Parfümünüzü serin ve sıcaklığı sabit bir yerde saklayın. Şişenizin, ister sıcak ister soğuk olsun, aşırı sıcaklıkların ve sıcaklık dalgalanmalarının olmadığı bir yerde olduğundan emin olun. 15-20 derece arası, parfümünüzü saklarken hedeflemeniz gereken en uygun aralıktır.
Parfümün kokusunu daha uzun süre saklamak ve parfümün bayatlamasını önlemek için parfümü kutusunda, karanlık bir dolapta saklayın. Ama parfümü buzdolabı gibi soğuk yerlerde saklamayın. Buzdolabı parfümü bozar ve kokusunu saklamak şöyle dursun daha kötü kokmasına neden olabilir.
- Tabii ki en önemli nokta parfümün saklandığı yer. Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
Parfüm neden bozulur? Parfümlerin en yaygın bozulma sebeplerinden biri oksitlenmesidir. Parfüm sıktıkça içine giren hava parfümün oksitlenmesine yol açar. Bunun dışında güneşe maruz kalması, aşırı sıcak veya soğuk bir ortamda tutulması da parfümün bozulmasına yol açabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Soğuk havalar parfümün etkisinin üzerinizden daha çabuk gitmesine neden olur. Bu nedenle yaz aylarında kullandığınız hafif kokuların kış aylarında kullanımı önerilmez. Kış aylarında ağır ve oryantal esansları olan kokular tercih edilmelidir.
İyi kalitedeki parfümler esans yağların birbirine tamamen karışması için yaşlandırma adı verilen bir süreçte soğuk ve karanlık bir ortamda bekletilir. Yapay esans yağları kullanılan parfümlerde bu süre çok daha kısa tutulur. Böylece daha kalıcı bir koku elde edilir.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
İlham Sabuncu, açık havaya çıkarken cilde parfüm sıkmanın, ciltte kalıcı lekelere yol açabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sabuncu, parfümün doğrudan tene sıkılmaması gerektiğini ve içeriğindeki maddelerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
Saf parfümden elde edilen EDP kokusu ortalama %15-20 arasında saf esanslar içerir. Genellikle EDP parfümlerde 4-5 saat boyunca kalıcı oluyorlar. EDP parfümler daha ağır esanslar ve daha belirgin notalara sahip olurlar. Böylece EDP parfümlerin kalıcılığı daha uzun olur.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
-Aldığınız parfümleri kısa sürede tüketmeyecekseniz kutusunu atmayın. -Bir parfümün şişe renginin koyu olması, onu bozulmaktan korumaz. Bu nedenle tüm parfümlerinizi kutulu ve ışık almayan yerde saklayın. -Özellikle EDT ve Colonia formdaki parfümlerinizi yaz aylarında buzdolabına koymaktan çekinmeyin.
Bilekler, boyun ve kulak arkası kolay ısınan bölgeler olduğu için kokuyu daha iyi yansıtır. Eau de parfum, eau de toilette'den daha kalıcıdır. Bilekler, boyun ve kulak arkası kolay ısınan bölgeler olduğu için kokuyu daha iyi yansıtır.
Parfümleri saklamak için en uygun ortam 20 derecenin altındaki oda sıcaklığıdır. Eau de Parfume'lerin buzdolabında saklanması doğru değildir. Eau de Toilette ve kolonyaları buzdolabında saklayabilirsiniz.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Parfümlerin içerisinde yer alan alkol ve esans sıcak ortamda bozulduğu için parfümün etkisi kaybolur. Bu nedenle parfümlerinizi kendi kutularında ve karanlık ortamlarda muhafaza etmeniz gerekmektedir. Parfümleri oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Erkeklerde Boyun, Kadınlarda Kulak Arkası!
Örneğin erkeklerde boyun bölgesi ve omuzlar öncelikli olmakla beraber bilekler ve göğüs kısmı da önerilir. Kadınlarda ise kulağın arka kısmı, boyun ve göğüs bölgesi kalıcı bir koku için en uygun bölgelerdir.
Parfüm sıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli diğer durumda parfüm kıyafetlere sıkılmamasıdır. Çünkü kıyafetler gün içerisinde vücut kokusunu da alır ve parfüm kokusu ile birleşerek kötü koku çıkarabilmektedir. Aynı zamanda kıyafetlere sıkılan parfümün kalıcılığı da bulunmamaktadır.
Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Parfüm vücuda, özellikle bileklerin, boynun ve göğsün arkasına, kulak arkasına, omuzlara ve saçların arkasına sıkılabilir. Bilek, parfüm sıkılan en yaygın yerlerden biridir. Parfümün saçta kalıcılığı kadınlar için özel bir avantajdır.
EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor. EDC'ler esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir.
Parfümü kullanırken veya sıkarken cildinize 15 veya 20 santimetre uzaktan sıkılması gerekmektedir. Bu sayede parfüm cildinize eşit dağılarak kısa sürede üzerinizde kuruması sağlanır.
Ancak güneş ışınlarına direkt maruz kalan ya da çok nemli bir ortamda duran parfümlerin yapısı hızlıca bozulmaya ve kokuları değişmeye oldukça meyillidir. Bu yüzden parfümleri mümkünse kutularında ya da direkt ışık almayan ve serin, oda ıscaklığında bir ortamda saklamaya dikkat edin.
Parfümün kalıcılığı azalmışsa parfümün bozuk olduğu düşünülebilir. İlk kıvamından daha yoğun bir kıvam almışsa parfüm bozuluyor demektir. 3 yılı geçen parfümler bozulma ihtimali yüksek parfümlerdir. Parfümün koduna bakılarak son kullanma tarihi anlaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri