Kullanıcağımız kirişte döşeme kalınlığının minimum 3 katı olucaktır. örneğin 7m ye 7m lik 3 tarafı kirişe oturan bir döşemeniz var . h= (700/(15+20/1))*(1-(3/4)/4)=16,25 cm çıkıyor döşeme kalınlığımız minimum 17 cm oluyor. Burdanda 17*3=51 cm minimum kiriş derinliği geliyor.
Yayınızın tonç kertiğinden tonç kertiğine boyunu, mezura veya şerit metre ile , metreyi yay sırtına dayayarak boydan boya ölçün: bu değer A cm olsun, A/12=B cm, A-B= KİRİŞ BOYUNUZ, NOT: MENZİL atışı yapacaksanız kiriş boyunuz: A/6= B, A_B olmalıdır.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.
Betonarme kiriş açıklığının üst sınırı yaklaşık 6~7m'dir. Açıklığın bu sınırı zorlaması halinde kolon veya perde konularak kiriş açıklığı azaltılır.
İlgili 18 soru bulundu
Betonarme bir kiriş yüksekliği, kendine bağlanan döşemelerin yüksekliğinin en az üç katı olmalıdır. Bir betonarme kirişe bağlanan döşeme 12 cm yüksekliğinde ise, kiriş yüksekliği 12×3=36 cm(en az) olmalıdır.
Kirişli döşeme: En az bir kenarı kirişe oturan 5–20 cm kalınlığında bir plaktır. Yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde (odalarda) genelde tercih edilir. Kısa kenarı 6-7 m olabilir.
Kolon ve kirişleri, bir binanın iskeleti olarak düşünebiliriz. Binalar inşa edilirken tüm sistem kolon ve kirişlere göre ayarlanır. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir.
İnce bağırsağın aksine, kolon, gıdaların ve besinlerin emiliminde önemli bir rol oynamaz. Her gün kolona yaklaşık 1.5 litre veya 45 ons su gelir. Ortalama yetişkin insan kolonunun uzunluğu, erkeklerde 65 inç veya 166 cm (80 ila 313 cm aralığında) ve kadınlarda 155 cm veya 61 inç'dir (80 ila 214 cm aralığında).
Döşeme kalınlığı malzeme ve yük durumuna göre değişkenlik gösterir. Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır.
Düzlem kafes kiriş kullanılarak 90 m'ye kadar açıklık geçmek mümkündür [40].
Kiriş mesnetlerinde kolon yüzeyinden itibaren kiriş yüksekliğinin iki katı uzunluktaki bölge, Sarılma Bölgesi olarak adlandırılır.
Öncelikle dar uzunlukları toplayıp sonrasında ortak çarpan olan uzunlukla çarparak kirişe ait alanı bulabiliriz. Bir örnek yapacak olursak, K01 kirişi için kiriş kalıp genişliklerini toplayalım. 0.50 m, 0.30 m ve 0.38 m genişliklerini toplarsak 1.18 m sonucu ortaya çıkar.
AB bir kiriştir. Çap: Merkezden geçen kiriştir. Çap, bir çemberdeki en büyük uzunluktaki kiriştir. Çap, kısaca “R” (veya 2r) ile gösterilir.
Kiriş daha genel anlamıyla, herhangi bir eğrinin iki noktasını birleştiren doğru parçasıdır. Çemberin merkezinden geçen kiriş, aynı zamanda çemberdeki en uzun kiriş, o çemberin çapıdır.
Asmolen sistemlerde kirişlerin genişliği genelde kolon genişliğinden büyük oluyor.
Başta geniş alanlar oluşturmak gibi amaçlar olmak üzere kolonlar kirişlerden daha zayıf yapılmaktadır. Yatay yükler altında yapıda deformasyona uğrayacak elemanlar arasında kirişlerin kolonlardan önce gelmesi istenir.
Kirişsiz Döşeme Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir? Genellikle birbirine dik eksenlere göre yerleştirilmiş ve oldukça düzgün sıralanmış kolonların bulunması durumunda tercih edilmelidir. Eğer kolonlar belirli bir eksen sistemi üzerinde bulunmuyorsa kirişsiz döşeme tercih edilmemelidir.
Döşeme Kirişi. Adından da anlaşılacağı gibi döşemelerin üzerine oturduğu ve döşemeleri taşıyan ana kiriştir. Yatay olarak çalıştığından dolayı öngerilmeli olarak üretilir. Kat döşemelerinin taşıyacağı yük bu kiriş sayesinde kolonlara aktarılır.
Döşemelerden ve diğer kirişlerden aldığı yükleri, kolonlara veya taşıyıcı sisteme aktaran elemanlara betonarme kiriş denir.
Betonarme yapılarda döşemelerden gelen kuvvet ve yükü kolonlara ileten yapılara kiriş denir. Kirişler düşey olarak yerleştirilmiş olan kolonların üzerine yatay olarak koyulur.
Döşemenin dört bir yanını saran ve görevi bir nevi döşemedeki tüm ağırlık ve yükleri kolonlara ileten betonarme sisteme kiriş denir. Kirişler düşey olarak yapılan kolonlar üzerine; yatay olarak inşa edilirler. Betonarme karkas binalarda temel, döşeme, kiriş ve kolonlardan oluşan taşıyıcı bir sistem vardır.
Sürekli temellerde de tekil temellerde olduğu gibi temel yüksekliği en az 50 cm olarak alınır. Sürekli temellerde kısa kenar boyutu en az 100 cm olarak alınır. Temellerde ayrıca kolonların temel kenarlarına olan mesafeleri en az 30 cm alınır.
Minimum dikdörtgen kolon boyutları 25×30 cm iken yeni yönetmelikte 30×30 cm olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri