50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
2008 yılında arkeologlar, Almanya'nın güneyinde Hohle Fels adında bir Taş Çağı mağarasında flüt parçaları buldular. Bu flüt parçaları, akbaba ve mamut kemiklerinden yapılmıştı. Günümüzden önce yaklaşık 42.000 ila 43.000 yıllarına tarihlenen bu enstrümanlar, gelmiş geçmiş en eski enstrümanlar olarak kabul ediliyor.
Müziğin gelişimi, çeşitli toplumlarda icat edilip geliştirilen birtakım müzik aletleri ile paralel yürümüştür. İlk müzik aletinin ne zaman ve nasıl icat edildiği henüz kesin olarak bilinememekle birlikte, tarihçiler hayvan kemiklerinden yapılmış olan flütlerin ilk müzik aletleri olarak kullanıldığına işaret ediyor.
Arkeolojik araştırmalar ise çalgıların 5000 yıl önce kullanıldığını göstermektedir. Çalgı biliminin temeli 20. yüzyıl başlarında atılmıştır. Çalgılarda bulunan parçaların adlandırılarak uluslararası birer terim haline gelmesi de bu yakın döneme rastlar.
Taşları veya kemikleri birbirine vurarak ses çıkartan insanoğlu, ilk çalgısını rüzgârda çeşitli sesler çıkartan sazlıkları gözlemleyerek yaptı. Kamışları kesip üzerine delikler açarak ilk melodileri üfledi. Ardından ritim ve armoni birleşti. Böylece müziğin icadı milattan önce 82 bin ilâ 43 bin yıllar arasında oldu.
İlgili 39 soru bulundu
otaya dökülebilen ilk şarkı Sümerlere ait ve 3400 yaşında. 1950'lerde antik Ugarit kentinde ortaya çıkarılan tabletlerin üzerinde yer alan şarkı bir duaydı. 1972 yılında Asurolog Anne Draffkorn Kilmer tarafından bugün kullandığımız yedi notalı diyatonik diziye uyarlanarak yorumlandı.
Enstrümantal Müzik: Fon müziği olarak da bilinen sözsüz müzik veya enstrümantal müzik, ana plandaki müziğe eşlik eden herhangi bir sözü olmayan müzik türüdür. Günümüzde çoğunlukla dizi, film sahnelerinde rastladığımız bu müzik türü, tarihteki en eski müzik türlerinden biri olarak kabul edilir.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Clavicembalo, Alm. Cembalo, İng. Harpsichord), piyanonun atası olan bir enstrüman olarak bilinmekle beraber; piyano ile tek benzer yanı, iki enstrümanın da klavyeli çalgılar olmasıdır.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Dünyanın bilinen en eski şarkısı literatürde geçen adıyla “Bir Hurri İlahisi”, 1950′li yılların başında Suriye'nin kuzeyine rast gelen Ugarit şehrinde bulunan ve milattan önce 14. yüzyıla dayanan toprak tabletlerden çıkmıştır. California Üniversitesi'nde Asuroloji profesörlüğü yapan Anne Draffkorn Kilmer ise şarkının ...
"Şimdi hemen hemen 800 enstrüman var dağarcığımızda. Yaptığımız enstrümanlar Orta Asya'dan başlıyor Latin Amerika'ya kadar. Bütün ülkelerin enstrümanlarını yaptık. Natürel enstrümanlar bunlar.
Müzik aletlerinin ilk yalın örnekleri, doğadaki türlü yansımaları, insan ve hayvan seslerini taklit etmek- ten ortaya çıkmıştır. Geçmişten günümüze kültür, estetik anlayış ve ihtiyaçlar neticesinde bazı değişikliklere uğra- mıştır. Her halkın müzik aletlerinin kendine has özel- likleri bulunmaktadır.
Tabi basının esas ilgilendiği kemanların kaça satıldığı. Milyon dolarların konuşulduğu bir konu bu. 1700'lü yıllarda başında Antonio Stradivari tarafından imal edilen kemanlar dünyanın en değerli enstrümanları olmayı sürdürüyor.
Enheduanna aşk ve savaş tanrıçası Inanna için şarkılar yazdığı kil tabletlerin sonunu imzalayarak bu unvanı elde etmiştir. Enheduanna, 'ben' kavramını kullanan, tarihteki ilk sanatçı özne olarak çıkar karşımıza.
Geçmişi M.Ö. 50.000 yıllarına rastladığı düşünülen flüt, en eski çalgılardan biridir ve çeşitli evrimlerden geçerek gelişimini farklı bölgelerde, farklı isimlerle sürdürmüştür. Bu gelişimin en büyük mimarı ise şüphesiz flüt yapımcısı, icracısı, besteci ve müzik yazarı olan Theobald Boehm'dür.
"Piyano" sözcüğü, çalgının 1700'lü yıllarda kullanılan eski versiyonlarının İtalyanca adı olan "pianoforte" sözcüğünün kısaltılmış hâlidir.
İlk Piyano 1700'lü yıllarda İtalya – Floransa'da Bartolomeo Cristofori' tarafından yapıldı.
Piyano 1711 yılında İtalya'da Floransa'lı Bartolomeo Cristofori tarafından icat edilmiştir. Hem hafif hem kuvvetli çalınan bir enstrüman olduğu için ismini kuvvetli ses anlamına gelen forte ve zayıf ses anlamına gelen piano terimlerinin birleşiminden almıştır. Bu nedenle asıl adı pianoforte olarak anılmaktadır.
İki bilimadamı piyano ya da diğer enstrümanların bu sinirsel bağlantıyı güçlendirdiğini ve çocuğun zekâsını yüzde 46 oranında arttırdığını ispatlıyor.
Keman en iyi enstrümandır, çünkü başka hiç bir enstrümanda olmayan bir müziği ifade etme yoluna sahiptir. Telli çalgılar arasında bile en iyisi olduğu söylenebilir, çünkü zengin ve pürüzsüz sesi ile benzersizliğe sahiptir.
Öncelikle yatkınlıklarımız çok önemli. Herkes her enstrümanı çalabilir ama yatkınlıklarımız da ilerleme hızımızı etkiler. Örneğin birisi defalarca dener ama saksofondan ses çıkartamaz. Başka birisi ise daha ilk üfleyişte doğru sesi bulabilir.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Ancak Suriye'de, tarihi bir “sanat eseri” de bulundu. Dünya'daki bilinen en eski melodi olarak kabul edilen “Hurrian Hymn #6”. Sümerlerin geliştirdiği 'çivi yazısı' tekniği ile kil tabletler üzerine yazılmış olan “Hurrian Şarkıları” bir müzik koleksiyonu.
Keyifli okumalar! KONDA'nın 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en çok dinlenilen müzik türü %41 ile "türkü/halk müziği"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri