Özgüven, kişinin kendisiyle barışık olması halidir. Özgüvenli kişi kendini sever, pek çok konuda kendini yeterli görür, yapabildiklerinin farkındadır ve bu durumu davranışlarıyla da destekler. Özgüvenli bireyler kendileriyle barışık oldukları gibi çevreleriyle de iyi ilişkiler içerisindedir.
Özgüvenli insanlar, genellikle daha dik duruşlu, kendinden emin ve atılgan olanlardır. Bu, onların çevrelerindeki kişiler tarafından daha fazla fark edilmesini sağlar. Özgüven kişinin kendini tanıması, yapabileceklerine inanması, kendine hak ettiği değeri vermesidir.
Kendine güvenen insanlar, diğer kişilerin yaptığı işleri eleştirerek onları küçültmeye çalışmazlar. Tam tersine farklı insanları çıkardıkları başarılı işlerden dolayı tebrik ederler. Kendine güvenen kişiler başkalarından yardım istemenin kendilerini zayıf veya akılsız göstermeyeceğini bilirler.
İlgili 25 soru bulundu
Özgüveni ve özsaygısı olmayan kişiler şu özelliklere sahiptir. Bu kişiler riskten uzak durur, sorumluluktan kaçarlar. Bu kişiler yalana sıklıkla başvurur kolay yalan söylerler. Özgüven eksikliği olan kişiler hata yapmaktan korkar, hatalarını üstlenmekte zorlanır, hatalarını kabule yanaşmazlar.
Özgüvenin en büyük kaynağı, kendini kabullenmedir.
Kendini kabul etmek ve kendine güveni arttırmak hem düşünceleri hem de davranışları içeren bir süreçtir.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Öyleyse, özgüvenin tam olarak ne zaman oluştuğunu söylemek mümkün değildir. Ancak, genellikle 2 yaşından itibaren bir çocuğun özgüveni oluşmaya başlar ve bu süreç ilerleyen yılarda devam eder. Bu süreçte ebeveynlerin, çocuklarına olumlu ve güven verici tutumları öz güvenin oluşumu için son derece önemlidir.
Özgüven kaybetmede pek çok özellik rol oynamaktadır. Çocukluk zamanındaki olaylar, okul hayatındaki değişimler ya da davranışlar ve bunların beraberinde gelen pek çok durum özgüveni etkilemektedir. Özgüven düşüklüğü olan bir kişi bu durumu sonradan da kazanabilmektedir.
Özgüven Sonradan Kazanılır Mı? Evet, özgüven sonradan da geliştirilebilir bir özelliktir. Özgüven, bir kişinin kendi yetenekleri, becerileri ve kabiliyetleri hakkındaki inancını ifade eder.
Özgüvenli kadınlar, karşılaştırmanın neşenin hırsızı olduğunu bilirler, bu yüzden her ne pahasına olursa olsun bundan kaçınırlar. Bunun yerine, kendi hayatlarına odaklanır ve ellerinde geleni yaparlar. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakmak istiyorsanız, işe kendi değerinizi tanıyarak başlayın.
Özgüven eksikliği genlerle bağlantılı olabilir. Karakterimizi oluşturan genler yüzde 25 ve 50 oranının özgüvenle alakalı olduğuna dair araştırmalar bulunmaktadır.
özgüven, kendimizi ne sandığımızla kendimizin ne olduğu arasındaki farkın sıfıra yakınsaması durumunda ortaya çıkan algısal öz bütünlüğüdür. ego ise; kendimizi ne sandığımız ya da bizi ne sansınlar istediğimiz ile ilgilidir ki, aslında ne olduğumuzdan ne kadar uzak veya ayrık olması önemsizdir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Özgüvensiz bir kişinin, hayatta karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmesi daha zordur. Bunun yanı sıra, özgüveni yüksek kişiler, daha mutlu ve başarılı oldukları bir yaşama sahip olurlar. Bu açıdan özgüven hayatın önemli bir parçasıdır.
Özgüven eksikliği için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Özgüven eksikliği için kullanılan ilaçlar terapi süreciyle birlikte yürütüldüğünde daha etkili olabilmektedir.
Sosyal fobiyi yenmek için kesin veya anlık çözüm yoktur. Sosyal fobinin tedavisi için, diğer özgül fobiler için olduğu gibi, ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fobilerin yenilmesi için en etkili tedavi yöntemi maruz kalma terapisi (exposure therapy) ve bilişsel davranışçı terapidir.
Özgüven eksikliği yaşayanlara maya, patates, karnabahar, portakal ve yumurtayı öneren Gizem Şeber, "Bu gıdalar thiamin yani B1 vitamini içeriyor. B1 eksikliği olan kişilerde sosyal problemler daha sık gözleniyor. Özgüven eksikliğine rastlanıyor" dedi.
Özgüven eksikliği ile baş etmenin en gerçekçi yolu; psikolojik destek ve psikoterapi desteği almaktır. Çocuk-ergen psikiyatristleri, psikologlar özgüven eksikliği vakalarıyla sıklıkla karşılaşmakta ve sorunun tedavisinde çeşitli psikolojik teknikler kullanarak oldukça olumlu sonuçlar almaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri