz geçmiş, profesyonel yaşamınızda daha önce neler yaptığınızı özetleyen bir belgedir. Sizinle ve eğitiminizle ilgili en önemli bilgileri içermeli, neler yapabileceğinizi ve ne yapmak istediğinizi göstermelidir. Türkiye'de öz geçmiş yaygın olarak CV olarak da anılır.
Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler mutlaka yazılmalı.Uyruğunu yurt dışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsin.
Başvurduğun pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğin, kendini tanıtacağın ve başvuru amacınızı belirteceğin çok kısa bir paragraf yazmalısın. Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın.
Klasik bir özgeçmiş, kişinin adı, doğum tarihi, mevcut adresi, telefon numarası, e-posta adresi, eğitim geçmişi ve iş deneyimlerinin ayrıntılı bir listesini içermelidir. İş aramaya başlamadan önce, kişinin özgeçmişi tüm bu bilgilerin dahil edilmesi ile güncel tutulmalıdır.
Adınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin başına mutlaka yazmalısınız. Sayfanın ortasına ya da sol üst köşeye yazılmalı. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
ÖZ GEÇMİŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Genellikle bitişik olarak yazılmaktadır ancak bu hatalı bir kullanımdır. Bu kelime genellikle özgeçmiş şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz geçmiş şeklinde olmalıdır.
Almış olduğunuz eğitimler, mezun olduğunuz okullar, tecrübeleriniz, iş deneyimleriniz ne olursa olsun, ister ilk iş başvurunuz ister başka bir iş arayışınız olsun; mutlaka özenli ve düzenli hazırlanmış bir özgeçmişinizin olması gerekir. Başvurularda bu özgeçmiş (CV) sizin kimliğiniz olacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak uyruğumuz Türkiye Cumhuriyeti'dir. Pasaportunuzda veya nüfus cüzdanınızda uyruğunuzun bu şekilde geçer. Kişisel bilgiler bölümünde isim, doğum tarihi, telefon, adres, e-posta gibi bilgilerle beraber uyruğunuzu aşağıdaki şekillerde yazabilirsiniz: Uyruk: Türkiye Cumhuriyeti.
Bunlar: Kişisel bilgiler ve eğitim bilgileri, sahip olunan nitelikler, iş geçmişi /deneyimler, söz konusu işle ilgili beceriler, ilgi alanları, başarılar, hobiler ve referanslardır. Genellikle bir CV iki sayfadan fazla olmamalıdır. İşverenler, herhangi bir özgeçmişe bakarak ortalama sadece 8 saniye harcamaktadırlar.
Ön yazı, iş başvurusu yapan kişilerin niteliklerini ve işe dair ilgilerini, gelecek planlarını anlattığı kısa yazı türüdür. Ön yazı, iş başvurusu sırasında CV ile birlikte başvurulan kuruma gönderilmektedir. Ön yazıda kişinin ilgili işe karşı yaklaşımı ve iş alanında geçmiş deneyimleri özetlenmektedir.
Başlık, çalışmanın ana konusunu özetler nitelikte olmalı ve en fazla 12 kelimeden oluşmalıdır. Yazar isimleri, her biri ayrı satırda olacak şekilde yazıldıktan sonra, alt satıra varsa kurum ismi eklenmelidir.
İş başvurusunda bulunurken özgeçmişinizin yanına önyazı eklemelisiniz. Önyazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına da gerek yok. Önyazınızın; hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatması yeterli.
CV başlığı, adınızın ve iletişim bilgilerinizin hemen altında yer alan, iş deneyiminiz ile becerilerinizi özetlediğiniz tek satırlık kısa bir cümledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri