Süzme yoğurdun içine havanda ezilmiş salatalığı, soğuk suyu ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. İnce doğranmış salatalığı, tuzu, kıyılmış dereotunu ekleyip biraz daha karıştırın. Üzerini kapatıp buzdolabında bekletin. Cacığı servis ederken, uygun kaselerine alın.
Süzme yoğurtla daha koyu kıvamlı cacık yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer yaz mevsiminde tüketecekseniz cacığınızı soğuk su kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Uzun süre saklanabilme özelliğine sahip olan süzme yoğurt, ülkemizde hem sade olarak tüketilmekte hem de çorbalarda, soslarda, tatlı, salata, poğaça yapımında ve hatta bazı bölgelerde yeşil biberle birlikte fermente edilerek yemeklerin yanına çeşni olarak da sıklıkla tüketilmektedir.
Lokanta Usulu Cacık Tarifi Nasıl Yapılır? Salatalıkları rendeleyelim, yoğurt, tuz ve naneyi ekleyip karıştıralım. Yarım bardaktan fazla su ekleyelim. Afiyet olsun.
İlgili 35 soru bulundu
Süzme yoğurt kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından zengindir. Yapılan bir diğer araştırmaya göre ise süzme yoğurtta normal yoğurdun 2 katı protein bulunur. Bunların dışında süzme yoğurt kilo vermeye de yardımcı olur.
Bu yaz damağınızı şenlendirecek, kek pişirmek için bolca bahane üretmenize sebep olacak süzme yoğurtlu çilekli kekim 🍓Şimdiye kadar kek yaparken süzme yoğurt kullanmadığım için kesinlikle pişman olmama sebep olan bir kek tarifiyle geldim. Öyle ki dokusu ve lezzetiyle tadına bakanların hepsinden tam not aldı.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, süzme yoğurdun tatlılardaki kullanımlarına yer veriyorum. Süzme yoğurt, kremsi kıvamı ile bulunduğu yere hem nefis bir lezzet katıyor, hem de yoğun bir kıvam veriyor.
Su tülbentte birkaç saat süzülsün; mümkünse bohça gibi bağlayıp bir yere asarak suyunu iyice akıtın. “Kalıp gibi olsun, dilim dilim kesip yiyeyim” derseniz iyice süzdükten sonra üzerine bir ağırlık koyup bir gece dolapta bekletin. Lor gibi yiyecekseniz de içine damak tadınıza göre biraz daha tuz ekleyin.
Ülkemizde kullanım alanı yaygın olan süzme yoğurt hem sade olarak hem de çorbalarda, soslarda, salata, tatlı, poğaça yapımında hatta bazı yörelerde yeşilbiberle birlikte fermente edilip saklanarak (turşu gibi) kullanıldığı gibi yemeklerin yanında çeşni olarak da sıklıkla tüketilmektedir.
Süzme yoğurt, labne (Kese yoğurdu)(torba yoğurdu), torbalara konularak suyunun süzülmesi sonucu elde edilen koyu kıvamlı yoğurda verilen addır.
Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır.
Ayranlı Cacık Tarifi Nasıl Yapılır? Yoğurt ve ayranı çırpıp eziyoruz.Tuz ilave edip karıştırıyoruz. Nane ile süsleyip dolaba soğumaya bırakıyoruz.
Süzme yoğurt ile kolayca hazırlanan poğaçaları, çiçek ve rulolar halinde sunabilirsiniz. Yapımında haşhaş tohumu kullanılan süzme yoğurtlu poğaça, çay sohbetlerinin en lezzetli eşlikçisi olacak.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Ancak canımız kek yapmak isteyip evde süt ya da yoğurdun bulunmadığı durumları da sıkça yaşamışızdır. Bu durumların aslında kurtarıcı bir malzemesi var. O da su. Üstelik laktoz hassasiyeti olanlarda keklerini suyla hazırlayabilir, gönül rahatlığıyla tüketebilirler.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Süzme yoğurt kolaylıkla sinirilebilir olmasının yanı sıra diğer yiyeceklerin sindirimini de kolaylaştırır. Süzme yoğurtta bulunan iyi bakteriler bağırsak hareketlerinizi düzenler. Böylece kabızlık sorununun önüne geçer. Kilo vermeye çalışıyorsanız süzme yoğurdu mutlaka diyetinize ekleyin.
Evde yapımı için bir bez torba veya tülbente konan ekşi yoğurt, 1 gece bekletilir ve suyunun tamamen süzülmesi sağlanır. Hazırlanan süzme yoğurt ağzı kapatılabilen saklama kaplarında saklanmalıdır.
Süzme yoğurdun içine havanda ezilmiş salatalığı, soğuk suyu ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. İnce doğranmış salatalığı, tuzu, kıyılmış dereotunu ekleyip biraz daha karıştırın. Üzerini kapatıp buzdolabında bekletin. Cacığı servis ederken, uygun kaselerine alın.
Semizotunu yıkayıp küçük küçük doğrayın. Tencereye koyup 5 dakika yumuşaması için haşlayın. Süzün ve bir kaba koyun. Sarımsakları dövün yoğurtla karıştırın ve semizotunun üzerine dökün biraz nane ve tuz atınca tamamdır.
Sirkeli cacık, Osmanlı mutfağından kalan bir lezzettir. Klasik cacıktan tek farkı içine koyulan sirkedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri