Çocukta özgüvenin bebeklik döneminden itibaren gelişmeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, “Özgüven çekirdeğinin gelişimi, yaşamın ilk yıllarında sağlanıyor. Çocuk kendinin değerli olduğunu hissetmeye 0-1 yaş arasındaki dönemde başlıyor” dedi.
Öyleyse, özgüvenin tam olarak ne zaman oluştuğunu söylemek mümkün değildir. Ancak, genellikle 2 yaşından itibaren bir çocuğun özgüveni oluşmaya başlar ve bu süreç ilerleyen yılarda devam eder. Bu süreçte ebeveynlerin, çocuklarına olumlu ve güven verici tutumları öz güvenin oluşumu için son derece önemlidir.
Çoğu birey özgüvenin doğuştan kazanıldığını düşünür. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Özgüven, diğer becerilerimiz gibi sonradan öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenektir.
Aile ve çevre tarafından yüksek beklentilere maruz kalmak, başkalarıyla kıyaslanmak, şiddete maruz kalmak, başarısızlık ve baskı altında kalmak özgüven eksiliğine yol açan sebeplerdir. Ayrıca fiziksel görünüm ile özgüven arasında da ilişki vardır. Özellikle ergenlik döneminde fiziksel özellikler birey için önemlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Özgüven, kişinin kendisiyle barışık olması halidir. Özgüvenli kişi kendini sever, pek çok konuda kendini yeterli görür, yapabildiklerinin farkındadır ve bu durumu davranışlarıyla da destekler. Özgüvenli bireyler kendileriyle barışık oldukları gibi çevreleriyle de iyi ilişkiler içerisindedir.
Egzersiz, sosyal, akademik ve atletik alanlarda daha becerikli hissetmenizi sağlar. Özgüveni arttırır ve vücut imajını olumlu etkiler. Sağlıklı beslenme, genel sağlık durumunuza ve dolayısıyla zihin hali ve özgüvene etkisi olabilir. Kendinizi daha enerjik ve pozitif hissetmenizi sağlayabilir.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Özgüven kazanmak için endişeleri ve korkuları kabul etmeli ve bunları aşmayı öğrenmelisiniz. Stresi azaltır ve özgüvenin artmasını sağlar. Kusurlarınızı bilmek ve kabul etmek, özgüveni arttırabilir. Kendini kabul etmek, özsaygıyı arttırır ve özgüveninizi güçlendirir.
Bu nedenle, özgüven problemi yaşayan kişiler hedef karşısında başarısız olma korkusu yaşar. Gittikçe artan korku, kişiyi geri çekilmeye ve hatta depresyona iten semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Sonuç olarak hayat kalitesi ciddi düzeyde olumsuz etkilenir.
Güven duygusu, bebeklerin 0-2 yaş döneminde gelişen bir duygu olarak bilinir. Bu duygu, bebeğin ilk yıllarında ailesi ve çevresinin davranışlarından edindiği izlenimlerle oluşur.
Evet, özgüven eksikliği terapi veya ilaç yoluyla tedavi (özgüven eksikliği psikiyatri) edilebilir bir durumdur. Kendi başınıza yapabileceğiniz bir takım şeyler de özgüveninizi arttırmaya yardımcı olacaktır. Bunu için önce kendinizi sevmekle başlayın. Olumlu yanlarınızı keşfedin ve buna odaklanın.
Özgüven eksikliği genlerle bağlantılı olabilir. Karakterimizi oluşturan genler yüzde 25 ve 50 oranının özgüvenle alakalı olduğuna dair araştırmalar bulunmaktadır.
Özgüvenin en temel koşulu, benlik saygısıdır. Özgüveni yaşam boyu besleyen içsel ve dışsal kaynaklar vardır; bunların içinde kişinin başarılarının ve başarısızlıkların yeri büyüktür. Koşullar kişinin benlik algısını; dolayısıyla, özgüvenini etkilemektedir.
Özgüven eksikliği yaşayanlara maya, patates, karnabahar, portakal ve yumurtayı öneren Gizem Şeber, "Bu gıdalar thiamin yani B1 vitamini içeriyor. B1 eksikliği olan kişilerde sosyal problemler daha sık gözleniyor. Özgüven eksikliğine rastlanıyor" dedi.
Çocuklarda özgüven eksiklikleri için en belirgin sebeplerinden bir tanesi sevgisizliktir. Aile içi şiddete maruz kalan ya da huzurlu bir aile ortamında yetişmeyen çocukların büyük çoğunluğu özgüvensiz yetişir. Bunun yanında kıyaslama da özgüveni olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında öne çıkar.
Bağımsızlık ve Sorumluluk: Özgüvenli bireyler genellikle kendi kararlarını alabilir ve bu kararlara sorumluluk alarak hareket edebilirler. Olumlu İnançlar: Özgüven, olumlu düşünce ve inançlarla desteklenir. Olumsuz düşüncelerle başa çıkabilme yeteneği, sağlıklı bir özgüvenin bir parçasıdır.
Özgüvenli kadınlar, karşılaştırmanın neşenin hırsızı olduğunu bilirler, bu yüzden her ne pahasına olursa olsun bundan kaçınırlar. Bunun yerine, kendi hayatlarına odaklanır ve ellerinde geleni yaparlar. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakmak istiyorsanız, işe kendi değerinizi tanıyarak başlayın.
Özgüvenli çocuk; demek kendini düşüncelerini ifade etmekten çekinmeyen, alternatif çözüm yolları üretebilen, sınırlarını doğru tanıyabilen, sonsuz sevgiye sahip olduğunu hissedebilen, her zaman daha iyisini yapmak için motivasyonunu kaybetmemiş olan, mutlu,…bir çocuk demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri