Çoğu birey özgüvenin doğuştan kazanıldığını düşünür. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Özgüven, diğer becerilerimiz gibi sonradan öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenektir.
Yaşamın temelini oluşturan özgüven duygusu sonradan kazanılmaktadır. Özgüven doğuştan kazanılmadığı gibi doğumun ardından sonradan gelişmektedir. İçsel bir özellik olan özgüven hayatın mutlu, iyi ve dengeli sürdürülmesi için çok önemlidir. Özgüven genellikle benliğin kendisine dair duyduğu düşüncedir.
Sonradan kazanılan bir durumdur.
İlgili 26 soru bulundu
Özgüven, belli bir düzeye ulaşıncaya kadar gelişir; genellikle 10 yaşında özgüvenin gelişimi tamamlanır ve bir süre sonra, ergenlik döneminde çocuk özgüvenini test etmeye başlar. Çocukların özgüvenini en çok etkileyen kaynak anne-babadır.
Özgüveni ve özsaygısı olmayan kişiler şu özelliklere sahiptir. Bu kişiler riskten uzak durur, sorumluluktan kaçarlar. Bu kişiler yalana sıklıkla başvurur kolay yalan söylerler. Özgüven eksikliği olan kişiler hata yapmaktan korkar, hatalarını üstlenmekte zorlanır, hatalarını kabule yanaşmazlar.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Evet, özgüven eksikliği terapi veya ilaç yoluyla tedavi (özgüven eksikliği psikiyatri) edilebilir bir durumdur. Kendi başınıza yapabileceğiniz bir takım şeyler de özgüveninizi arttırmaya yardımcı olacaktır. Bunu için önce kendinizi sevmekle başlayın. Olumlu yanlarınızı keşfedin ve buna odaklanın.
Düzenli spor yapmak, endorfin salınımını arttırarak zihinsel sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratırken, bedensel değişimleri de gözlemleyerek kendine olan inancın artmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, insanların kendilerini daha güçlü ve bağımsız hissetmelerini sağlayarak, özgüvenlerini geliştirir.
Kendine güvenen kişi, hayata yapıcı ve olumlu bir gözle bakar. Kendisine, yetenek ve yetkinliklerine inanır. Bu, kişinin sahip olmadığı özelliklere sahip olduğunu sanması ya da kendisine her konuda sonsuz güven duyması olarak düşünülmemelidir. Özgüveni olan kişi, sınırlarını bilir.
Özgüven eksikliği kişinin kendini değersiz hissetmesi, kendine güvensizlik, başarısızlık korkusu, düşük öz benlik saygısı gibi problemlere neden olabilir. Bunlar kişinin öğrenme yeteneğini, hayal etme yeteneğini, insanlarla iletişim kurma yeteneğini ve karar verme yeteneğini olumsuz etkileyebilir.
Öncelikle, özgüvenin temel kaynağı, kişinin kendini iyi tanıması ve değer vermektir. Bu sayede, özgüvenli insanlar daha hızlı ve kararlı şekilde hareket ederken, özgüvensiz kişiler daha yavaş ve tereddütlü kararlar alır.
Hubris, aşırı düzeyde gurur, özgüven ve kibri içeren bir kişilik özelliğidir. Bu çerçevede hubristik kişiler kendi kabiliyetlerini, bilgilerini, bir birey olarak önemlerini ve başarıya ulaşma şanslarını abartma eğilimindedir.
Kıskanç kişilerin, sevilmeye aşırı bir ihtiyaçları vardır ve yaşadıkları güvensizlik ve yetersizlik duygularıyla baş edemedikleri için ilişkide bulundukları insanın sevgisini kimseyle paylaşmasını istemezler. Kıskançlık, içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır.
Gerçek anlamda özgüven eksikliğinizi gidermek istiyorsanız. Uzman bir psikologdan destek almanız gerekmektedir.
Kişi elinden gelenin en iyisini yapmalı, başkası ile kendini kıyaslamak yerine kendi yaptığı olaylara odaklanmalıdır. Bunun yanı sıra uyku düzenine dikkat etmek, tüketilen yemekler, sosyal hayat ve etkileşimler de günden güne özgüvenin artması ile birlikte değişme gösterecektir.
TDK'ya göre özgüven kelimesinin doğru yazımı nedir detayları ile derledik. Özgüven kelimesi genel olarak bitişik yazılsa da TDK'ya göre kelimesinin ayrı yani öz güven şeklinde yazılması daha doğru olarak ifade edilmektedir.
Yapılan bu iki araştırmada, deneyim ne kadar önemli olsa da kendine güvenen, yaptığı işlerin arkasında güvenle duran kişilerin başarıya kolayca ulaşabileceğini kanıtlıyor. Özgüvenin deneyimli ve başarılı olmaktan ileri geldiği düşünülse de kendine güvenen kişiler zaten başarıya kolayca ulaşıyor.
Özgüvenli, özgüvene sahip, yüksek özgüvenli gibi tanımlar yaptığımız kişiler; kendini tanımış, barışmış, kendini geliştirme sürecini başlatmış ve bu sürece başkalarını da dahil edebilme cesareti göstermiş kişilerdir.
Bu iki kavram birbirine çok yakın gibi görünse de aslında farklı. Öz güven, insanın kendine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu, benliğinden memnun olması ve bunun sonucu olarak kendisi ve çevresiyle barışık olması iken cesaret, başına gelecek herhangi bir şeyden çekinmemektir.
Özgüven eksikliği genlerle bağlantılı olabilir. Karakterimizi oluşturan genler yüzde 25 ve 50 oranının özgüvenle alakalı olduğuna dair araştırmalar bulunmaktadır. Örneğin serotonin gibi heyecanı ve mutluluğu aşılayan hormonlarımızın salgılanması genetik yapımıza bağlıdır.
Çünkü thiamin yani B1 vitaminin kendine özgüvenle ilişkisi olabileceği düşünülüyor. 1999 yılında yapılan bir bilimsel çalışmada; B1 vitamini eksikliği olan kişilerde özgüven eksikliği ve sosyal problemlerin daha sık gözlendiği belirlenmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri