Özgürlük, herkese tanınmış bir insan hakkıdır. Hukukça yasaklanmamış olan, yasal ve serbest olandır. Özgür olmak, başkasına karşı öne sürülebilen haklara sahip olmaktır. Kişi, şu ya da bu biçimde karar verme ve davranma, iradesi doğrultusunda yapma ya da yapmama yetkisi ile “özgür”dür[1].
Özgürlük, hürriyet ya da erkinlik, birinin engellenmeden ya da sınırlandırılmadan istediğini seçebilmesi, yapabilmesi ve hareket edebilmesi durumudur. Felsefede, determinizm karşıtı özgür irade fikrini içerir. Politikada özgürlük, hükûmet baskısından bağımsızlıktır.
Terimin kapsamı ülkeler arasında farklılık gösterse de, sivil özgürlükler vicdan özgürlüğü, basın özgürlüğü, din özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri özgürlüğü, güvenlik ve özgürlük hakkı, gizlilik hakkı ile kanun ve gerekli süreç çerçevesinde eşit muamele görme hakkı, adil yargılanma hakkı ve yaşam hakkı ...
Anayasada ya da ilgili kanunlarda herhangi bir özgürlüğe yönelik hiçbir sınırlama nedenine yer verilmemiş olsa bile özgürlüğün kendi yapısından kaynaklanan kimi sınırları vardır. İşte temel hak ve özgürlüklerin kendi yapılarından kaynaklanan bu sınırlar onların "sınırlı"niteliğini karşımıza çıkarır.
Özgürlük kelime anlamı olarak herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumudur. Her insanın ve canlının doğal yaşam hakkıdır. Başkası tarafından yaşamına müdahale edilmemesi ve baskı kurulmaması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Hiçbir sınırlama ve zorlama ile beraber koşula bağlı olmaksızın, düşünme ve davranma durumu özgürlük olarak ifade edilir. Aynı zamanda bir insanın ya da bir ülkenin ve toplumun hakları olarak ele almak mümkün. Bu haklar günümüzde özgürlük kelimesi ile birlikte kanun neresinde güvence altına alınmaktadır.
Diğer bir ifadeyle özgürlük, kişinin, kendi inanç, fikir ve davranışlarını herhangi bir baskı ve engel olmadan belirleyebilmesidir. Özgürlük, öncelikle Allah'tan başkasına kul olmamak ve niha- yetinde içgüdü ve tutkularının güdümünden kurtulmak demektir.
'Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması' yan başlığını taşıyan 13. maddeye göre; “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir.
Anayasal sistemimizde masumiyet karinesi ve işkence yasağı gibi hiçbir şart altında sınırlandırılamayacak olan çekirdek hakların dışında kalan tüm hak ve özgürlükler sınırlanabilir. Bu sınırlamaların hukuki rejimi olağan dönemlerde Anayasa'nın 13. maddesinde, olağanüstü dönemlerde ise 15. maddesinde düzenlenmiştir.
Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.
Özgür düşünce, inançların otorite, gelenek, vahiy veya dogma temelinde oluşturulmaması gerektiğini ve bunun yerine inançlara mantık, akıl ve ampirik gözlem gibi diğer yöntemlerle ulaşılması gerektiğini savunan epistemolojik bir bakış açısıdır.
Bugün de tehlike altında olan, özgür bilim ve düşünce ve gelecek için vazgeçilmez ihtiyaçlar olarak görülen 4 temel özgürlük ve evrensel değer için çağrı: İfade özgürlüğü; Tapınma özgürlüğü; Yoksulluk çekmeme özgürlüğü ve Korkusuzca yaşama özgürlüğü.
kendi yapısıdır. Haliyle Platon'a göre özgürlük, insanın kendi yapısını seçmesi; nasıl bir insan olacağına kendisinin karar vermesi olarak tanımlanabilir. Nasıl bir insan olacağı kişinin kendi elindedir, kendi olanakları dâhilindedir. Her kişi kendi kişiliğinin yaratıcısı, kendi yaşamının efendisidir.
Kimdir özgür insan? Kendi kişiliğine Bütünüyle hâkim olan; yoksulluktan, Ölümden, zincirden hiç korkmayan; Heyecanlanna karşı gelen, şan ve şaşaayı Hiçe sayan; kendi kendine yetip de Başkasından hiçbir şey beklemeyen; Takıntısız bir küre gibi pürüzsüz, Talihe karşı pervasız, akıllı Ve yapayalnız olan insandır.
Özerk (otonom) olabilmeyi; kişinin başkalarının fikirlerini ve isteklerini önceliklendirmeden kendi ihtiyaçlarına göre, kendi aklıyla karar verme, kendi kendini yönetebilme, kendi yaşamının üstünde söz sahibi olabilme kapasitesi olarak tanımlayabiliriz.
Özgür ruhlu insanlar geçmiş ve gelecekle ilgili çok fazla endişelenmeden ana odaklanabilme becerisine sahiptirler. Mutlu olmak için, yaşanan her gün için şanslı hissetmeleri gerektiğini bilirler. Kulağa klişe gelse de yaşamı keyifle karşılanması gereken bir hediye olarak görürler.
Yaşama hakkı, bütün hakların temelidir.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Nesnel Özgürlükler insana doğuştan verilmemiş olup, İnsanın sonradan toplum içerisinde kazandığı özgürlüklerdir. Nesnel özgürlükler bir insanın temel haklarından sayılır.
Bireyler bir kısım haklara doğuştan sahiptir. Kurallar bu hakları güvence altına alır, ilave haklar verir ve başkalarının bu haklara zarar vermesini engeller. Dolayısıyla kurallar hem özgürlüklerin kullanılmasına ilişkin bir toplum düzeni sağlar hem de, sınırsız özgürlük olamayacağından, bireyleri kısıtlar.
Anayasa'nın 15. maddesinde, savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü durumlarda, temel hak ve özgürlüklerin anayasada öngörülen şartlara bağlı kalınmadan kısıtlanabileceği belirtilmiştir.
İslam hukukunda kişinin kendisine ve başkasına zarar vermeyecek şeyleri yapabilmesi özgürlüktür. Çünkü insan kendi vücudunun mâliki değildir. İnsanın maddi ve manevi varlığı, Allah tarafından kendisine emanet ola- rak verilmiştir.
İslam'daki 'din hürriyeti', gerçekte dünyadaki seçme özgürlüğünün ve sorumluluğun ifadesidir. Din özgürlüğü hem müslim hem de gayri müslimler için geçerli haklardan bir tanesidir. İnancın hür bir iradeyle kabulunün esas olması itibariyle inanç özgürlüğü hiçbir sistemde olmadığı kadarıyla islamda yerini bulmuştur.
Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kendi tercihiyle bir dini kabul etme veya bir inanca sahip olma özgürlüğü ile, tek başına veya başkalarıyla birlikte toplu bir biçimde, aleni veya özel olarak, dinini veya inancını ibadet, uygulama, öğretim şeklinde açığa vurma özgürlüğünü de içerir. 2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri