Hafifçe öne doğru eğilin Konuşurken öne doğru eğilmek, karşınızdaki kişiye onu dinlediğinizi ve onunla ilgilendiğinizi göstermenin en etkili yollarından biridir. Aynı zamanda öne doğru eğilerek muhattabınızla aranızdaki engelleri kaldırır, özgüvenli bir profil çizersiniz.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
İlgili 30 soru bulundu
Hubris, aşırı düzeyde gurur, özgüven ve kibri içeren bir kişilik özelliğidir. Bu çerçevede hubristik kişiler kendi kabiliyetlerini, bilgilerini, bir birey olarak önemlerini ve başarıya ulaşma şanslarını abartma eğilimindedir.
Kişinin kendi ayakları üzerinde durabileceğine, gerçek bir sebep olmadığı sürece başarılı olabileceğine, sorunları uygun şekilde ele alıp çözümleyebileceğine, genel olarak söyleyecek olursak da en az diğerleri kadar becerili ve başarılı olabileceğine inanması durumudur.
Özgüvenle konuşmak, görüşlerinizi inançla ifade etmek anlamına gelir. Konuşmayı yapmadan önce, söyleyeceğimiz şeylere gerçekten inandığımızdan emin olmak çok önemlidir. Kendimizi ifade ederken kibirli olmamamız gerekir.
Çocukta özgüvenin bebeklik döneminden itibaren gelişmeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, “Özgüven çekirdeğinin gelişimi, yaşamın ilk yıllarında sağlanıyor. Çocuk kendinin değerli olduğunu hissetmeye 0-1 yaş arasındaki dönemde başlıyor” dedi.
Tüm bu söz ettiklerimizi özetleyecek olursak, gülümseyen, kendinden memnun, fazla talepkar olmayan, esprili, açık konuşan, doğal, kendi gibi olan, özgür, kendine yeten kadınların özgüveni yerindedir.
Özgüven, kendine inandığında ve güvendiğinde hissettiğin duygudur. Bir şeylere adım atabilmek, onu sürdürebilmek ya da farklı alanlarda kendine duyduğun güvendir. Başaracağına inanmaktır. Bunların tümü de kendini analiz etmekten ve tanımaktan geçer.
Bu iki kavram birbirine çok yakın gibi görünse de aslında farklı. Öz güven, insanın kendine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu, benliğinden memnun olması ve bunun sonucu olarak kendisi ve çevresiyle barışık olması iken cesaret, başına gelecek herhangi bir şeyden çekinmemektir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Dış güven ise dışarıya kendimizden emin olduğumuz şeklinde verdiğimiz görüntü ve davranışlar. İç güveni oluşturan unsurlar kendini sevme, kendine saygı, pozitif düşünme ve kendine belirgin hedefler koyarlar. Dış güven oluşturan unsurlar ise iletişim, kendini ifade edebilme ve duygularını kontrol edebilmedir.
Evet, özgüven eksikliği terapi veya ilaç yoluyla tedavi (özgüven eksikliği psikiyatri) edilebilir bir durumdur. Kendi başınıza yapabileceğiniz bir takım şeyler de özgüveninizi arttırmaya yardımcı olacaktır. Bunu için önce kendinizi sevmekle başlayın. Olumlu yanlarınızı keşfedin ve buna odaklanın.
Özgüven, kendine inanma ve kendi yeteneklerine güvenme durumudur. Özgüvensiz bir kişinin, hayatta karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmesi daha zordur. Bunun yanı sıra, özgüveni yüksek kişiler, daha mutlu ve başarılı oldukları bir yaşama sahip olurlar. Bu açıdan özgüven hayatın önemli bir parçasıdır.
İç güven kişinin kendi yaptıklarından, görünümünden, kararlarından ya da yapmadıklarından memnun olması durumudur. Yani kişinin kendisiyle barışık olması durumudur. Bu doğrultuda iç güveni tam olan kişiler kendilerini severler ve genellikle kendileriyle ilgili düşüncelerde daha pozitif bir bakış açısına sahiptirler.
Yapılan bu iki araştırmada, deneyim ne kadar önemli olsa da kendine güvenen, yaptığı işlerin arkasında güvenle duran kişilerin başarıya kolayca ulaşabileceğini kanıtlıyor. Özgüvenin deneyimli ve başarılı olmaktan ileri geldiği düşünülse de kendine güvenen kişiler zaten başarıya kolayca ulaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri