OZON TABAKASI: Stratosferin 19-45 km arasında bulunan ozon tabakasına ozonosfer denir. Ozonosferdeki ozonlar, güneşten gelen zararlı ışınları yansıtmaya yardımcı olur. Fakat troposferdeki ozon birikmesinin sebebi insanoğlunun havaya saldığı zararlı kimyasalların tepkimeye girerek ozon oluşturmasıdır.
Ozon tabakası kalın olduğunda sadece UV-A ışınları ile UV-B ışınlarının bir kısmı bize ulaşabilir. Bu durumda sağlığımız nispeten korunmuş olur. Ozon tabakası bozulduğunda (inceldiğinde) UV-A, UV-B hatta bazen UV-C ışınları bize ulaşabilir ve bu durumda sağlığımız olumsuz yönde etkilenmiş olur.
Özellikle CFC( kloro floro karbonlu gazlar) ozon tabakasını inceltmektedir. Ozon tabakası son 25 yıldır giderek incelmektedir. Antartika üzerindeki ozon tabakası ciddi derecede zarar görmüş olup delik giderek büyümektedir. Ozon tabakasını bozan en önemli etken Kloroflorokarbon (CFC) gazlarıdır.
Dünyayı kansere neden olan zararlı güneş ışınlarından koruyan ozon tabakasının tekrar kalınlaşmaya başladığı belirtildi.
Ozon tabakası, canlılar için zararlı olan UVB ışınların yeryüzüne ulaşmasını engeller. İnsan faaliyetleri sonucunda atmosfere karışan klor ve kloroflorokarbonlar (CFC'ler) ozon ile tepkimeye girerek ozonun parçalanmasına neden olur.
İlgili 33 soru bulundu
Ozon Molekülü
Atmosferdeki ozonun %90'ına yakını, yer yüzeyinden itibaren yaklaşık 10–50 km (32.000–164.000 feet) seviyeleri arasında bulunan stratosfer tabakası içinde yer alır.
Avrupa Birliği'ne bağlı Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi, Dünya'da sera gazlarının artmasıyla birlikte ilk kez 1980'lerin ortalarında ortaya çıkan ve canlıları zararlı mor ötesi ışınlardan koruyan Kuzey Kutbu semalarındaki dev ozon tabakası deliğinin kapandığı açıkladı.
İngiltere'de yapılan araştırmada ozon tabakasının iyileşmeye devam ettiği ve tamamen onarılma potansiyeline sahip olduğu ifade edildi.
BM tarafından yayınlanan yeni bir bilimsel rapora göre, Dünya'nın koruyucusu ozon tabakası, Antarktika üzerindeki deliği 43 yıl içinde tamamen onaracak bir hızda iyileşiyor.
Güney Kutbunda (Antarktika) Görülen Değişim
“Ozon Deliği” olarak bilinen Antarktik ozon tabakasındaki önemli incelme, yer kürenin başka bir yerinde olmayan, sadece kutuplarda olan aşırı düşük sıcaklığa sahip hava koşulları (PSC bulut oluşum koşulları) nedeniyle oluşur.
Sabah güneşin ilk ışıkları atmosferden geçerken de havada ozon oluşur. Sabah havanın kokusu onun için daha güzeldir. Onun için erken kalkmak ve havadaki ozonu solumak çok önemlidir.
İngiliz bilim insanları Antarktika'nın yaklaşık 10 kilometre üzerindeki ozon tabakasının belirgin şekilde inceldiğini ilk olarak 1980'lerin ortalarında gözlemlemişlerdi. 1986'da ABD'li bilim insanı Susan Solomon, kloroflorokarbon (CFC) gazlarının ozon tabakasına zarar verdiğini kanıtlamıştı.
Peki, ya ozon tabakası delinirse ne olur? Bilim insanları 1980'li yıllarda atmosferin bazı bölgelerinde (Güney Kutbu çevresinde ve Antarktika'nın üzerinde) ozon tabakasının aşırı derecede inceldiğini, bir başka deyişle delindiğini fark etti. Üstelik bu deliğin hızla büyüdüğünü ve tüm yerküreye yayılacağını anladılar.
Ozon aynı zamanda bir sera gazıdır. Karbondioksit, metan, su buharı ve diğer sera gazları gibi yeryüzünden uzaya yayılan ısıyı geri yansıtarak yeryüzünün ısınmasına katkıda bulunur. Günümüzün en önemli çevre sorunlarından biri olan küresel ısınma, atmosferdeki sera gazları miktarının aşırı artmasından kaynaklanıyor.
Asit yağmurlarının oluşumu ve ozon tabakasındaki incelme ile ilgili olarak alanyazında yeterli çalışmanın bulunmadığı tespit edilmiş ve bu çalışmanın konusu olarak asit yağmurları ve ozon tabakasındaki incelmenin meydana getireceği sorunlar olarak seçilmiştir.
Küresel ısınmaya ise sera gazlarının neden olduğu bilinmektedir. Ozonun bir sera gazı olması nedeniyle, ozon ve iklim değişikliği arasında önemli ilişki vardır. Ozon tabakasındaki incelme, tek başına iklim değişikliğinin ana nedeni değildir. Sonuç olarak; ozon iklimi, iklim de ozonu etkilemektedir.
Bilim insanlarının Antarktika üzerindeki ozon tabakasının kendi kendini onarması için başlattıkları çalışma sonuç verdi, ozon tabakasındaki deliğin kendi kendine küçüldüğü tespit edildi. Antarktika üzerindeki ozon tabakasını onarma çabaları sonuç vermeye başladı.
CFC ve HCFC içeren spreyleri kesinlikle kullanmayın. Ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ozon dostu ürünler satın alın. Bir tüketici olarak gücünüzü kullanın. Buzdolaplarını, klimaları ve diğer ekipmanları sorumlu bir şekilde kullanarak ozon tabakasını ve iklimi korumaya da yardımcı olursunuz.
Enfeksiyondan cilt hastalıklarına, diyabetten hepatite kadar farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilen ozon, çeşitli yöntemlerle uygulamaktadır. Önemli bir yardımcı tedavi olan ozon terapisinin yan etkilerinin ise yok denecek kadar az olması da bu yöntemin uygulanmasında önemli etkenlerden biridir.
Düşük sıcaklık sebebiyle yüksek oranda bulunan klor ve brom iyonları ozon tabakasına dünyanın diğer bölgelerine kıyasla daha fazla zarar verir. Ozon tabakasının incelmesi, dünyaya düşen UV ışınlarının artması sonucu deri kanserine, katarakta ve bağışıklık sistemi hastalıklarına sebep olabilir.
Ozon tabakasının incelmesi, dünyaya düşen UV ışınlarının artmasına neden olur ve bu da deri kanseri başta olmak üzere, katarakt ve birtakım bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olabilir. Sadece insanlar üzerinde değil hayvan ve bitki gibi canlı türlerine da doğrudan zararı olur.
Yaklaşık 600 milyon yıl önce, yaşamı UV radyasyonunun zararlı dalga boylarından (200-300 nm dalga boyları) koruyabilen ince bir ozon tabakası oluştu.
Ozon bütün yıl boyunca ekvator kuşağı üzerindeki stratosfer tabakasında üretilmekte, hava hareketleri ile buradan kutuplara doğru taşınmaktadır. Ozonun en çok bulunduğu stratosfer tabakasının alt kısımları ise tropopoz yüksekliği ile belirlenebilmektedir.
Ozon, 1840 yılında Alman kimyacı Christian Frederick Schonbein tarafından, İsviçre, Basel Üniversitesi'nde keşfedilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri