Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Kötü bir şey olduğunda yalnızca duygularınızla çıkarım yapmak yerine, yaşanan duruma bütünüyle bakmaya çalışın. Zayıf taraflarınız yerine güçlü taraflarınızı tanıyın ve bu alanlara ağırlık verin. Fikirlerinizi savunun, duygu ve düşüncelerinizi net bir şekilde ifade edin. Haklarınıza sahip çıkın, “hayır” demeyi öğrenin.
Özgüven Eksikliği Belirtileri
Fikrini söyleyememe, söylerse onaylanmayacağı ya da küçük düşeceğine inanma. Utanç, suçluluk, sevilmeme hissi. Eleştirilere karşı hassas olma.Bazı depresyon belirtileri sergileme, karamsarlık. İçe kapanma, asosyal olma.Kendini yetersiz, başarısız, değersiz, beceriksiz olarak değerlendirme.
İlgili 36 soru bulundu
Ancak, özgüven kazanmak herkes için farklı bir süreç olabilir ve zaman alabilir. Özgüveni artırmak için ilk adım, kendinizi tanımaktır. Kendi güçlü yanlarınızı ve zayıf yanlarınızı anlamak, özgüvenin temelini oluşturur. Kendinizi eleştirel bir şekilde değerlendirirken, olumlu yönlerinizi vurgulamayı unutmayın.
Egzersiz, sosyal, akademik ve atletik alanlarda daha becerikli hissetmenizi sağlar. Özgüveni arttırır ve vücut imajını olumlu etkiler. Sağlıklı beslenme, genel sağlık durumunuza ve dolayısıyla zihin hali ve özgüvene etkisi olabilir. Kendinizi daha enerjik ve pozitif hissetmenizi sağlayabilir.
Çoğu birey özgüvenin doğuştan kazanıldığını düşünür. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Özgüven, diğer becerilerimiz gibi sonradan öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenektir.
Özgüven eksikliği, temel olarak beyindeki serotonin ve dopamin hormonları ile alakalı olduğu bilinmektedir. Beyinde salgılanan bu hormonlar, kişinin kendini mutlu ve huzurlu hissetmesine yaramaktadır.
Özgüven eksikliği için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Özgüven eksikliği için kullanılan ilaçlar terapi süreciyle birlikte yürütüldüğünde daha etkili olabilmektedir.
Özgüven eksikliği ile baş etmenin en gerçekçi yolu; psikolojik destek ve psikoterapi desteği almaktır. Çocuk-ergen psikiyatristleri, psikologlar özgüven eksikliği vakalarıyla sıklıkla karşılaşmakta ve sorunun tedavisinde çeşitli psikolojik teknikler kullanarak oldukça olumlu sonuçlar almaktadırlar.
Özgüveni ve özsaygısı olmayan kişiler şu özelliklere sahiptir. Bu kişiler riskten uzak durur, sorumluluktan kaçarlar. Bu kişiler yalana sıklıkla başvurur kolay yalan söylerler. Özgüven eksikliği olan kişiler hata yapmaktan korkar, hatalarını üstlenmekte zorlanır, hatalarını kabule yanaşmazlar.
Özgüvenin en temel koşulu, benlik saygısıdır. Özgüveni yaşam boyu besleyen içsel ve dışsal kaynaklar vardır; bunların içinde kişinin başarılarının ve başarısızlıkların yeri büyüktür. Koşullar kişinin benlik algısını; dolayısıyla, özgüvenini etkilemektedir.
Özgüvenli insanlar, genellikle daha dik duruşlu, kendinden emin ve atılgan olanlardır. Bu, onların çevrelerindeki kişiler tarafından daha fazla fark edilmesini sağlar. Özgüven kişinin kendini tanıması, yapabileceklerine inanması, kendine hak ettiği değeri vermesidir.
Özgüven eksikliği yaşayanlara maya, patates, karnabahar, portakal ve yumurtayı öneren Gizem Şeber, "Bu gıdalar thiamin yani B1 vitamini içeriyor. B1 eksikliği olan kişilerde sosyal problemler daha sık gözleniyor. Özgüven eksikliğine rastlanıyor" dedi.
Kendine güvenen insanlar kendi yeteneklerine güvenirler, yaşamları üzerinde kontrolleri olduğu hissine sahiptirler, eleştiriyi kaldırabilirler, gerçekçi beklentileri vardır, mantık çerçevesinde istedikleri ve planladıkları birçok şeyin olacağına inanırlar.
Fiziksel görünüşünüze özen göstermeye çalışın. Tüm bu günlük alıştırmaların yanında özgüven eksikliğinden kurtulmanın en sağlıklı yolu bir uzmandan destek almaktır. Özgüven eksikliği tedavi yöntemleri arasında en etkili olan ve en çok kullanılan yöntemler, EMDR ve bilişsel davranışçı terapidir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Çocukta özgüvenin bebeklik döneminden itibaren gelişmeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, “Özgüven çekirdeğinin gelişimi, yaşamın ilk yıllarında sağlanıyor. Çocuk kendinin değerli olduğunu hissetmeye 0-1 yaş arasındaki dönemde başlıyor” dedi.
Özgüven eksikliği genlerle bağlantılı olabilir. Karakterimizi oluşturan genler yüzde 25 ve 50 oranının özgüvenle alakalı olduğuna dair araştırmalar bulunmaktadır.
Yapılan bu iki araştırmada, deneyim ne kadar önemli olsa da kendine güvenen, yaptığı işlerin arkasında güvenle duran kişilerin başarıya kolayca ulaşabileceğini kanıtlıyor. Özgüvenin deneyimli ve başarılı olmaktan ileri geldiği düşünülse de kendine güvenen kişiler zaten başarıya kolayca ulaşıyor.
Özgüvenli kadınlar, karşılaştırmanın neşenin hırsızı olduğunu bilirler, bu yüzden her ne pahasına olursa olsun bundan kaçınırlar. Bunun yerine, kendi hayatlarına odaklanır ve ellerinde geleni yaparlar. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakmak istiyorsanız, işe kendi değerinizi tanıyarak başlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri