Özsaygı nedir? Özsaygı, bir kişinin kendi değeri hakkındaki genel duygusunu ifade eder. Bir kişinin, kendisine ne kadar değer verdiğini ve kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiğini, ödüllendirdiğini veya sevdiğini ölçen, bir tür ölçüt olarak düşünülebilir.
Özsaygı önce kendini daha sonra ise sahip olunan sınırları tanımaktır. Bir başka deyişle gerçeklerle yüzleşerek bunları kabullenmektir. Kişinin başarabilecekleri, başaramayacakları ya da yeterli ve yetersiz olduğu durumları üçüncü kişilerin ifade etmesine gerek olmaksızın farkında olmasıdır.
Öz saygı ise TDK'de, insanın kendine duyduğu saygı, onur, haysiyet, izzetinefis olarak tanımlanıyor. Öz saygı kişinin kendine yönelik bakış acısını ifade eder. * Özgüven başarıya bağlı olarak değişir. * Öz saygı kişinin kendini kabullenişi ile alakalı olup kişinin kendisiyle yüzleşmesi temeline dayanır.
Özsaygısı düşük bireyler genellikle ilişkilerine yeterince enerji harcamazlar. Bu nedenle ilişkilerinde hatalar yapabilirler. Bu hatalar ortaya çıktığında, kişi sorumluluğu almayı başaramaz ve herkesi ve her şeyi suçlayabilir. Kendine de kurban rolünü seçer.
Öz saygı eksikliği, kişinin kendine yönelik olumsuz bir değerlendirme ve kabul durumudur. Bu durumda, birey kendini değersiz, yetersiz veya sevilmeye layık olmayan biri olarak algılar. Öz saygı eksikliği, çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir ve olumsuz bir etkisi olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Diğer bir deyişle özgüven, kişinin belli bir alan ya da alanlarda akranlarına kıyasla kendini nasıl gördüğü, değerlendirdiği ile ilgili algısıdır. Temelde başarı düşüncesi hakimdir. Özsaygı ise; kişinin kendisine yönelik ayrıntılı değerlendirmelerini nasıl tanımladığı ile ilgilidir.
Özgüven Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Özgüven eksikliğinin belirtileri arasında kişinin fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak kendine güven duymaması, kendini yetersiz, başarısız ve değersiz hissetmeleri, karar vermekte ve sorumluluk almaktan kaçınmaları, başkalarına hayır diyememeleri sıralanabilir.
Bu özelliklere örnek vermek gerekirse; eleştiriye açık olmak, hataları kabul etmek, iltifat etmekte/almakta rahat olmak vb. Özsaygı, bu özellikler ile söyledikleriniz, yaptıklarınız, gördükleriniz, duyduklarınız ve de hareketleriniz arasındaki uyumu temsil eder.
Özgüven eksikliği olan kişiler daha alıngan ve kırılgan davranışlar gerçekleştirir. Kendine karşı güvensizlik hisseder. Az konuşur. Ağlama krizleri yaşayabilir.
Bu kelime genellikle özsaygı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz saygı şeklinde olmalıdır.
saygı göstermek insanı yüceltir, toplumsal barışı sağlar. İnsanlar kendilerine göre doğru olduklarına inandıkları davranışlarda bulunurlar. Milletlerin milli kıyafetleri kendilerine göre en önemli kıyafetleridir.
Özsaygısı yüksek olan insanlar meraklarını göstermek, deneyimlerini ve fikirlerini tartışmaktan korkmazlar. Özsaygısı yüksek kişiler; Kendilerini ve diğer insanları takdir ederler. Bir insan olarak büyümenin ve yaşamlarında tatmin ve anlam bulmanın tadını çıkarırlar.
Öz saygı, kişinin duyguları, düşünce kalıpları ve harekete geçme motivasyonu üzerinde son derece belirleyicidir. Öz saygısı yüksek kişiler, Başarılı olmak ve diğerleri tarafından onaylanmak isterler. Kendilerini geliştirmeye odaklıdırlar.
Öz saygı; bireyin kendisine ilişkin olumlu ya da olumsuz duygu, düşünce, davranışların bütünü şeklinde tanımlanmaktadır. İnsanların kendilerine yönelik algıladıkları değerlilik ve yeterlilik duyguları öz saygının şekillenmesinde oldukça önemlidir.
Anne ve babaya, öğretmene, büyüklere, bütün insanlara , kendine , çevreye , hayvanlara, tüm canlılara, sahip olunan nimetlere… saygı gösterilmelidir. Kişinin hayatta en fazla saygı göstermesi gereken kişiler anne ve babası olmalıdır.
Dürüsttürler, iyimserdirler, güler yüzlüdürler. Hoşgörülüdürler, temiz kalplidirler, saygılıdırlar. İyi bir insanın taşıması gereken temel özelliklerden birisi de saygılı olmaktır. Saygı insanın kendi kişiliği ile başkalarının kişiliğinin arasındaki sınırı bilip o sınırı aşmamasıdır.
Kendine iyi davranma
Sağlıklı beslenme, sağlıklı koşullar altında barınma, mutlu hissettiren eylem ve aktivitelerde bulunma gibi davranışlar kendini önemseyen bir bireyin davranışlarını oluşturur.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Aile ve çevre tarafından yüksek beklentilere maruz kalmak, başkalarıyla kıyaslanmak, şiddete maruz kalmak, başarısızlık ve baskı altında kalmak özgüven eksiliğine yol açan sebeplerdir. Ayrıca fiziksel görünüm ile özgüven arasında da ilişki vardır. Özellikle ergenlik döneminde fiziksel özellikler birey için önemlidir.
Çünkü thiamin yani B1 vitaminin kendine özgüvenle ilişkisi olabileceği düşünülüyor. 1999 yılında yapılan bir bilimsel çalışmada; B1 vitamini eksikliği olan kişilerde özgüven eksikliği ve sosyal problemlerin daha sık gözlendiği belirlenmiş.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Özgüveni yüksek birey, kendisiyle ilgili bazı beklentileri gerçekleşmese bile kendini kabul etmeyi ve kendisiyle ilgili olumlu düşünmeyi sürdürebilendir. İçgörüsü yüksek, yeteneklerinin ve sınırlarının farkındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri