İçindekiler: Mısır nişastası, pirinç unu, patates nişastası, dekstroz, kıvam arttırıcılar (keçiboynuzu gamı, ksantan gam, guar gam). Gluten miktarı 20mg/kg'ı geçmez.
Buğday, arpa ve yulaf gibi içerisinde glüten bulunduran tahılların yer almadığı un çeşidine glütensiz un adı veriliyor. Glutensiz Un çeşitlerinin içinde glüten içeren tahılların kalıntısı dahi bulunmuyor. Glüten içermeyen pek çok tahıldan un elde ediliyor.
Gluten içermeyen yiyecekler her zaman daha sağlıklıdır.
Glutensiz yiyeceklere çiğnenebilirliğini ve lezzetini korumak için yağ ve şeker eklemesi yapılabiliyor. Ayrıca bazı glutensiz ürünler rafine glutensiz tahıllardan üretiliyor, bu da beyaz pirinçte olduğu gibi ürünlerin lif ve besleyicilik özelliklerini azaltıyor.
Gluten barındıran arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahılların gluten içermeden üretilmesi neticesinde meydana getirilen una glütensiz un adı verilir. Bu un türü birçok farklı çeşitte üretilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
En İyi Glutensiz Un Hangisi? En çok tercih edilen glutensiz un ürünlerin başında glutensiz çiğ karabuğday unu, kinoa unu, nohut unu badem unu yer alıyor. Bunların yanı sıra çiğ yer fıstığı unu, ceviz unu ve kırmızı mercimek unu glutensiz olarak üretilmekte.
Glutensiz unun faydaları kapsamında vücutta bulunan insülinin uyarılmasını engelleyip, kan şekerini olması gereken seviyede tutmaktadır. Fazla kilolardan kontrollü şekilde kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Vücutta rahatsız edici boyutlara ulaşan, şişlikler ve ödemlerin atılmasına katkı sağlamaktadır.
Glüten diyeti, tedavi amacıyla çölyak hastalarına, glüten intoleransı ve buğday alerjisi olanlara uygulanan bir beslenme programıdır.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Beslenmenizde glüten içermeyen besinler tüketerek, kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Glutensiz beslenme çölyak hastalarında oluşan kronik enflamasyonu giderebilir. Gluten tüketmediğinizde, daha sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olursunuz.
Canan Karatay, "Bunlar; ALS, dikkat dağınıklığı, otizm, diyabet, osteopeni, beyin bulanıklığı,kanser, sık sık hastalanma, süt ürünlerinde entolarans, büyüme geriliği, depresyon, mide bağırsak gazı, kısırlık, migren, sık sık düşük yapma, Alzheimer, sık acıkma, Parkinson, burun tıkanıklığıdır" diye konuştu.
Gluten, bağırsak yapısını bozarak demir emilimini azaltır. Glutensiz beslenerek bağırsak işlevlerinizin düzelmesine yardımcı olabilir demir, çinko, B6, B12 gibi vitamin ve minerallerin emiliminin artmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kansızlık sorununun önüne geçebilir ve daha sağlıklı olabilirsiniz.
Gluten aslında, ekmek yapımında, hamurun ağsı yapısını oluşturan bir proteindir. Kısacası gluten olmadığı zaman hamur mayalanmayacağı için kabarıp, istediğimiz şekle giremeyecektir.
Beslenme uzmanlarına göre tam buğday unu çölyak hastalarının tüketmemesi gereken bir undur. Tam buğday unu gluten içerdiği için hassas kişiler tarafından tüketilmemelidir.
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Bununla birlikte glutensiz beslenme günümüzde tip 1 diyabet, nörolojik hastalıklar, otizm, dermatit, irritabl bağırsak sendromu (İBS), romatoid artrit, kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve insülin direnci gibi birçok hastalıkta da tedavi amacıyla uygulanmaktadır.
Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Çölyak hastaları, marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (tahıl, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketilmemesidir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta, Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri.
Tüm yeşil kahveler doğal olarak glüten içermez. Kavururken bile glüten olmaz ve bu madde hiçbir kahveye eklenmez.
Herkes Glutensiz Beslenebilir ancak Gluten hassasiyeti olanlar için glutensiz beslenme önemlidir. Son Yıllarda Diyabet, tiroid, kap ve damar hastalıkları, kanser gibi hastalıklar hızla artmakta.
Gluten hassasiyeti olan kişilerde; mide-bağırsak problemleri, cilt problemleri, kilo problemleri ve çeşitli hastalıklar oluşabilir. Gluten duyarlılığı, çölyak hastalığı, buğday alerjisi ve irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkları olan kişilerin, gluten içeren gıdalardan kesinlikle kaçınması gerekir.
Bu protein türlerinden gliadin; uzama yeteneği yüksek, antijenik bir maddedir. Ekmek gibi unlu ürünlerin, pişirilirken kabarmasını sağlar. Vücut tarafından çoğunlukla tolere edilen bu madde, zaman zaman bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermesine ve bazı alerjik reaksiyonların oluşmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri