Bartın'a özgü yemekler arasında Pum pum çorbası, Amasra salatası, şapşap köfte, yumurtalı isbut, kabak burması, pirinçli mantı, tavuklu köy böreği, gıcır, zırva, halışka, deli oğlan sarığı, Amasra pidesi, kırk katlı börek gibi pek çok lezzet yer almaktadır. Pum pum çorbası, şehrin en lezzetli çorbaları arasındadır.
Üzümsü bir meyveye sahip olan Aronya bitkisi, sağlık potansiyeli (antioksidan özelliği) nedeniyle yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Aronya geniş bir iklim kuşağı ve toprak şartlarına adapte olabilmesi, zengin içeriği ile insan sağlığına ve beslenmesine katkısı nedeni ile 'süper meyve' olarak adlandırılmaktadır.
AMASRA SALATASI
Bartın ve Amasra da, kokusunu hissettiğiniz her balık sofrasında, adetten yada damak tadından olsa gerek o meşhur Amasra Salatası olmadan yemeğe başlanmaz. Kimine göre Osmanlıdan, kimine göre de adını aldığı Kraliçe Amastris den devralınmış bu gelenek...
İlgili 19 soru bulundu
1920 yılında Zonguldak Mutasarrıflığına bağlanan Bartın'ın 1924 yılında Zonguldak'ın il olmasıyla birlikte bu ilin ilçesi haline gelmiştir. 07 Eylül 1991 tarihinde de 28.08.1991 tarih ve 3760 sayılı yasayla il statüsüne kavuşmuştur.
Safranbolu Yemekleri: Çok zengin bir yemek kültürü vardır. Bunlardan en ünlüleri, uzun fasulye, dilme fasulye, et yemeği, perohi, yayım, ekşili kelle, yaprak dolması, kuru çörek, sini çöreği, göbü, bükme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolaması, çingene baklavası, haluşkadır.
Tel kırma ve ahşap baskı yazmalarıyla ünlü Bartın'da el işi ahşap süs eşyaları, el dokuması yöresel motifli kilim, halılar, ev yapımı reçeller ve organik ürünler de en çok satan hediyelik eşyalar arasında.
El Dokuma Ürünleri: Bartın'da özellikle tel kırma yazmaları ve ahşap baskı yazmaları ülke çapında ün yapmıştır. Çekiciler Sokağı: Amasra ilçesi ahşap ve dokuma hediyelik eşya yönünden çok gelişmiş olup zanaatkarların birbirinden güzel çeşitli aksesuarları Çekiciler Sokağı'mızdan temin etmeniz mümkün.
Ulukaya Kanyonu ve Ulukaya Şelalesi, Bartın'ın doğal güzellikler arasında öne çıkan yerlerden. Ulus ilçesine 17 km mesafede, Drahna Vadisi içinde yer alan kanyon yaklaşık olarak 1 km uzunluğa ve 35 m yüksekliğe sahip.
Bartın denilince ilk akla gelenler; Amasra ve doğal güzellikleri olmakla birlikte; her şehrin olduğu gibi, kendine has, şehrin meşhur lezzetlerini (PİRİNÇLİ BARTIN MANTISI, KABAK BURMASI, TATLI BÖREĞİ) ve zengin el sanatlarının (TAŞ SAC, BARTIN TELİ) da mevcut olduğu bilinmesi gerekir.
Hayır. Bartın standart bir Anadolu şehri düzeyinde olduğu için hayatın pahalı olduğu bir şehir değildir.
Yüzölçümü 2143 km2 olup, ortalama yükselti 25 m.dir. Bartın; doğu, batı ve kuzeyden yüksekliği 2000 m.yi geçmeyen dağlarla çevrilidir. Dağlar, yüksek olmamakla birlikte oldukça dik, sahillere doğru sarp ve kayalıktır. En önemli dağları; Aladağ, Kocadağ, Karadağ, Kayaardı, Karasu ve Arıt Dağlarıdır.
Halışka - Bartın
Bartın mutfağında, ailenin ekonomik anlamda aile bütçesinin kısıtlı olduğu dönemlerde yapılıp, tüketilen bir tatlıdır. Halışka tatlısı iki farklı şekilde yapılmaktadır. Abdipaşa ilçesinde sütlü yenilirken Ulus ilçesinde pekmez ve tereyağı dökülerek yenmektedir.
Bartın Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yer alan güzel bir ilimizdir. Bartın ilinin merkezi olan Bartın şehri yaklaşık 120,000 nüfusa sahiptir ve ormanları, nehirleri ve sahil şeridi gibi doğal güzellikleriyle bilinir. Bartın'da en önemli turistik yerlerden biri Amasra Kalesi'dir.
Bartın'da bitkisel üretim anlamında en çok yem bitkileri ve hububat üretimi yapılmakta olup, bunu meyve ve sebze üretimi takip etmektedir.Tarım arazilerinin dağılımında en fazla pay hububata ayrılmıştır. Hububat ekim alanlarında ise en yüksek payı % 48,2 ile buğday (28.890 ton) almaktadır.
Küre Dağları Milli Parkı, İnkumu Plajı, Güzelcehisar Koyu, Göldere Şelalesi, Bartın Çayı, Bakacak Tepesi, Ulukaya Şelalesi, Amasra Plajı, Kapısuyu Plajı, Amasra Ağlayan Ağaç, Gürcüoluk Mağarası, Ulu Yayla, Amasra Büyük Liman Plajı, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Delikli Şili, Bartın'ın en güzel doğal güzellikleri ...
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Bartın'ın kuzeydoğu ucunda yer alan Kurucaşile, Tekkeönü ve Kapısuyu plajları; Karadeniz'in vahşi güzelliğini sergileyen doğası, temiz kumu ve sularıyla beğenilen tatil beldelerimizdir.
Alışveriş / Ne Alınır
Bölge çiftliklerinde üretilen organik sebze ve meyveleri almak için Amasra semt pazarlarına uğrayabilir; ilçenin tarihi çarşılarında ve dükkanlarında ise ev yapımı reçeller, salçalar, tarhanaların yanı sıra taze mevsim balıkları da satın alabilirsiniz.
Bandırma yemeği, Karabük ilinin Eflani ilçesinin en ünlü yöresel yemeğidir. El açması yufkaların hindi eti, tereyağı ve isteğe bağlı olarak konulan karabiber ile bir araya getirilmesi ile oluşan Bandırma, bölgede bulunan her restoranda bulunabilen bir lezzettir.
Peruhi (Safranbolu Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır? Un, yumurta, tuz, su karışımı ile mantı hamuru hazırlanır. Yufkalar açılır, kare şeklinde kesilir. Süzme yoğurt nane ile karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri