Freud'un libido olarak tanımladığı ruhsal enerjiyi psişik enerji olarak adlandıran Jung, psişik enerjinin Freud'un dile getirdiği gibi sadece cinsel güdülerden kaynaklanan bir enerji olmadığını ruhun bütün yapısını içeren bir güce sahip olduğunu açıklamıştır (Ukray, 2016: 11).
Psişik enerji fiziksel enerji gibi ölçülemez. Bunun yerine, Psişik enerji; algılama, anımsama, düşünme, duyma, isteme, arzulama, çaba gösterme gibi psikolojik etkinlikler biçiminde kendini ifade eder. Libidonun kaynağı, ruhsal yapı içindeki karşıtların yarattığı gerilim ve kişinin yaşantılarıdır.
Jung insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen bu ortaklaşa bilinç dışı izlenimlerin onardığını ileri sürer. Freud'un cinsellik içgüdüsü ve Adler'in aşağılık kompleksine karşı çıkarak insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur.
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
Özet Psikolojide ilk defa Carl Gustav Jung tarafından kullanılan “arketip” kavramı, kolektif bilinçaltını oluşturan öğelerdir. Kalıtsal eğilimler doğrultusunda bireyin hayatlarına rehberlik eden ve ortak bilinçdışının içinde yer alan arketipler, yoğun duygusal öğeler ve enerjiler taşıyan evrensel düşünce biçimleridir.
İlgili 21 soru bulundu
Anima ve animus Carl Jung analitik psikoloji ekolünde kolektif bilinçdışı teorisinin bir parçasıdır. Jung animusu bir kadının bilinç dışı erkek tarafı ve animayı da bir erkeğin bilinç dışı kadın tarafı olarak tanımlamıştır ve her ikisi de kişisel psişenin ötesine geçer.
Arketipler diğer deyişle başka şekillerde yeniden anlatılan karakteristik hikayelerdir. Yedi arketip dediğimiz Aşil, Külkedisi, Kirke, Faust, Orfeus, Romeo ve Juliet ve Tristan'dır.
Tipik içe dönük olanlar, sessiz, çevreye karşı kapalıdırlar. İnsanlardan kaçar, kendi başlarına kalmak isterler. Okumak, yazmak, resim, müzik gibi uğraşılardan hoşlanırlar. İnsanlarla kolay ilişki kuramazlar.
İçe dönükler, kendi düşünce ve duyguları ile baş başa kalmaktan hoşlanır. Gündelik uğraşlar içinde en fazla keyif aldıkları zaman, yalnız kaldıkları zaman olabilir. Çoğu yeni insanlarla tanışmak için uğraşmasa da bazı içe kapanık kişiler yeni insanlar tanımaktan keyif alabilir. İçe dönük kişiler iyi birer gözlemcidir.
Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz. Gelin hepsine yakından bakalım. Bir kadın hayal edin; evde anne, işyerinde yönetici ve apartmanda komşu. Bu kadının sahip olduğu her üç rolde de farklı karaktere bürünerek davranmasını bekleriz.
Çünkü Jung, dini yönelimi, insan hayatındaki merkezi problem olarak görmüş olan ilk psikanalisttir. Ayrıca yaşadığı dönemde psikoloji alanına din psikolojisi ile ilgili konuları en fazla dahil eden psikolog olduğu, ve dini bakış açısı ondan daha fazla tartışılan başka bir psikolog olmadığı da bir gerçektir.
“Gölge, insanın bastırılmış, fakat aynı zamanda sürekli belli bir formda yaşamak isteyen canlı bir yanıdır” (Jung, 1968: 20). Yani insan yaşadığı sürece gölgesi de hayatta kalmak isteyecektir. İlkel ve gölge, kolektif bilinçdışının önemli ögelerin- den ikisi olarak kabul edilmektedir.
Aslında stresimizi kontrol altına almak, yeterli uyumak, düzenli olarak egzersiz yapmak, sigara içmekten kaçınmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, alkol ve kafein tüketimini azaltmak gibi iyi alışkanlıklar aynı zamanda enerji yükseltmeye birebir alışkanlıklar!
Psişik; telepati, geleceği görme gibi doğaüstü yeteneklere sahip kişi. Aynı zamanda "bunlarla ilgili" anlamında bir sıfattır. Yunanca "ruh" anlamına gelen "psişe" sözcüğünün sıfatıdır ve zamanla isim anlamında da kullanılmaya başlanmıştır.
Freud, bu psişik enerjinin bebeğin doğuştan getirdiği biyolojik bir enerji olduğunu söyler. Libido adını verdiği bu biyolojik enerji, bebeğin büyüyüp geliştiği süreçte psişik bir enerji haline gelir. Kurama göre, bu süreç bebeğin bilinç düzeyinde değildir, bilinçdışı olarak gerçekleşir.
Dışa dönükler, ruhsal enerjilerini dış dünyaya yani nesneye yönlendirirler. Cana yakın, içten, değişime açık ve uyumlu bir kişilikleri vardır. Hareketten hoşlanırlar, çevrelerinde başka, insanlara ihtiyaç duyarlar. Sessizlik ve yalnızlık onlara göre değildir.
Yani hem içe dönük hem de dışa dönük nitelikler sergileyen, ruh hallerine ve hedeflerine bağlı olarak ikisinden birine dönüşebilen o esnek kişiliklerden. ”Ambivert” kelimesi de içe dönük ve dışa dönük kelimeleri yani ”introvert” ve ”extrovert” üzerinden türetiliyor: Latince kökenli olan ”ambi”, ”her ikisi birden” ...
Introvert aşırı derecede içine kapanıklık / dönüklük, sosyalleşme ve uyarılma yerine yalnızlık ve düşünmeyi tercih etme ile karakterize edilen bir kişilik özelliğidir.
Dışa Dönüklük: Bireylerin ne ölçüde girişken, iddialı, arkadaş canlısı (yüksek dışa dönüklük) ya da çekingen, ürkek, tutuk ve sesiz (düşük girişkenlik) olduğunu belirler. Kısaca dışa dönük bireylerin, dış dünyaya açık bireyler olduğu ifade edilebilir.
İçe kapanık kişiler, dışa dönük kişilerin aksine diğer insanlarla etkileşime girdiğinde veya onlara yaklaştıklarında enerjileri çekilir. İçe kapanık kişiler sıklıkla diğerlerinin varlığını, sosyal etkileşimleri ve kalabalık ortamları yorucu ve enerji tüketici bulurlar.
Kadın arketipleri, kolektif bilinçdışının evrensel sembollerini ifade eder ve insan deneyiminin temel taşlarından birini oluşturur. İnsanlık tarihi boyunca, kadınlar farklı rollerde ve kimliklerde görülmüş, mitolojilerden günlük yaşama kadar pek çok farklı yüzle ifade edilmiştir.
Gölge arketipi bireyin kendi kişiliğinin kötü, negatif, istenmeyen, reddedilen veya korkulan yönlerini temsil eder. Gölgenin birçok ismi vardır: reddedilen benlik, alt benlik, kötü ikiz, bastırılmış benlik, “alter ego”...
Anne arketipi, yeniden doğuş, masallarda ruhun fenomenolojisi ve hilebaz figürünün psikolojisi üzerine kaleme aldığı bu dört makale, Jung'un simge alanındaki çalışmalarına ışık tutacak önemli bir toplam.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri