Fakat emlak vergisi sadece konutlar için değil iş yerleri, araziler, arsalar ya da yazlık konutlar için de geçerlidir. Kişi üzerinde bir iş yeri bile olsa emlak vergisini ödemek zorundadır.
18.madde uygulamasına giren tarla arazi arsa ve binalar gibi taşınmazların emlak vergisi alınırmı.
Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder. Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.
Daimi muaflıklar: Emlâk Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine eklenen (g) fıkrası ile belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi, Arazi Vergisinden daimi olarak muaf tutulmuştur.
ŞEHİRLEŞEN KÖYLERDEKİ EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu, ana unsur olarak köy sınırları içerisindeki taşınmazları emlak vergisinden muaf tutmuştur. Köy tüzel kişiliği korunduğu sürece, şehirleşse de köy sınırlan içindeki taşınmazlar bu muafiyetten yararlanmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Emlak vergisi, taşınmazın cinsi ve bulunduğu ile göre değişiklik gösterebiliyor. Ödemen gereken tutar taşınmazın satış esnasında belirlenen rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı avukat İzzet Doğan konu ile ilgili olarak, ''Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi tahsilinin 2022 yılı sonuna kadar kadar ertelendi.
Gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir. Emlak muafiyeti için başvurulacak konutun yazlık ev olmaması gerekir. Evde yaz kış oturulduğunun ispatı durumunda vergi muafiyetinden faydalanabilir. Gayrimenkulde bir kiracı otursa dahi emlak vergisi muafiyeti geçerli olmaktadır.
200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutuyor. Engellilerin emlak vergisinden muaf olmaları için bir adet evi olması ve evin brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor. Şehit yakını dul ve emekli dul olan kişiler emlak vergisinden muaf tutuldu.
Vergi Danışma Hatları ve www.gib.gov.tr web adresinden emlak vergi beyannameleri verilerek, vergi borçları öğrenilebilir.
Vergi ödemesi, gayrimenkulün bulunduğu belediyeye gidilerek yapılabilir. Ayrıca e-belediye hizmeti veren belediyelerin sistemleri üzerinden online ödeme gerçekleştirmek de mümkündür.
Yasa ile “köy” statüsünden “mahalle” konumuna geçen yerleşim yerlerinde 31.12.2022 tarihine kadar emlak vergisi muafiyeti bulunmaktadır. 7186 sayılı yasa değişikliği ile 2020 itibarıyla muafiyeti sona erdirilen yerleşim yerleri de söz konusudur.
Emlak vergisi ödeme işlemi genelde iki taksit halinde gerçekleştirilir. Verginin ilk taksit ödemesi, mart ayının ilk gününden mayıs ayının son gününe kadar yapılabilir. İkinci taksit ödeme aralığı ise kasım ayının son günü ile sınırlandırılmıştır.
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişiklik yapan 7255 sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun 04.11.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Miras hisseliyse? Eğer söz konusu taşınmaz birden fazla şahıs üzerine miras kaldıysa bu vergi, mirasçılar arasında eşit pay edilerek ödeniyor. Söz konusu mülk hisseli taşınmaz statüsündeyse her hissedar, kendi hissesi oranında bu vergiyi ödemekle yükümlü tutuluyor.
*Her konut için istisna var mı? Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yeni bir vergi affı hazırlığını duyurdu. Vergi affı ile vergi, sigorta primi (SGK ve Bağ-Kur), idari para cezaları gibi borçlar yapılandırmaya dahil edilecek. Belediyelere olan emlak vergisi borçları, elektrik, su ve KYK borçları da yapılandırma içine alınacak.
Bakanlık, İmar Kanunu'nda yapacağı düzenlemeyle, kaçak veya ruhsata aykırı yapıları yıktırmayanlara emlak vergisine esas bina değeri ile belirlenen rayiç değer ortalamasının yüzde 5'i ile 10'u arasında cezai işlem uygulayacak.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için yerdeki ikamet edilen yerdeki belediye başkanlığına başvurulması gerekmektedir.
Emlak vergisinden muafiyet şartlarını taşıyan kişiler, geliri olmadığına ilişkin belge ile yerleşim yerine bağlı olan belediye mali hizmetler müdürlüğüne hazırlayacağı dilekçe ile başvuru yapabilmektedir.
Buna göre, 2023 yılında emekli olan EYT'liler, bu yılki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı aşmamak şartıyla gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanacaklar.
Emlak vergisi nasıl hesaplanır? Konut, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlar kullanılarak hesaplanmaktadır. Bu oranlar şöyledir: konutlar için binde 1, işyerleri için binde 2, arsalar için binde 3 ve araziler için binde 1'dir.
Emlak beyanı yapılmazsa ne olur? Emlak bildiriminin gayrimenkul tapusunun alındığı yıl sonuna kadar belediyeye verilmesi gerekiyor. Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, vergi idarece tarh edilir. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri